Ετήσια επικαιροποίηση τιμών φαρμάκων και αλλαγές στη Συνεισφορά ΙΙ από ΟΑΥ

Το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ετήσια επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο για το 2024, με ημερομηνία ισχύος των επικαιροποιημένων τιμών την 1η Φεβρουαρίου 2024, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Όπως αναφέρεται, λόγω της επικαιροποίησης των τιμών, θα παρατηρηθούν αλλαγές στη Συνεισφορά ΙΙ κάποιων φαρμάκων που αποζημιώνει το ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου 2024 να διαφοροποιηθεί το ποσό που οι δικαιούχοι θα πληρώνουν στο φαρμακείο για τα φάρμακα αυτά.

Ειδικότερα, θα διαφοροποιηθεί η Συνεισφορά ΙΙ για 371 από τα 2,160 προϊόντα, συγκεκριμένα για 122 προϊόντα η Συνεισφορά ΙΙ θα μειωθεί (οι δικαιούχοι θα πληρώνουν λιγότερα για τα φάρμακα αυτά), ενώ για 249 προϊόντα η Συνεισφορά θα αυξηθεί (οι δικαιούχοι θα πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα αυτά).

Προστίθεται ότι την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ ο αναθεωρημένος Κατάλογος Φαρμακευτικών Προϊόντων (ΚΦΠ) με τις αναθεωρημένες Συνεισφορές ΙΙ και τη μεταβολή (αύξηση/μείωση) στη Συνεισφορά ΙΙ των φαρμάκων σε σχέση με τις συνεισφορές που ισχύουν μέχρι και την 31/01/2024.

Ο δημοσιευμένος ΚΦΠ θα είναι διαθέσιμος στην Ενότητα «Παροχείς/ Φάρμακα – Φαρμακεία -Αναλώσιμα/ Κατάλογοι Φαρμάκων-Πρωτόκολλα-Αιτήσεις-Έντυπα/Εξωνοσοκομειακά Φάρμακα», στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gesy.org.cy/sites/Sites?d=Desktop&locale=el_GR&lookuphost=/el-gr/&lookuppage=hiopharmacatalogues2020

Εν όψει των πιο πάνω, προτρέπονται οι δικαιούχοι όπως ζητούν ενημέρωση από τους ιατρούς και φαρμακοποιούς τους σχετικά με τα φάρμακα που αποζημιώνει το ΓεΣΥ και έχουν μηδενική Συνεισφορά ΙΙ, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι, οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα όπως ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους να τους δώσει φάρμακο που περιέχει την ίδια δραστική ουσία και δύναμη με το φάρμακο που τους συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός τους και για το οποίο όμως δεν πρέπει να πληρώσουν Συνεισφορά ΙΙ. Τα φάρμακα αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή.

Συμπληρώνεται ότι για υφιστάμενες συνταγές με φάρμακα τα οποία έχουν Συνεισφορά ΙΙ, καλούνται οι θεράποντες ιατροί όπως κατόπιν συνεννόησης με τους δικαιούχους, συνταγογραφούν το φθηνότερο ανταλλάξιμο φάρμακο για το οποίο δεν απαιτείται η καταβολή Συνεισφοράς ΙΙ, όπου αυτό εφαρμόζεται, ενώ σε περίπτωση αλλαγής του φαρμακευτικού προϊόντος που θα συνταγογραφήσουν, καλούνται να ακυρώνουν τις συνταγές που βρίσκονται σε ισχύ με το προηγούμενο φάρμακο.

Ο ΟΑΥ παρακαλεί επίσης τους φαρμακοποιούς να ενημερώνουν τους δικαιούχους σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής του φαρμάκου που τους συνταγογραφήθηκε με άλλο φάρμακο, που περιέχει την ίδια δραστική ουσία και δύναμη και για το οποίο δε θα πρέπει να πληρώσουν Συνεισφορά ΙΙ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Οικολόγων σε Εισαγγελέα να αναθεωρήσει την απόφαση για υπόθεση Θανάση-«Να στηρίξει την οικογένεια ο ΠτΔ»
Είκοσι μία πτήσεις από Λάρνακα προς Ισραήλ και Ιορδανία, μεταφορές και με σκάφη-Επαναπατρίστηκαν δύο ασθενείς
Επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας για Ησαΐα ο Αρχιεπίσκοπος-Εντός Αυγούστου αναμένει απόφαση για Τυχικό
Έτοιμος να ανάψει πράσινο για επίθεση στο Ιράν ο Τραμπ-Θέλει όμως να αποφύγει εμπλοκή σε γενικευμένο πόλεμο
Πυρκαγιά σε ξύλινα μπαλέττα και χάρτινα κιβώτια σε κατάστημα στην Έγκωμη
Έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα εντός ημερών λόγω πολέμου-Επιβάλλεται τέλος του μήνα και η πράσινη φορολογία
Yποσχέθηκε εκδίκηση ο Νετανιάχου για το μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ-«Θα πληρώσουν το τίμημα οι τύραννοι»
Μετακινούν στρατιωτικά μέσα και περιορίζουν την πρόσβαση στη μεγαλύτερη βάση τους στη Μ. Ανατολή οι ΗΠΑ
Η πρώτη αντίδραση Ησαΐα μετά τις ποινικές διώξεις-«Σύντομα θα αποκαλυφθεί, ξανά, όλη η αλήθεια»
BINTEO: Η στιγμή που ιρανικός πύραυλος χτυπά νοσοκομείο στην Μπερ Σεβά-Συγκλονιστικές εικόνες