Πάει στη Βουλή με γκολ από τα αποδυτήρια ο Χαρτσιώτης

Στο γήπεδο της Βουλής, όπου αναμένεται να δοθεί ένας δύσκολος αγώνας, θα κριθεί η τύχη των κυβερνητικών Νομοσχεδίων, που έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν τη βία στα γήπεδα, η οποία τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σε έξαρση, με συχνά φαινόμενα, διακοπής αγώνων, ρίψης κροτίδων κοντά σε ποδοσφαιριστές, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στο Στάδιο ΆλφαΜέγα στη Λεμεσό.

Η πραγματικότητα, είναι πως το γεγονός που συνέβη και έδωσε νέες διαστάσεις στο όλο ζήτημα, δεν ήταν ούτε η κροτίδα κοντά σε ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας στον αγώνα κυπέλλου με το ΑΠΟΕΛ, ούτε η είσοδος των οπαδών της ΑΕΛ στον αγωνιστικό χώρο στον αγώνα με τον Απόλλωνα. Ούτε βέβαια τα περιστατικά που προηγήθηκαν με κροτίδες σε προηγούμενους αγώνες.

Η εικόνα που προκάλεσε τις τεράστιες ανησυχίες, ήταν αυτές με το κοριτσάκι να είναι τρομαγμένο, δίπλα από μια φωτοβολίδα που από τύχη δεν την χτύπησε. Ορθά, τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης λειτούργησαν και υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος για την έναρξη του αγώνα ζήτησε διαβεβαιώσεις από την Αστυνομία που δεν έλαβε και έτσι ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ.

Είναι ξεκάθαρο άλλωστε και μέσα από τις τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, πως αυτό που επιχειρεί να προλάβει η Κυβέρνηση, είναι αυτό για το οποίο όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου συνδητοποιούν τα τελευταία χρόνια. Ότι δηλαδή, από τύχη δεν κλαίμε για κάποιο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, όπως συνέβη δύο φορές μάλιστα, στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Και σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε έντονη συζήτηση και αίτημα της Κυβέρνησης προς την ΚΟΠ, για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Όσο κι αν κάποιος αντιλαμβάνεται τους λόγους που η Κυβέρνηση θα επιθυμούσε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, είναι ξεκάθαρο πως σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Προβλήματα όπως αυτά που αντιμετώπισε η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, και που εκ του αποτελέσματος, δεν φαίνεται να έφεραν απτά αποτελέσματα. Αντίθετα λειτούργησαν συσσωρευτικά στη ψυχολογία των χουλιγκάνων, πράγμα που επιβεβαιώνεται και μέσα από τις συμπεριφορές τους, στους τελικούς κυπέλων, δεδομένης της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, που ισχύει εδώ και χρόνια.

Η Βουλή, λοιπόν, καλείται να μελετήσει το Νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της, το οποίο κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Από τότε ωστόσο μεσολάβησαν τα επεισόδια στο Απόλλων-ΑΕΛ, όπου η Κυβέρνηση, επανήλθε και ζήτησε από την ΚΟΠ, να διεξαχθούν οι επόμενοι αγώνες κεκλεισμένων των Θυρών. Μετά την άρνηση της ΚΟΠ, η Κυβέρνηση, επανήλθε, αυτή τη φορά με συμπληρωματικό Νομοσχέδιο, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προαναγγελθεί, αν και δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

Το συμπληρωματικό Νομοσχέδιο προβλέπει, πρώτον να έχει την εξουσία το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει για λόγους δημόσιας τάξεως και ασφάλειας τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων και να μην επιτρέπεται η λειτουργία οποιουδήποτε Συνδέσμου Φιλάθλων χωρίς την ευθύνη και εποπτεία Αθλητικού Σωματείου.

Ειδικά η αντίδραση των δύο μεγάλων κομμάτων, ουσιαστικά φράζει τον δρόμο στην Κυβέρνηση για να περάσει το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο, αφού ήδη τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με επίσημο τρόπο, εξέφρασαν την αντίθεση τους. Κάτι που μεταφράζεται ως έλλειψη πλειοψηφίας για την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να περάσει τα Νομοσχέδια.

