Ανέβασε τον πήχη ο Πρόεδρος-Το στοίχημα του 2024 και το βουνό που καλούνται να ανέβουν οι υπουργοί
06:00 - 30 Ιανουαρίου 2024
Ως μια πολιτική πράξη, με συγκεκριμένο σκοπό και περιεχόμενο, η οποία μόνο θετικά μπορεί να πιστωθεί στον ίδιο, κρίνεται εκ πρώτης όψεως το State of the Union που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η παρουσίαση του Προέδρου, ήταν κάτι αναμφίβολα πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα, αφού ο κάθε πολίτης, νέος ή ηλικιωμένος, μισθωτός ή επιχειρηματίας, δημόσιος υπάλληλος ή αυτοεργοδοτούμενος, άκουσε πράγματα που τον ενδιαφέρουν.
Άκουσε συγκεκριμένες πολιτικές εξαγγελίες, που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν μερικά από αυτά που καθημερινά τον απασχολούν και παράλληλα παρακολουθώντας την διάρκεια μιας ώρας ομιλία του Προέδρου, αντιλήφθηκε ποιες είναι οι προτεραιότητες και γενικότερα προς ποια κατεύθυνση θα επιδιώξει η Κυβέρνηση να κινηθεί τους επόμενους έντεκα μήνες.
Ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου, ήταν η εξαγγελία για τον «ψηφιακό πολίτη», μια εφαρμογή για κινητά, που θα φέρει το κράτος στα χέρια των πολιτών. Πιο εκτενείς αναφορές, ήταν αυτές του Προέδρου στα θέματα οικονομίας και παιδείας, ενώ σημαντικές ήταν οι εξαγγελίες, για τα Νομοσχέδια που θα βελτιώσουν το ΓΕΣΥ και θα επιταχύνουν την πράσινη ανάπτυξη. Βαρύνουσας σημασίας, δεδομένης και της σημερινής συνάντησης του, με τη νέα προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν ο χαρακτηρισμός «κορωνίδα των πολιτικών», που απέδωσε στο Κυπριακό. Ενδεχομένως πιο σύντομες από όσο θα ανέμενε κανείς, λόγω και της πυκνής επικαιρότητας των προηγούμενων ημερών, ήταν οι αναφορές στην Αστυνομία, ενώ δεν ειπώθηκε τίποτα για το θέμα της βίας στα γήπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το State of the Union του Προέδρου Χριστοδουλίδη-Παρουσίασε πέραν των 80 πολιτικών και δράσεων για το 2024
Με τις 80 δράσεις και πολιτικές που παρουσίασε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Μετά από ένα πρώτο εντεκάμηνο, που αναμφίβολα και ο ίδιος θα ήθελε να ήταν καλύτερο για την Κυβέρνηση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και μια ανάσα πριν το κλείσιμο ενός έτους διακυβέρνησης, να ζεστάνει για καλά τις κυβερνητικές μηχανές.
Βέβαια αυτό το εγχείρημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέραν από την αδιαμφισβήτητη δυναμική που θα του δώσει, αν μέχρι το τέλος του χρόνου καταφέρει να πετύχει τις χθεσινές του εξαγγελίες, κρύβει και μεγάλες παγίδες. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του διάφορες αστοχίες, ειδικά με επιλογές προσώπων, θα αποτελέσει άλλη μια αποτυχία το ενδεχόμενο, αυτά που στοχευμένα παρουσίασε, δεν επιτευχθούν.
Γνωρίζοντας πως ακόμα και τα κόμματα της συμπολίτευσης, εκεί και όπου δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ασκούν κριτική και με δεδομένη την αντιπολιτευτική στάση των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι υπουργοί του, έχουν ένα βουνό να ανεβούν, για να επιτύχουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν.
Ειδικά, οι δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, προϋποθέτουν μια σειρά από υπερβάσεις, που μέχρι σήμερα, δεν έδειξε έτοιμη η Κυβέρνηση για να κάνει, που σχετίζονται με το Υφυπουργέιο Καινοτομίας, που μόλις πρόσφατα άλλαξε χέρια και που ήδη έχει να επιλύσει σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που προέκυψαν με το e-justice. Παράλληλα και άλλοι υπουργοί, καλούνται να αναεβάσουν στροφές, έτσι ώστε να γίνουν αφενός πιο αποτελεσματικοί και αφετέρου πιο πρακτικοί για να φέρουν εις πέρας, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Το χαρακτηριστικό των πλείστων εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τους επτά πυλώνες δράσεων πολιτικών για το 2024, ήταν οι συγκεκριμένοι στόχοι, που η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει. Συγκεκριμένες πολιτικές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, που εύκολα κάποιος στο τέλος του χρόνου θα μπορεί να ανατρέξει για να δει αν έχουν επιτευχθεί. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα αυτές για τη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, που δεν εξηγήθηκαν από τον Πρόεδρο και ήδη από χθες το βράδυ προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ειδικότερα ο Γενικός Ελεγκτής, στη βάση και άλλων πληροφοριών που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, ότι ο Πρόεδρος προσανατολίζεται σε δομικές αλλαγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αντικαθιστώντας τον Γενικό Ελεγκτή με Ελεγκτικό Συνέδριο, αντέδρασε έντονα και μεταξύ άλλων έγραψε πως, «όσοι ονειρεύονται δερβέναγες που θα ποδηγετήσουν ως δούρειοι ίπποι την Ελεγκτική Υπηρεσία θα μας βρουν απέναντι τους, με κύριο σύμμαχό μας το Σύνταγμα».