Διαφορετική η ανάγνωση των εξαγγελιών Χριστοδουλίδη από συμπολίτευση και αντιπολίτευση

Διαφορετικά ανέγνωσαν την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με τους μεν, να χαιρετίζουν τις εξαγγελίες και τους δε, να αναμένουν την υλοποίησή τους για να κρίνουν το έργο της κυβέρνησης.

«Οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχεδόν στην ολότητά τους, είναι οι δράσεις που παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς πριν από μερικούς μήνες οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς στα πλαίσια εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι δράσεις που θα εφαρμοστούν το 2024 να αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωση του προσθέτει πως, «στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλες οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχαμε δρομολογήσει από το 2022, μεταξύ άλλων, όλες οι δράσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πράσινη μετάβαση». 

Παράλληλα αναφέρει ότι, «επίσης συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό όλα τα έργα ανάπτυξης που σχεδιάστηκαν αλλά και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχαμε ψηφίσει προ μερικών ετών. Συνεπώς δεν βλέπουμε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για κάποιο καινούργιο όραμα. Το ζητούμενο για τους πολίτες δεν είναι να εξαγγέλλονται ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα αλλά να αρχίσει η υλοποίησή τους με αποφασιστικότητα, στέρεα βήματα και πολιτική τόλμη, χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα δεν διαπιστώσαμε να υπάρχουν. Για παράδειγμα, όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για τον τομέα της υγείας περιμένουμε να έρθουν ενώπιον της Βουλής εδώ και καιρό».

Στη συνέχεια ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι, «στα πλαίσια εξέτασης του προϋπολογισμού ο ΔΗΣΥ κατέθεσε εισηγήσεις που θα επιμένουμε να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν. Όπως για παράδειγμα η περαιτέρω στήριξη των πολυμελών οικογενειών (τρίτεκνοι και πολύτεκνοι). Η μόνη εισήγησή μας που έγινε μερικώς αποδεκτή και ακούσαμε με ικανοποίηση χθες, είναι η επέκταση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες από το πρώτο παιδί.  Όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου στα 17 έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις νόμου από την 1η Ιουνίου του 2023. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αρχίσει να ενημερώνεται σωστά για να μην της προσδίδουν το ατόπημα της αντιγραφής».

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζει την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος για το τρέχον έτος, και σημειώνει πως «αποτελεί ένα νέο θεσμό για τη χώρα τον οποίο και στηρίζουμε, αφού ενδυναμώνει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας».

Παράλληλα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πρόκειται για ένα φιλόδοξο και εκτενές στρατηγικό πλάνο με δράσεις που ευελπιστούμε να υλοποιηθούν και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Η Παράταξη μας θα είναι συμβλητική στην προσπάθεια να υλοποιηθεί στο έπακρο το στρατηγικό αυτό πλάνο και ως η κατ’ εξοχήν Παράταξη των ευρύτερων συναινέσεων και συνθέσεων θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για τη χώρα», σημειώνει.

Τέλος η ΔΗΠΑ στην ανακοίνωση αναφέρει πως, «επιβάλλεται να αξιολογούμε διαρκώς την εξελικτική πορεία των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε αυτές να εφαρμοστούν στο έπακρο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Παράλληλα, σε νομοθετικό επίπεδο, θα καταθέσουμε τις δικές μας εισηγήσεις και τροπολογίες, εκεί και όπου κρίνουμε ότι χρειάζεται, με μοναδικό στόχο την περαιτέρω βελτίωση των τελικών νομοθετημάτων».

Από την άλλη το κόμμα της Αριστεράς σε δική του ανακοίνωση αναφέρει πως «ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση θα κριθούν από τις πράξεις και τα έργα τους» και σημειώνουν πως «έχουμε καταγράψει τα όσα εξήγγειλε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποιες από αυτές τις εξαγγελίες αφορούν μέτρα και πολιτικές που έχουν ήδη εξαγγελθεί και ήδη είναι καταγεγραμμένες στο προεκλογικό του Πρόγραμμα».

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει πως, «η εκτενής ανάλυση του σχεδιασμού της παρούσας διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μια θετική ενέργεια η οποία ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και διευκολύνει τον έλεγχο της πορείας εφαρμογής των κυβερνητικών στόχων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τις εξαγγελίες του ΠτΔ και θα συμβάλει εποικοδομητικά στη Βουλή και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ώστε αυτές οι εξαγγελίες να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό προς όφελος των πολιτών και του τόπου μας».

Παράλληλα το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «ασφαλώς ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του θα κριθούν από τις πράξεις και τα έργα τους. Μέχρι στιγμής, σε πολλές περιπτώσεις ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη και τελικά πέρασαν από κάτω».

«Ελπίζουμε για το καλό του τόπου και του λαού μας στην συνέχεια να τα πάνε καλύτερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε δική τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι, αναφέρουν μεταξύ άλλως πως, οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με τα πολλά θετικά στοιχεία, αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια του προεκλογικού και μιας πρακτικής που φανερώνει καλές μεν προθέσεις αλλά πολύ λίγες καλές πράξεις.

Σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή τους πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε επικοινωνιακούς ρυθμούς, στοχεύοντας περισσότερο να κερδίσει εντυπώσεις, παρά να παράξει έργο. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατάστασης, είναι να εξαγγέλλει ο Προέδρος τον «ψηφιακό πολίτη» την ίδια ώρα που έχουν κλείσει τα Δικαστήρια γιατί κατέρρευσε η ψηφιακή μεταρρύθμιση του e-justice».

«Άλλο παράδειγμα αναντιστοιχίας, είναι να γίνεται λόγος για ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, καθώς ο ίδιος αρνείται να ακολουθήσει τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενώ βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής σχετική πρόταση νόμου της κας. Χαραλαμπίδου», αναφέρουν.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως, «αναμέναμε από τον κ. Χριστοδουλίδη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του περί παλιού και νέου, ότι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, έστω και τώρα, θα βλέπαμε μια αλλαγή στάσης για το θέμα που έφτασε να συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή το θέμα των οδικών έργων στον Ακάμα. Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να θέλει αλλαγές προς μια νέα κατεύθυνση, θα παραμένει στις παλιές αποφάσεις».

«Γενικά το όραμα της κυβέρνησης για το 2024, κρίνεται από περιβαλλοντικής άποψης ως φτωχό και ανεπαρκές, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον τα θέματα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης ιεραρχούνται πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρουν.

«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνεχίζει να εντοπίζει την αποτυχία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα οράματα των πολιτών και ιδιαίτερα στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Όλα αυτά δεν πηγάζουν από εξαγγελίες όπως τις χθεσινές αλλά από τις πολιτικές που ακολουθούνται. Εμείς ως Οικολόγοι, έχουμε δώσει πολλές φορές τις απόψεις μας στον κ. Χριστοδουλίδη και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Αναμένουμε από τον ίδιο να λάβει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις