Στα επίπεδα της Γεωργίας και της Ρουάντα-Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς στην Κύπρο

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να υπήρξε παραδοχή για αύξηση της διαφθοράς, μπορεί να έγιναν κινήσεις και να πέρασαν Νόμοι που την καταπολεμούν, ωστόσο η Κύπρος βρίσκεται στα τάρταρα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που δημοσίευσε την Τρίτη ο Οργανισμός Διεθνούς Διαφάνειας.

Ειδικότερα η Κύπρος βρίσκεται στη 49η θέση με βαθμολογία 53 βαθμούς, μόλις έναν περισσότερο από τους 52 βαθμούς που είχε για το 2022. Από το 2012, όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς, η Κύπρος ακολούθησε μια σταθερά πτωτική τάση, η οποία τα τελευταία χρόνια σταθεροποιήθηκε μεταξύ 52 και 53 βαθμούς, λίγο πάνω δηλαδή από τη βάση των πενήντα μονάδων, σε μια κλίμακα 0-100.

ScreenHunter 1403

Ο τελευταίος Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας, με βάση την έκθεση Transparency International, εξέτασε 180 χώρες και περιοχές με βάση τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα, σε μια κλίμακα από μηδέν (πολύ διεφθαρμένη) έως 100 (πολύ καθαρή).

Σημειώνεται πως στην ίδια κατηγορία στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς με την Κύπρο, είναι χώρες όπως η Γεωργία, το μικρό κράτος της Καραϊβικής, Γρενάδα και η Ρουάντα. Σε ότι αφορά τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο κάτω από την Κύπρο, βρίσκονται η Μάλτα, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Ειδικότερα η Μάλτα έχει σκορ 51 βαθμούς, η Κροατία 50 και η Ελλάδα 49, ενώ οι άλλες τρεις 46, 45 και 42 βαθμούς αντίστοιχα.

Η πρώτη επτάδα χωρών, με σκορ πάνω από 80 μονάδες και συνεπώς, με τα χαμηλότερα ποσοστά διαφθοράς, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διεθνούς Διαφάνειας, είναι η Δανία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη, Σουηδία και Ελβετία.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν, μέσα από τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2023, η Η Flora Cresswell, περιφερειακή συντονίστρια Δυτικής Ευρώπης της Transparency International δήλωσε πως, «η πτώση του περιφερειακού δείκτη ΔΤΚ στη Δυτική Ευρώπη και την ΕΕ καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προάσπιση του κράτους δικαίου».

Εξήγησε επιπλέον πως, «οι ανατροπές των ελέγχων και των ισορροπιών αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στη διαφθορά. Οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τα πρότυπά τους και να επιβάλουν καλύτερα τους δικούς τους κανόνες για να εντείνουν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, θωρακίζοντας το δικαστικό σύστημα από παρεμβάσεις και θέτοντας backstop σε ισχυρές ομάδες συμφερόντων στην πολιτική».

Η Διεθνής Διαφάνεια είναι ένα κίνημα, το οποίο αποτελείται από το παγκόσμιο δίκτυο εθνικών τμημάτων, τη Διεθνή Γραμματεία, το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη, τη Συμβουλευτική Επιτροπή καθώς και μεγάλο αριθμό εθελοντών. Το κίνημα διοικείται σύμφωνα με το Διεθνή Καταστατικό Χάρτη .

Το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων είναι η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών, όπου διαπιστευμένα τμήματα και μέλη συνέρχονται για να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα, να εγκρίνουν ψηφίσματα και να εκλέξουν το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το ανώτατο διοικητικό σώμα.

Κάθε χρόνο η Διεθνής Διαφάνεια βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως, ανάλογα με τις αντιλήψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών για το μέγεθος της διαφθοράς που υπάρχει στον δημόσιο τομέα.

Η ετήσια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1995. Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο εργαλείο «της Διεθνής Διαφάνειας» στον αγώνα της κατά της διαφθοράς. Βασίζεται σε σειρά από έγκυρες και διεθνώς αναγνωρισμένες έρευνες γνώμης στις οποίες μετέχουν εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και γενικότερα άτομα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Η έρευνα αυτή βαθμολογεί και κατατάσσει σε σειρά (βάσει της μεθοδολογίας που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Passau της Γερμανίας) περισσότερες από 180 χώρες ανάλογα με την αντίληψη της συνολικής διαφθοράς που υπάρχει για την κάθε χώρα.

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση