Ψήφο στα 17 και βελτιώσεις στην Παιδεία υποσχέθηκε στους νέους ο Πρόεδρος

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αναμφίβολα η μείωση του ορίου απόκτησης δικαιώματος ψήφου από τα 18 στα 17 χρόνια. Όπως τόνισε, πιστεύει πραγματικά στις δυνατότητες και τις προοπτικές της νέας γενιάς και θεωρεί πως οι νέοι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στον τόπο μας.

«Ανακοινώνω απόψε ότι, εντός του 2024, προχωρούμε, μέσα από διάλογο με τη νομοθετική εξουσία και τους κοινωνικούς εταίρους, στην μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη για δικαίωμα ψήφου καθώς και στην αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων», δήλωσε.

«Ενισχύουμε ταυτόχρονα το θεσμό της συμμετοχικής δημοκρατίας, ανοίγοντας κανάλια αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες, μέσω της λειτουργίας ειδικού ψηφιακού εργαλείου για τη διενέργεια μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων και της ειδικής πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY, για τους Νέους», είπε ο Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Παρουσιάζει το πρόγραμμα διακυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Πέραν τούτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και σε αλλαγές που προωθεί, που στόχο έχουν το καλύτερο αύριο και οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν τη νεολαία στο επίκεντρο. Όπως δήλωσε, η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας, η οποία αποτελεί ύψιστή μου προτεραιότητα. Στόχος, ο εκσυγχρονισμός του σχολείου, ώστε να καταστεί σύγχρονο και συμπεριληπτικό.

«Εντός του 2024, προχωρούμε με την αναθεώρηση 43 Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθημάτων στη Μέση Γενική και Δημοτική Εκπαίδευση, με μείωση της διδακτέας ύλης και έμφαση στην ουσιώδη γνώση, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και το φαινόμενο της αναντιστοιχίας μεταξύ ικανοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας», ανακοίνωσε. Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, «ολοκληρώνεται εντός του έτους ο εκσυγχρονισμός του ολοήμερου σχολείου μέσα από τη διασύνδεση του απογευματινού προγράμματος εκπαίδευσης με το πρωινό, την αναβάθμιση των μαθημάτων, και για πρώτη φορά, την πιστοποίηση των γνώσεων των παιδιών. Παραδείγματος χάριν, στα μαθήματα των Αγγλικών ή των Νέων Τεχνολογιών, τα παιδιά μας θα έχουν πλέον την επιλογή να παρακαθίσουν σε εξέταση πιστοποίησης της γνώσης τους».

Υπενθύμισε ότι με νομοθετική ρύθμιση επεκτείνουμε επίσης σταδιακά την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4, συμβάλλοντάς με αυτό τον τρόπο και στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

«Εντός του 2024, αναβαθμίζουμε την Τεχνική Εκπαίδευση, με ειδική πρόβλεψη για διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πολλαπλασιάζουμε, δηλαδή, τα προγράμματα που προσφέρουμε σε μαθητές και νέους, εκσυγχρονίζοντάς τα σε περιεχόμενο και εμπλουτίζοντάς τα με νέες τεχνολογίες», είπε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Πρόσθετα, μέσα από την ανάπτυξη μιας ενιαίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα παρουσιάσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναβαθμίζουμε την ποιότητα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, κατηγοριοποιούμε στη βάση κριτηρίων ποιότητας, τις Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης και τα Πανεπιστήμια μας και αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τα προγράμματα σπουδών. Στόχος, μεταξύ άλλων, να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προορισμό για ποιοτικές σπουδές», εξήγησε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2024 αρχίζει, ως αποτέλεσμα του δομημένου διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η υλοποίηση της αναδιοργανωμένης Ειδικής Εκπαίδευσης, δίνοντας ώθηση στην εφαρμογή του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού για μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο, πρόσθεσε.

Σε ανακοινώσεις προέβη ο Νίκος Χριστοδουλίδης και για τον τομέα του Πολιτισμού, λέγοντας ότι εντός του έτους, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του καλλιτεχνικού κόσμου, καταθέτουμε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του Καλλιτέχνη, δίνοντας λύση σε μια χρόνια στρέβλωση. Ταυτόχρονα, μέσω αναστόχευσης και εκσυγχρονισμού των σχεδίων επιχορηγήσεων, στηρίζουμε όλες τις πτυχές της πολιτιστικής δημιουργίας καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων.

«Το 2024 έχει κηρυχθεί ως Εθνικό Έτος Νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία και Υφυπουργεία προωθούν συγκεκριμένες δράσεις για τους νέους μας, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στην κοινωνία», σημείωσε.

Έξι βελτιώσεις στην Υγεία

Πέραν των ζητημάτων παιδείας και νεολαίας, το καλύτερο αύριο περιλαμβάνει και βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, που απασχολεί όλους, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι «αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο ο τομέας της Υγείας». Όπως είπε, βασική επιδίωξη, πέραν της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, είναι η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, για όλους τους πολίτες, όπου και αν διαβιούν και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Αναμφίβολα, το ΓΕΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση. Την ίδια στιγμή οφείλουμε, έτσι ώστε να το διαφυλάξουμε, να αντιμετωπίσουμε τις όποιες στρεβλώσεις. Βασικές μας προτεραιότητες για το 2024 είναι η διαχείριση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εποπτικών μηχανισμών του ΓΕΣΥ», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε πως, εντός του έτους, η Κυβέρνηση θα προωθήσει σημαντικά νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία είναι:

  1. Λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως τριτοβάθμιων κέντρων αναφοράς,
  2. Ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης,
  3. Ανακουφιστική φροντίδα,
  4. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας Ακτινοδιαγνωστικών Κέντρων και Κλινικών Εργαστηρίων,
  5. Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασθενοφόρων,
  6. Συνήγορος του Ασθενή.

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει