Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ολγκίν Κουεγιάρ με τον ΠτΔ-«Θα κάνω το καλύτερο για την Κύπρο»

Μια ώρα και τριάντα λεπτά διήρκησε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η κα. Ολγκίν, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις εννέα το πρωί και η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις δέκα, στην παρουσία των αντιπροσωπειών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της συνάντησης, η κα. Ολγκίν είχε σύντομο τετ α τετ με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναχωρώντας από το Προεδρικό, η κα. Ολγκίν προέβη σε δηλώσεις. «Είναι η πρώτη μου μέρα στην Κύπρο, που ξεκινά με τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Προέρχομται από μια χώρα που μετρούσε πενήντα χρόνια συγκρούσεων. Θα συνεργαστώ με τους δύο ηγέτες για να κάνω το καλύτερο για την Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων η Κολομβιανή διπλωμάτης. Ερωτηθείσα για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η νέα προσπάθεια, η κα. Ολγκίν, απάντησε, «καλύτερα λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της, στη συνέχεια θα συναντηθεί στα κατεχόμενα, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως, «κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο, από όπου έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Έχουμε επαναλάβει την προσήλωσή μας να επανέλθουμε σε αυτή την νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας με τον διορισμό της ειδικής απεσταλμένης, με ειλικρινή πολιτική βούληση να συνεχίζουμε να συμβάλουμε ωφέλημα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξή των συνομιλιών».

Η κα Όλγκιν, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα αλλά και το πρόγραμμά της και έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σήμερα είναι γνωστό πως η κα Ολγκιν θα έχει συνάντηση με το κ. Τατάρ αλλά τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με μέλη της κοινωνίας, κοινωνικά σύνολα, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου για να μπορέσει και η ίδια να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη, να ενημερωθεί και από την ίδια την κοινωνία για την κατάσταση ως έχει σήμερα στην Κύπρο».

Ερωτηθείς, εάν θα υπάρξει και νέα συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει επαναλάβει πως είναι στην διάθεση της κας Ολγκίν και για δεύτερη και για τρίτη συνάντηση πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, τόσο ό ίδιος, όσο και με κοινή συνάντηση με το κ. Τατάρ. Άλλωστε είναι κάτι που επανάλαβε ξανά ο Πρόεδρος Δημοκρατίας».

Μάλιστα εξήγησε πως η κα Ολγκιν είναι καλά ενημερωμένη για όλες τις εξελίξεις, των δημόσιων δηλώσεων και εξελίξεων, ενώ εξέφρασε την πρόθεση να υπάρξει μόνιμος συνεργάτης της στην Κύπρο, αλλά και η ίδια να μεταβαίνει σε τακτικές επισκέψεις στην Κύπρο για κάποιες μέρες. «Θα είναι κάτι ωφέλιμο. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο, εμείς θεωρούμε πως εάν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά η έναρξη διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει σύντομα», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»