Στη συζήτηση που θα προηγηθεί στην επιτροπή Νομικών, πριν το Νομοσχέδιο πάρει την άγουσα για την Ολομέλεια, αναμένεται πως θα υπάρξει ένας νέος γύρος συζητήσεων των βουλευτών με τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε να μπει το θέμα στην ορθή του βάση, χωρίς να αποκλείονται και δομικές αλλαγές, σε κάποιες από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, αφού πρόκειται για ένα θέμα σύνθετο, που δεν απασχολεί μόνο την Κύπρο αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Ήδη στη Βουλή, άρχισαν να φτάνουν οι τοποθετήσεις, διαφόρων φορέων που προσκλήθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής Νομικών, όπου εκφράζεται η διαφωνία με το ανανεωμένο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης, κυρίως σχετικά με την πρόνοια για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών με απόφαση του Υπουργικού.

Αντιδρούν οι Αστυνομικοί

Ενόψει της σημερινής συζήτησης, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, απέστειλε επιστολή στη Βουλή στην οποία τοποθετείται επί του Νομοσχεδίου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, με την προσθήκη των προτεινόμενων άρθρων, θα επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση με αχρείαστες διαδικασίες, περισσότερες ευθύνες και καθήκοντα στην Αστυνομία και κατ΄επέκταση τους συναδέλφους μας. Καθήκοντα τα οποία πρακτικά δεν είναι εφαρμόσιμα και θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα, αντί να επιλύσουν τα υφιστάμενα.

Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν οι αστυνομικοί, είναι πως με την προτεινόμενη τροποποίηση θα προκύπτει το εξής: «Πρόσωπο που αποδεδειγμένα βρίσκεται θετικό σε αλκοόλη ή και ναρκωτικές ουσίες, θα αφήνεται ελεύθερο από την Αστυνομία, χωρίς να ερευνηθεί και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του, τόσο για την δική του ασφάλεια, όσο και του κοινωνικού συνόλου. Δεν νοείται η Αστυνομία και τα μέλη της να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε ποινικά αδικήματα».

Και διερωτάται: «Σε αντίθετη περίπτωση, ποια θα είναι η ευθύνη της Αστυνομίας και του μέλους της, που καθ’ υπόδειξη επέτρεψαν σε πρόσωπο θετικό σε αλκοόλη ή και ναρκωτικές ουσίες, να απομακρυνθεί από τον αθλητικό χώρο, αν στη συνέχεια αυτό διαπράξει ποινικό αδίκημα ή και τροχαίο δυστύχημα, καθώς είναι υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών;».

Η θέση της ΚΟΚ

Στο ίδιο πλαίσιο η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας, απέστειλε στη Βουλή υπόμνημα στο οποίος εκφράζει τις δικές της θέσεις για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Μουζουρίδης, η υφιστάμενη νομοθεσία από μόνη της, δεν μπορεί αποδεδειγμένα να αποτρέψει τα φαινόμενα βίας και χρειάζεται ενίσχυση και νέα μέτρα. «Από μόνες του η αστυνομία, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία, δεν μπορούν να το αποτρέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει πως, η οριζόντια απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων στους φιλάθλους, δεν θεωρεί ότι αποτελεί λύση. «Δεν είναι ο γενικός πληθυσμός φιλάθλων που προκαλεί τα φαινόμενα βίας σε καμία σχεδόν περίπτωση, αλλά συγκεκριμένος πληθυσμός οπαδών».

Σε ότι αφορά τη ρίζα του προβλήματος, ο κ. Μουζουρίδης, υποδεικνύει πως αυτό, «είναι βαθιά ριζωμένο στην λειτουργία των «συνδέσμων φιλάθλων» και η μικρή αυτή μερίδα οπαδών των 5-6 μεγάλων σωματείων, προκαλεί φαινόμενα βίας, άλλες φορές μικρότερα και άλλες μεγαλύτερα. Το να θεωρούμε επιτυχία ότι σε ένα αγώνα δεν υπήρξαν επεισόδια, αποτελεί κατάντια σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Λάβετε υπόψη ότι σε αυτές τις λέσχες, έχουν εισχωρήσει ταραχοποιά στοιχεία, πιθανών ναρκωτικά, ενώ παράλληλα εκεί γαλουχείται και η επόμενη γενιά αυτών των ταραχοποιών στοιχείων, ειδικότερα τα παιδιά με προβληματική κατάσταση στο σπίτι τους».

Μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες στα σωματεία, λέγοντας πως, «με ορισμένες εξαιρέσεις, διαχρονικά εξυπηρετούνταν από την λειτουργία των συνδέσμων, όσο αφορά το αγωνιστικό πλεονέκτημα που τους δίνει η παρουσία τους. Δυστυχώς πλέων το πρόβλημα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ και ούτε τα ίδια τα σωματεία μπορούν να τους ελέγξουν, όσο και εάν προσπαθήσουν και όσα μέτρα και να λάβουν από μόνα τους».

Παράλληλα επαναλαμβάνει μια συχνά διατυπωμένη θέση από τους άνθρωπος του αθλητισμού, πως, «το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι στιγμής από αυτά τα φαινόμενα βίας, είναι καθαρά θέμα τύχης. Το πρόβλημα δεν μένει μόνο εντός γηπέδου, και εκτός γηπέδου επίσης γίνονται επεισόδια στα οικήματα τους ή γίνεται βανδαλισμός των πόλεων με σπρέι σε κάθε πιθανό σημείο».

Σε ότι αφορά τις ευθύνες των σωματείων, ο πρόεδρος της ΚΟΚ εκφράζει την άποψη πως, «οι ανακοινώσεις των σωματείων και οι επευφημίες από τα μέσα ενημέρωσης, του στυλ «ο 12ος παίκτης», «έκαναν την νύχτα-μέρα», ευχαριστούμε τον μεγάλο κόσμο μας», έρχονται να επιδεινώσουν το πρόβλημα, καθώς υπάρχει λανθασμένη εντύπωση στο πώς βοηθά κάποιος φίλαθλος την ομάδα του και στο τι πρέπει να πράξει».

Συνεπώς, σε ότι αφορά την πρόνοια του προαναγγελθέντος συμπληρωματικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, ο κ. Μουζουρίδης αναφέρει πως, «οι περιορισμοί στην λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα θα πρέπει να είναι συμπληρωματικά. Μέχρι στιγμής, γινόταν το αντίθετο, δηλαδή δεν γινόταν αλλαγή στην ρίζα του προβλήματος».

Επιπλέον, εισέρχεται σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, σημειώνοντας πως, «η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών με λεωφορεία σε εκτός έδρας αγώνες, θα πρέπει να απαγορευθεί, καθώς είναι ο προπομπός για πιθανά επεισόδια, ενώ οι κουκούλες και τα καπέλα θα πρέπει να απαγορευτούν καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων και όχι μόνο στην είσοδο και επίσης όποιος τα χρησιμοποιήσει, να απομακρύνεται άμεσα από το γήπεδο. Αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα, μαζί με τα κασκόλ, για να αποκρύψουν τα πρόσωπα των ταραχοποιών στοιχείων. Αυτά αναφέρονται στο Άρθρο 58Α, όμως δεν εφαρμόζεται εντός του γηπέδου, καθώς ούτε οι επιτηρητές ούτε η αστυνομία επεμβαίνει στη κερκίδα των οργανωμένων οπαδών που τα χρησιμοποιούν».

Επιπλέον ο κ. Μουζουρίδης, κάνει λόγο για σχέσεις εξάρτησης μεταξύ των ομάδων και των υπευθύνων ασφαλείας, κάθε γηπέδου. «Έχουν δοθεί με τον προηγούμενο νόμο, υπέρμετρες αρμοδιότητες στους υπευθύνους ασφαλείας. Θα πρέπει να ληφθεί όμως υπόψη ότι αυτοί προσλαμβάνονται από την γηπεδούχο ομάδα και γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται σχέση εξάρτησης και δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στον χειρισμό καταστάσεων. Σωστά κατά την άποψη της ΚΟΚ, γίνονται νέες πρόνοιες με την προσθήκη του Αρχηγού αστυνομίας στα διάφορα άρθρα, πέραν του Υπευθύνου ασφαλείας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΟΚ.

Δειτε Επισης

Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι
Σε διάλεξη της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας ο Δικαστής Σάββας Παπασάββα
Συνελήφθη ο 29χρονος που μαχαίρωσε τον συγκάτοικό του στη Λεμεσό
Μαθητές σκαρφάλωσαν σε εν κινήσει λεωφορείο, άλλος πυροβολούσε με πλαστικά σφαιρίδια-Σωρεία καταγγελιών στη Βουλή
Σύγκλιση απόψεων για ελέγχους των Τakata μέσω ΜΟΤ-Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων