«Πλημμύρισε» εσωστρέφεια η Πινδάρου-Η ατέρμονη κρίση στον ΔΗΣΥ και ο κίνδυνος που χτυπά Συναγερμό

Ήταν βέβαιο πως η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου θα προκαλούσε κάποιες αντιδράσεις. Τόσο βέβαιο, που όπως φάνηκε, η ηγεσία του κόμματος είχε έτοιμο και το «αντίδοτο», το οποίο… απελευθέρωσε λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι καλά γνωστό ότι ο κ. Κωνσταντίνου θεωρείται κόκκινο πανί για την «αβερωφική» πτέρυγα του ΔΗΣΥ. Επειδή ουδέποτε έκρυψε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου και λειτουργούσε ανοιχτά ενάντια στην κομματική γραμμή, θεωρείται κάποιου είδους σύμβολο της «αποστασίας» των Προεδρικών Εκλογών. Και όλοι γνώριζαν πως η απόφαση δεν θα ήταν εύκολα αποδεκτή από όλους. Άλλωστε, ενδείξεις υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες, όταν ομάδα στελεχών υποστήριξαν τη θέση του Μάριου Τσέλεπου ότι αν έμπαινε σε εσωκομματικό ψηφοδέλτιο εναντίον του Κωστάκη Κωνσταντίνου θα ήταν λες και επιβράβευε και νομιμοποιούσε την «αποστασία» του. Μάλιστα, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είχε ζητήσει από την ηγεσία να διαγράψει τον πρώην βουλευτή από τα μητρώα του κόμματος, λίγες μέρες πριν την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να τον ορίσει ως υποψήφιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο.

Στην πραγματικότητα, στον ΔΗΣΥ αντιμάχονται αυτή τη στιγμή δύο σχολές σκέψης. Η μία θεωρεί πως για να αποκατασταθεί η τάξη στο κόμμα, θα πρέπει να απομονωθούν ως ξένα σώματα και να τιμωρηθούν όσοι επέδειξαν αντικομματική συμπεριφορά στις Προεδρικές Εκλογές. Πρόκειται για κάτι που συζητείτο σχεδόν ασταμάτητα στον ΔΗΣΥ για πολλούς μήνες και απορρίφθηκε δύο φορές από τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που δήλωνε πως δεν είναι κόμμα διαγραφών.

Η άλλη σχολή σκέψης, την οποία υιοθετεί η νυν ηγεσία του κόμματος, λέει πως κάποτε έπρεπε να γίνει η αρχή, ώστε άνθρωποι που αποστασιοποιήθηκαν στις Προεδρικές να επιστρέψουν πίσω στο κόμμα και να μην τους «χαρίσουν» σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις. Θεωρούν, επίσης, πως όσο περισσότερο καθυστερεί αυτή η επαναπροσέγγιση, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες να επουλωθούν οι πληγές και να περάσουν οι Προεδρικές Εκλογές στο παρελθόν, με την παράταξη να βγαίνει επιτέλους από την εσωστρέφεια.

Ξεκάθαρα στο Πολιτικό Γραφείο επικράτησε η δεύτερη σχολή σκέψης, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αρκετά ευρύ υπέρ της υποστήριξης Κωνσταντίνου. Το γεγονός, όμως, πως υποστήριξε αυτή τη θέση και ο Νίκος Αναστασιάδης, η παρέμβαση του οποίου εκτιμάται από κάποιους ως καταλυτική, ξύπνησε άλλα πάθη, αφού πολλοί «αβερωφικοί» θεωρούν ότι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου και υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρόλο που ο ίδιος το αρνείται. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, Χρίστου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος, χωρίς να κατονομάζει τον κ. Αναστασιάδη, έγραψε ότι «αποκαλύφθηκε η κινητήριος δύναμη πίσω από την αποστασία και την επακόλουθη διάσπαση, που οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημειώνεται πως δεν παρέστη στη συνεδρία λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, δεν στράφηκε εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη αλλά της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος. Εξέδωσε, μάλιστα, ανακοίνωση στην οποία αντιπολιτευόταν ταυτόχρονα τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου. «Στο κόμμα μας, κατ’ επίκληση της ενότητας, βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη», ανέφερε. Στην ουσία, ο κ. Νεοφύτου αμφισβήτησε ευθέως τους χειρισμούς και τις επιλογές που έγιναν και κατά πόσον αυτοί οδηγούν στην ενότητα. Συνεπώς αμφισβήτησε την ίδια τη φιλοσοφία της νυν ηγεσίας για το πώς θα διορθωθεί η κατάσταση στο κόμμα.

