Στο Προεδρικό η Ολγκίν Κουεγιάρ-Σε εξέλιξη η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη συνάντηση της νέας προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποια πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, όπου μεταξύ άλλων θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση με τους δύο ηγέτες, η κα. Κουεγιάρ, θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τις προθέσεις τους και να κωδικοποιήσει τις θέσεις τους, έτσι ώστε να διαπιστώσει, αν υπάρχει κοινό έδαφος για το επόμενο βήμα. Από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες, όπως άλλωστε είναι και του κατοχικού ηγέτη.

418727051_688121196826787_5204587058170873617_n

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα δηλώσει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, να εμπλακεί άμεσα σε μια νέα προσπάθεια διαπραγματεύσεων, στη βάση των όσων ορίζουν τα ψήφισματα του ΟΗΕ, στη βάση της ΔΔΟ και με ξεκάθαρη θέση, πως οι διαπραγματεύσεις, μπορούν να συνεχιστούν, από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κρανς Μοντάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό-Ακούει και εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα η Κουεγιάρ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι ξεκινά μια περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό στην οποία η Κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση, «ούτως ώστε να συμβάλουμε καταλυτικά στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η κ. Ολγκίν προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

«Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την προσήλωσή μας στο ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά, ο κατοχικός ηγέτης, αναμένεται για ακόμα μια φορά, να θέσει το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας, ως προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ θα θέσει και το ζήτημα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, πως έχουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις Τατάρ, δεδομένων των αποστάσεων που επιχείρησε να κρατήσει το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα, στα τέλη του 2023, απέφυγε να κάνει ειδικές αναφορές και αναφέρθηκε γενικά, σε μια λύση που θα είναι επωφελής για όλους. Μάλιστα λίγες ώρες μετά, κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, για να του κάνει υποδείξεις, θέτοντας του μορατόριουμ δηλώσεων, για το Κυπριακό. Πράγμα που σε μεγάλο βαθμό, ο κατοχικός ηγέτης εφάρμοσε, αφού από τότε, περιορίστηκαν σαφώς, οι καθημερινές, προκλητικές, έντονες και απόλυτες τοποθετήσεις του.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη της κας. Κουεγιάρ στην Κύπρο, χθες συναντήθηκε με τον ειδικό Αντιπρόσωπο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενώ το απόγευμα, γνωρίστηκε με το διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρώτα η κα. Κουεγιάρ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο στις εννέα το πρωί και αργότερα θα μεταβεί στα κατεχόμενα, για να συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ. Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, το υπόλοιπο της πρόγραμμα, αν και ανακοινώθηκε πως θα έχει επαφές με ένα ευρύ φάσμα άλλων συνομιλητών.

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές