Η υποψηφιότητα Κωνσταντίνου, η παρέμβαση Αναστασιάδη και οι ευαίσθητες ισορροπίες
06:00 - 30 Ιανουαρίου 2024
Το ένα του μεγάλο ανοιχτό μέτωπο έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας ο ΔΗΣΥ, με την απόφασή του να υποστηρίξει τον πρώην βουλευτή, Κωστάκη Κωνσταντίνου, για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου. Με δεδομένο ότι η πρόθεση αυτή είχε ανάψει φωτιές τις προηγούμενες ημέρες, λόγων των αντιδράσεων που υπήρξαν για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιλογής, εξαιτίας της υποστήριξης, από μέρους του κ. Κωνσταντίνου, της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές, η ελπίδα είναι πως η απόφαση, που λήφθηκε πλειοψηφικά μέσω ψηφοφορίας, θα κλείσει το θέμα και την συνεπακόλουθη αναβίωση της κρίσης.
Η απόφαση ενέχει, βεβαίως, ρίσκο, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι τα στελέχη που αντιδρούσαν θα σταματήσουν να αντιδρούν. Άλλωστε, οι ισορροπίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευαίσθητες, καθώς η πρόθεση υποψηφιότητας και μόνο προκάλεσε την αναβίωση της κρίσης των Προεδρικών και άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για διαγραφές από το κόμμα. Θα φανεί στην πράξη πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν η κίνηση αυτή θα αποτελέσει τελικά συμβολισμό για την ενότητα και όχι την απαρχή ενός νέου κύκλου διχασμού. Το μήνυμα της ηγεσίας ήταν, πάντως, πως οι Προεδρικές Εκλογές τελείωσαν πριν από ένα χρόνο, οι αποφάσεις για τον χειρισμό στελεχών που λειτούργησαν εκτός της κομματικής γραμμής λήφθηκαν στο παρελθόν και εάν ο ΔΗΣΥ θέλει να πάει μπροστά, θα πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει προς τα πίσω. Την ίδια στιγμή, φρόντισε να προειδοποιήσει πως από δικής της πλευράς θα λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα, εάν υποψήφιοι παρεκκλίνουν από τις κομματικές αποφάσεις, αν και σε καμία περίπτωση δεν έκανε λόγο για διαγραφές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το Πολιτικό Γραφείο επισήμανε την καταστατική υποχρέωση όπως όλοι οι υποψήφιοι που στηρίζονται από την Παράταξη να στηρίζουν και όλες τις επιλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού». Πρόκειται για μία αναφορά που στόχο έχει να θέσει όλους εντός των κομματικών γραμμών και που συνοδεύεται από την προειδοποίηση πως «σε διαφορετική περίπτωση, με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Καταστατικού, αποφασίστηκε όπως το Πολιτικό Γραφείο θα συνέλθει για να άρει τη στήριξή του προς οποιοδήποτε υποψήφιο, και θα ενεργοποιηθεί η απόφαση του πειθαρχικού για να αναστολή εκλογικών δικαιωμάτων για τουλάχιστον έξι χρόνια».
Η αναφορά αυτή αποσκοπεί στο να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες εκφράζονταν για τον κ. Κωνσταντίνου από κάποιους, καθώς αφηνόταν να νοηθεί ότι εξακολουθεί να μην συνταυτίζεται πλήρως με τις κομματικές αποφάσεις. Ωστόσο ο ίδιος, με επιστολή του προς την ηγεσία λίγες ώρες πριν το Πολιτικό Γραφείο, διέψευσε αυτή τη φημολογία, τονίζοντας πως «υποστηρίζω όλες τις επιλογές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποψηφίων της πόλης και επαρχίας της Πάφου». Στην ουσία, χωρίς να αναφέρεται από κανέναν, τόσο οι καταγγελίες εις βάρος του, όσο και η δική του τοποθέτηση, σχετίζονται με την αντιπαράθεση που έχει με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για τη Δημαρχία της πόλης, Φαίδωνα Φαίδωνος, που σύμφωνα με κάποιους σχετίζεται και με την στάση που τήρησε στις Προεδρικές Εκλογές. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φαίδωνος και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας κατήγγειλε τον κ. Κωνσταντίνου ότι συνεχίζει να τον κατηγορεί.
Η ηγεσία φαίνεται να θεωρεί ότι μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Πολιτικό Γραφείο οι αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν, καθώς το 70% θετικές ψήφοι δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει πλέον οποιοδήποτε πρόβλημα με τον κ. Κωνσταντίνου. Καταλυτική για την έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που έλαβε τον λόγο, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στην παράταξη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν χειροκροτήματα στην αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ο Συναγερμός πρέπει να είναι ενωμένος ενόψει των εκλογών και πρέπει να αφήσουν πίσω τις πικρίες και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις για το καλό της παράταξης. Ανέφερε, ακόμη, ότι το 2004 κατηγορήθηκε όσο κανένας άλλος και σταδιακά έφερε πίσω στο κόμμα αυτούς που τον κατηγορούσαν, ενώ υπενθύμισε πως ο Γλαύκος Κληρίδης ποτέ δεν αποκάλεσε τον Αλέκο Μαρκίδη αποστάτη.
Πάντως, μετά τη διευθέτηση του ζητήματος της Πάφου, σειρά παίρνει το άλλο μεγάλο μέτωπο που παραμένει ανοιχτό, αυτό της Δημαρχίας Παραλιμνίου-Δερύνειας, για την οποία ενδιαφέρονται τέσσερα στελέχη του ΔΗΣΥ. Πρόθεση της ηγεσίας είναι το θέμα να λήξει μέσα από την επίτευξη συνεργασίας με τη ΔΗΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα με υποστήριξη του Γιώργου Νικολέττου, ωστόσο δεν έχει ακόμη κλειδώσει, εξού και δεν οδηγήθηκε προς επικύρωση. Εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της υποψηφιότητας για τη Δημαρχία Λάρνακας, καθώς και κάποιες Αντιδημαρχίες, οι οποίες ωστόσο δεν θεωρείται πως παρουσιάζουν βαθμό δυσκολίας, ούτε και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Τα εκκρεμούντα ζητήματα των Τοπικών Εκλογών αναμένεται να επιλυθούν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της 10ης Φεβρουαρίου. Χθες, αποφασίστηκε όπως οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές κατατεθούν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και στις 10 του μήνα αναμένεται να πραγματοποιθείς η ψηφοφορία (καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από έξι), ώστε να αποφασιστεί το ψηφοδέλτιο με το οποίο το κόμμα θα ριχθεί στη μάχη για τη διατήρηση της πρωτιάς και των δύο εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.