Κορωνίδα το Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Κορωνίδα των προτεραιοτήτων και πρώτιστο του μέλημα χαρακτήρισε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του, λίγες μόλις ώρες πριν από το πρώτο του ραντεβού με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση κοινού εδάφους για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο στην ΕΕ και αναδεικνύεται σε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε, δε, πως εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για ένταξη στο Σέγκεν και προωθείται η ένταξη στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων Εισόδου για τις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου. «Μια Κύπρος επανενωμένη, ευημερούσα μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας μας», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Παρουσιάζει το πρόγραμμα διακυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Αναφερόμενος στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, είπε πως ο διορισμός ήταν αποτέλεσμα των δικών μας έντονων και ειλικρινών προσπαθειών και ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά από αρκετά χρόνια, σε συνάρτηση και με την ενεργότερη εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα. «Προσβλέπω στην αυριανή, πρώτη μας συνάντηση, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Δεσμεύτηκε, παράλληλα, πως «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες ουδόλως υποβαθμίζω, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό με μοναδικό στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη κατοχή αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το έμψυχο υλικό της Εθνικής Φρουράς και η διασφάλιση ενός σύγχρονου ημιεπαγγελματικού στρατού αποτελεί προτεραιότητα. Εντός του 2024, προχωρούμε με την αναθεώρηση των όρων εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και ως περιφερειακός παίχτης. «H παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο δεν πρέπει να είναι μονοθεματική. Με πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, διεκδικούμε ενισχυμένο ρόλο στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναδεικνύουμε τη χώρα μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπέδειξε.

Ανέφερε πως, «εντός του 2024, αξιοποιούμε σημαντικές συγκυρίες για περαιτέρω ανάδειξη του εξωστρεφούς ρόλου που διαδραματίζουμε σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτόν δηλαδή του αξιόπιστου και δημιουργικού εταίρου. Το 2024, ανάμεσα σε άλλα, η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία των 9 Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοξενεί την 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου και εντατικοποιούμε τις προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος δήλωσε πως στις προτεραιότητές μας για το 2024, ιεραρχούμε επίσης ψηλά την προώθηση της ένταξής μας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων Εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για ένταξη στο Σένγκεν, την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με γειτονικά κράτη και τη διεύρυνση των περιφερειακών μας συνεργασιών. Εντός του έτους, προχωρούμε και με τη λειτουργία Διπλωματικών Αποστολών σε Αρμενία και Καζακστάν που θα υπηρετήσουν πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»