Βλέπει Επιστημονική Επιτροπή για την έξαρση κρουσμάτων η Κανάρη-Ανησυχία για τον μη αυτοπεριορισμό ασθενών

Στη σκιά της ραγδαίας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα και την αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα Νοσοκομεία, η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, πραγματοποιεί σύσκεψη με την Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της νόσου, ώστε να εξεταστούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και να ακουστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την ώρα που οι ασθενείς που βρίσκονται με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία έχουν αγγίξει τους 70, εκ των οποίων οι τρείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι ωστόσο είναι εκτός κινδύνου, οι ειδικοί, πρόκειται να θέσουν στο τραπέζι σειρά εισηγήσεων προς την υπουργό, με μια εξ αυτών να είναι η επανατόνιση των μέτρων στο κοινό και η πιστή εφαρμογή τους.

Πάντως, η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους, θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο, εντούτοις, οι ειδικοί συστήνουν πως τα θετικά κρούσματα θα πρέπει να την χρησιμοποιούν, αφού διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ασθενείς κυκλοφορούν χωρίς μέτρα προστασίας στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της νόσου και Καθηγητής μοριακής ιολογίας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι, «στην παρούσα φάση, δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό θα επιβαρυνθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών για μερικές ημέρες ακόμη, λόγω των συγκεντρώσεων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των εορτών. Γενικώς όμως, επικρατεί μια ανησυχία και γι’ αυτό η υπουργός Υγείας, κάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο, για να αξιολογηθεί η κατάσταση, σε μια προσπάθεια να γίνει διαχείρισιμη, καθώς αργά ή γρήγορα θα μας έρθει και η γρίπη. Έχοντας και τα δυο παθογόνα ταυτοχρόνως, μπορεί να επιβαρυνθεί και να στρεσαριστεί το σύστημα υγείας».

Εάν τίθεται θέμα επαναφοράς της μάσκας σε δημόσιους χώρους, ο κ. Καραγιάννης, είναι κάτι που χαρακτήρισε ως υπερβολικό τη συγκεκριμένη στιγμή, ωστόσο, όπως δήλωσε, «εξαρτάται με το τι θα πέσει στο τραπέζι, αφού θα ακουστούν εισηγήσεις υπέρ και κατά ορισμένων μέτρων. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ανοσία στην κοινότητα, εφόσον υπάρχει αντίσταση στα εμβόλια, ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι μέσω των λοιμώξεων. Ακούγεται άσχημο, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Προσωπική εισήγηση του κ. Καραγιάννη, είναι η επανατόνιση των συστάσεων, κυρίως σε κλειστές δομές, είτε νοσοκομεία, είτε γηροκομεία και επίσης σε φαρμακεία. «Όπως φαίνεται, κάποιοι είναι θετικοί στον ιό και μάλιστα πάνε στα φαρμακεία χωρίς μάσκα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας από τον καθένα μας. Δηλαδή, ποιος σήμερα κουβαλά μαζί του ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό; Πολύ λίγοι και ακόμη και από τα καταστήματα, βλέπουμε ότι εξαφανίστηκαν τα αντισηπτικά. Επομένως, η αντισηψία των χεριών είναι βασικός κανόνας, καθώς είναι εύκολη η μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο».

Σημειώνεται ότι, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, πρόκειται να βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής, Μαρία Κολιού, Κωνσταντίνος Τσιούττης, ο Γιώργος Νικολόπουλος, Κώστας Κωνσταντίνου, Λίνος Χατζηχάννας, όπως επίσης και οι υπηρεσιακοί λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή η οποία υπήρχε στο παρελθόν, μετονομάστηκε σε Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της νόσου COVID-19 και έχει μικρύνει τον αριθμό των συμβούλων η κα. Κανάρη.

Όπως επανέλαβε πάντως ο κ. Καραγιάννης, «δεν αναμένεται ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα από αυτά που ισχύουν μέχρι στιγμής, αλλά θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Θα υπάρξει πιο έντονη σύσταση, για να τηρούνται τα υφιστάμενα μέτρα, καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν τα μέτρα, αλλά το έχουμε σαν λαός να κάνουμε εκπτώσεις στην τήρησή τους, ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε».

Έτοιμα τα Νοσοκομεία για αυξημένες εισαγωγές

Την ώρα ίδια ώρα, λόγω των αυξημένων εισαγωγών που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «πάντα είναι έτοιμα τα Νοσοκομεία και είναι κάτι που απέδειξαν πάμπολλες φορές, για να υποδεχθούν τέτοιου είδους περιστατικά. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σήμερα, είναι ηλικιωμένα άτομα, τα οποία είτε προέρχονται από σπίτι τους, είτε από οίκους ευγηρίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης. Επίσης, κατά πλειοψηφία είναι άτομα τα οποία δεν έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου».

Αυτό που ξεκαθαρίζεται σήμερα, είναι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής, ενώ τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να διαφανούν και τα αποτελέσματα των οικογενειακών συγκεντρώσεων που σημειώθηκαν κατά την περίοδο των γιορτών.

«Αναμένεται αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά δεν αναμένεται ότι θα υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα μας δυσκολέψει και θα μας δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς πλέον ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά, απ’ ότι αντιμετωπιζόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Με τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα, υπάρχουν παράλληλα και οι εποχικές λοιμώξεις, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, να δηλώνει ότι, «έχουμε αντικρύσει κάποια περιστατικά γρίπης τόσο στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών, είτε στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών, όμως αναμένεται γρίπες να έχουμε όπως κάθε χρόνο, μετά τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Δειτε Επισης

Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά