Άκουσε τους ηγέτες, τώρα ακούει την κοινωνία των πολιτών-Τα πρώτα δείγματα γραφής της Ολγκίν
06:00 - 31 Ιανουαρίου 2024
Αφού άκουσε τους δύο ηγέτες, αφού σχημάτισε άποψη για το τι σκέφτονται Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, η προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ, στρέφει το βλέμμα της προς την κοινωνία των πολιτών. Αυτό ήταν το μήνυμα που η ίδια έστειλε χθες, μετά τη συνάντηση της με τον κατοχικό ηγέτη.
«Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να ακούσω τους ανθρώπους, να ακούσω την κοινωνία των πολιτών, τις ανάγκες του λαού, το τί θέλει. Αυτό έμαθα μετά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, όπου συμμετείχα. Το πιο σημαντικό είναι να ακούς. Όχι μόνο τους ηγέτες, πρέπει να ακούμε τον λαό και την κοινωνία των πολιτών», είπε μεταξύ άλλων η κα. Ολγκίν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αισιοδοξία μετά την πρώτη επαφή με Ολγκίν-Ενδεχόμενο ακόμα και για κοινή συνάντηση ηγετών
Αναμφίβολα αυτή της η απόφαση, δίνει μια νέα βαρύτητα στην όλη διαδικασία, ωστόσο στη βάση των δεδομένων, στη βάση δηλαδή των όσων άκουσε από τον κατοχικό ηγέτη, δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη, ότι θα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργούν οι εκτός πλαισίου θέσεις του κατοχικού ηγέτη.
Και στο παρελθόν, προκάτοχοι της κας. Ολγκίν, ενεπλάκησαν με ενθουσιασμό με το Κυπριακό και οι περισσότεροι άλλοι πολύ αργά και άλλοι από νωρίς, κατανόησαν πως η προσπάθεια τους, δεν μπορεί να επίστεγαστεί με επιτυχία, λόγω διαφόρων προσκομμάτων που κατά καιρούς βρίσκονταν στον δρόμο τους.
Η Κολομβιανή διπλωμάτης, πάντως, φάνηκε διαβασμένη και καλή γνώστρια του Κυπριακού, ενώ μέσα από τις διάφορες συζητήσεις που είχε, έγινε αντιληπτό πως γνωρίζει και την ιστορία αλλά και τη γεωγραφία του τόπου. Τις επόμενες ημέρες, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τους ανθρώπους της Κύπρου, αφού θα έχει συναντήσεις, πέραν από τους διαπραγματευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα από τις δύο κοινότητες, με ομάδες πολιτών, ενώ προγραμματίζει επισκέψεις και σε άλλες πόλεις. Η ίδια άλλωστε, εξέφρασε την επιθυμία, να μιλήσει με κόσμο κι εκτός Λευκωσίας, έτσι ώστε να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς σκέφτονται οι πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ολγκίν Κουεγιάρ με τον ΠτΔ-«Θα κάνω το καλύτερο για την Κύπρο»
Μάλιστα, προγραμματίζεται να επισκεφθεί, τόσο διάφορα σημεία της Νεκρής Ζώνης όσο και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, συνοδευόμενη από τους στενούς συνεργάτες της οι οποίοι θα συνδράμουν στην προσπάθεια της. Η μεγάλη πρόκληση για την ίδια, είναι να βρει, όπως δήλωσε, το κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μια πρόκληση που για τους περισσότερους στην Κύπρο, που ασχολούνται με το Κυπριακό, μοιάζει στην παρούσα φάση, δεδομένων και των δηλώσεων Τατάρ, μετά τη συνάντηση του μαζί της, μοιάζει με έναν ακατόρθωτο στόχο.
Η ίδια πάντως, εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα και μια σιγουριά, τόσο από το Προεδρικό Μέγαρο όσο και από την κατεχόμενη Λευκωσία, υπενθυμίζοντας στις διενέξεις διάρκειας πενήντα ετών στη χώρα της, που έληξαν μετά από διαπραγματεύσεις, στις οποίες η ίδια είχε ενεργό ρόλο. Αν και λακωνική στις δηλώσεις της, έθεσε τον στόχο, για αναζήτηση κοινού εδάφους, έδωσε τον ρυθμό, υποδεικνύοντας πως άκουσε τους ηγέτες και τώρα θέλει να ακούσει την κοινωνία και παρέπεμψε στον τρόπο, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συνέβη στην Κολομβία.
Θα έλεγε κάποιος πως έχει άγνοια κινδύνου για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κύπρο και για τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο για μισό αιώνα. Ωστόσο τόσο το υπόβαθρο όσο και η σταδιοδρομία της, δείχνουν μια πολιτικό και διπλωμάτη με μεστή πορεία στο πέρασμα των χρόνων. Μένει να διαφανεί, αν όντως υπό τις παρούσες συνθήκες και έχοντας ως συνομιλητή τον Ερσίν Τατάρ, καταφέρει αυτό που δεν μπόρεσε η Τζέιν Χολ Λουτ τα προηγούμενα χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ μετά τη συνάντηση με Κουεγιάρ-«Κοινό έδαφος η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας»