Μ. Boρκάς: Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλά λόγια στο χαρτί
16:04 - 30 Ιανουαρίου 2024
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλά λόγια στο χαρτί, είπε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Μιχάλης Βορκάς, επισημαίνοντας ότι η πραγμάτωσή τους είναι ο δρόμος προς μια πιο δίκαιη, ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΔΣ, ο κ. Βορκάς μιλούσε σε εκπαιδευτική ημερίδα για δικηγόρους για την προώθηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Επίτροπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.
Όπως αναφέρεται, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, συμμετέχει ως εταίρος, σε περιφερειακό Έργο που χρηματοδοτείται από τα ταμεία EEA and Norway Grants, και έχει ως στόχο τη στήριξη των Εθνικών Αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΑΔ) χωρών μελών της ΕΕ στον έλεγχο εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο και των σχετικών με τα θεμελιώδη δικαιώματα πτυχών του κράτους δικαίου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί στις 29/2/2024.
Προστίθεται ότι το συνέδριο χαιρέτισαν ο κ. Βορκάς και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Βορκάς επεσήμανε ότι τα σύγχρονα δεδομένα που προκύπτουν μέσα από την εξέλιξη της κοινωνίας, καθώς και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή ευθύνη και απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλα τα συνεργαζόμενα μέρη: θεσμικά όργανα και φορείς της ΕΕ, εθνικές και τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, τη Βουλή, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των οποίων η δράση επικεντρώνεται στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε.
Υπογραμμίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλά λόγια στο χαρτί, ανέφερε ότι η πραγμάτωσή τους είναι ο δρόμος προς μια πιο δίκαιη, ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. «Οι δικηγόροι προστατεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, έχουμε καίριο ρόλο στην τήρηση του κράτους δικαίου», συνέχισε.
Σ’ ένα κράτος δικαίου, σημείωσε, ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, κρίνεται για την ταχύτητα και την ποιότητά του.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σε συγκριτικές μελέτες, εκθέσεις και διαγράμματα η Κύπρος δυστυχώς ακολουθεί ασθμαίνουσα στις τελευταίες χώρες της ΕΕ αναφορικά με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.
«Βέβαια, δεν είναι αρκετή η διαπίστωση. Απαιτούνται έργα και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τη μέγιστη ευθύνη που της αναλογεί. Επιβάλλεται να διατίθενται για τη δικαιοσύνη οι απαραίτητοι και ικανοποιητικοί πόροι για την υλοποίηση μεγάλων, σημαντικών και προαπαιτούμενων έργων με βάση τη φιλοσοφία των εφαρμόσιμων λύσεων και όχι του περιστασιακού πατσιαρίσματος. Εάν δεν επενδύουμε στη δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη», σημείωσε.
Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του ο κ. Βορκάς, επεσήμανε ότι η σπουδαιότητα της τήρησης των σκοπών και των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, απαιτεί ακόμα επίπονες και επίμονες προσπάθειες και στην Κύπρο. «Στην πρόληψη, στη γνώση – επιμόρφωση, στην εφαρμογή και προστασία, στην αξιολόγηση του αποτελέσματος και της προόδου», είπε.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ομιλήτριες του συνεδρίου ήταν η δρ Κατερίνα Καλαϊτζάκη, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δημόσιου Δικαίου και η δρ Δήμητρα Λοΐζου, Λέκτορας Διεθνούς Ποινικού και Ανθρωπιστικού Δικαίου, του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, οι οποίες ανέπτυξαν θεματικές που αφορούν την εισαγωγή στο σύστημα θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τις προκλήσεις που υπάρχουν.