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση Αβέρωφ Νεοφύτου, από τον επίσημο ΔΗΣΥ δόθηκε στη δημοσιότητα τοποθέτηση του Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος ουσιαστικά ύψωσε ασπίδα προστασίας στην ηγεσία. Πρόκειται για ένα στέλεχος ο λόγος του οποίου θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερο βάρος στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ και που λίγες ώρες προηγουμένως ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος, φρόντισε να αποκαλέσει «ιστορικό στέλεχος». Η παρέμβασή του είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, επειδή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του τέως προέδρου της παράταξης και ταυτόχρονα σκληρός πολέμιος της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Συνεπώς, η συνταύτιση που φαίνεται να επιδιώκεται από κάποιους μεταξύ της νυν ηγεσίας και των ατόμων που πολέμησαν την υποψηφιότητα Αβέρωφ δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα στη δική του περίπτωση.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «η αποστασία δημιούργησε ένα μεγάλο τραύμα και οδήγησε στην ήττα μας». Επεσήμανε, ωστόσο, πως η νέα ηγεσία αναδείχθηκε δημοκρατικά και «πρέπει να την στηρίξουμε και να της συμπαρασταθούμε». Υπέδειξε πως παρέλαβε αποφάσεις που προϋπήρχαν και «δεν εναπόκειται στη σημερινή ηγεσία να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές. Αποφάσεις που θέλουν να επαναφέρουν την ηρεμία στο κόμμα και να αφήσουν τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος σαν μια θλιβερή ανάμνηση». Την ίδια στιγμή, τόνισε πως τα μέλη πρέπει να δεχθούν τους κανόνες που θέσπισαν τα συλλογικά όργανα και υπογράμμισε πως «η παράταξη ενωμένη πρέπει να προχωρήσει μπροστά». Πρόκειται για αναφορές που ξεκάθαρα προσφέρουν στήριξη στους χειρισμούς και στην προσέγγιση της ηγεσίας και που αποσκοπούν να στείλουν το μήνυμα πως, όποια θέση και αν είχε κάποιος στην εσωκομματική διαμάχη των Προεδρικών, οι αποφάσεις ανήκουν στο παρελθόν και για να προχωρήσει ο ΔΗΣΥ στο μέλλον χρειάζεται ενότητα.

Είναι ξεκάθαρο πως, παρά την σχετική ηρεμία που υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα, ο ΔΗΣΥ ούτε από την εσωστρέφεια βγήκε, ούτε την κρίση των Προεδρικών ξεπέρασε και αν η κατάσταση μείνει ως έχει, οι εκλογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλες. Συνεπώς, το πρώτο στοίχημα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, πριν καν φτάσει στην κάλπη, είναι να πορευθεί εκεί με το κόμμα ενωμένο. Ήδη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοί «αβερωφικοί» κάνουν λόγο για πόλεμο στις κομματικές αποφάσεις και διαφορετικές επιλογές από αυτές του κόμματος στον ΕΟΑ Πάφου. Το ζητούμενο είναι αυτές οι σκέψεις, οι οποίες ξεκάθαρα βρίσκουν τον δρόμο τους και στη βάση, να περιοριστούν, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ηρεμίας και να μπορεί η παράταξη να διεκδικήσει τους στόχους της στις διπλές εκλογές. Γιατί το κακό εκλογικό αποτέλεσμα μόνο νέες φουρτούνες μπορεί να φέρει…

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους