Γιατροί εκμεταλλεύονται τις λίστες αναμονής και χρεώνουν ασθενείς εκτός ΓεΣΥ-Καταγγελίες στη Βουλή

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, όσον αφορά στις λίστες αναμονής των ασθενών, αφού όπως ανέφερε στην Βουλή η εκπρόσωπος του γραφείου, Ευγενία Ευσταθίου, κάποιοι ειδικοί γιατροί συμβεβλημένοι στο ΓεΣΥ, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι μακρές οι λίστες αναμονής, κλείνουν ραντεβού σε ασθενείς και τους χρεώνουν εκτός ΓεΣΥ.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής έθεσε επί τάπητος το θέμα των δικαιωμάτων των ασθενών, βάσει της ευρωπαϊκής χάρτας, στην παρουσία και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού. Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος του γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ τόνισε πως το θέμα των λιστών αναμονής είναι μεγάλο πρόβλημα και πλέον έχει περάσει σε ένα επίπεδο, που γιατροί του ΓεΣΥ, σε πολλές ειδικότητες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι μεγάλες οι λίστες, ώστε να μπορούν να βλέπουν τους ασθενείς τους εκτός ΓεΣΥ και να τους χρεώνουν.

«Έχουμε πολλές καταγγελίες, είναι εκμετάλλευση του κόσμου και αυτό γίνεται άμεσα και έμμεσα. Αυτό είναι και με τους κάθετους περιορισμούς για τις λίστες αναμονής. Είναι τεράστιο θέμα αυτό», επεσήμανε η κα. Ευσταθίου.

Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας

Το θέμα με τις λίστες αναμονής έθεσε στο τραπέζι και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός στη δική του τοποθέτηση. Κατά την πρώτη του παρουσία ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο κ. Δαμιανός τόνισε πως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το θέμα των λιστών αναμονής των ασθενών και αν υπήρχαν μαγικές λύσεις, θα λυνόταν άμεσα. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, διαίρεσε το θέμα σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες, τόσο εντός, όσο και εκτός ΓεΣΥ.

«Γι’ αυτό το θέμα, δεν μπορούν να υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μία λύση είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, για να υπάρχουν περισσότερες θέσεις για τις ειδικότητες που έχουμε πρόβλημα. Ένα μέρος του προβλήματος των λιστών αναμονής είναι αυτό».

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως αφορά στους γιατρούς που είναι ευρέως γνωστοί. Όπως εξήγησε «είναι από τα θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών να πάνε στο γιατρό που επιθυμούν. Για τους γιατρούς που είναι πιο γνωστοί, είναι φυσιολογικό να έχουν περισσότερη ζήτηση. Υπάρχουν γιατροί που έχουν εξίσου τις ίδιες γνώσεις και έχουν περισσότερο χρόνο να δουν τους ασθενείς».

Στη συνέχεια, εξήγησε πως για τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ, έχουν επεκταθεί τα ωράρια εργασίας τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται και τα απογεύματα. «Αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό και να το ξέρουν οι ασθενείς».

Μία άλλη λύση, όπως είπε ο υπουργός, για να μειωθούν οι λίστες αναμονής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ημερών, είναι η δημιουργία κάποιων πρωτοκόλλων από τον ΟΑΥ, ώστε να υπάρχει κατηγοριοποίηση των περιστατικών, σε επείγοντα και μη επείγοντα. «Να υπάρχουν πρωτόκολλα για να υπάρχουν επείγοντα περιστατικά και σε ιατρούς για να εξετάζονται τα κατ’ επείγον. Είναι θέμα ημερών, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε και συμπαράσταση του κόσμου. Εκεί που είναι επείγον να υπάρχει ραντεβού. Πρέπει να χρησιμοποιούνται ως κατ’ επείγοντα».

Προτεραιότητα το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή

Ο υπουργός Υγείας, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε πως μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το Συνήγορο του Ασθενή. «Υπάρχουν κάποιες ιδέες και υπάρχουν θέματα που χρειάζονται επίλυση και είναι από τα πρώτα θέματα που θα στείλω στη Βουλή το επόμενο διάστημα».

Πρόβλημα με τα προσόντα των ιατρών

Η εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, Ευγενία Ευσταθίου, έθεσε στο τραπέζι κι άλλα προβλήματα, για τα οποία έγιναν καταγγελίες. Όπως εξήγησε, έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα με τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που αρχικά μεταβαίνουν εκεί, αναγκαστικά φεύγουν, καθώς ενημερώνονται πως δεν υπάρχει γιατρός σε εφημερία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα ΤΑΕΠ των δημοσίων και περιμένουν για ώρες να εξυπηρετηθούν.

Ένα άλλο πρόβλημα, όπως ανέφερε η κα. Ευσταθίου, είναι και το γεγονός ότι στη σελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δεν αναγράφονται τα προσόντα των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα ένας ασθενής να εντοπίσει τον αρμόδιο γιατρό που χρειάζεται και να χάνει τα παραπεμπτικά του, μέχρι να καταλήξει από τύχη, όπως είπε, στον κατάλληλο.

«Ο ΟΑΥ επικαλείται ότι είναι δύσκολο να ελέγξει την αυθεντικότητα των προσόντων του. Δεν είναι δουλειά του να ελέγχει τα στοιχεία του γιατρού, είναι η θέση του ΟΑΥ. Η δουλειά του είναι να ελέγχει αν έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Θα σταθώ στο νομοσχέδιο για συνήγορο του ασθενή. Υπάρχει πρόβλημα».

Η απάντηση ΟΑΥ για τα προσόντα ασθενών

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ στην Επιτροπή, Πέτρος Νεοφύτου, σημείωσε πως για τα προσόντα των γιατρών και το γεγονός ότι δεν αναγράφονται στη σελίδα, εξήγησε πως ο Οργανισμός δεν είναι αρμόδιος για να τα εξετάσει και προς αυτό το σκοπό δεν αναγράφονται. Πρόσθεσε πως υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες στο μητρώο των ιατρών και μπορεί να τα δει κάποιος από εκεί.

Μία τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση των μελών της Επιτροπής, καθώς θεώρησαν πως για να αναγράφεται επίσημα στη σελίδα τους ένας ιατρός, τότε ο Οργανισμός έχει εξετάσει τα πτυχία του, για να εξηγήσει ο κ. Νεοφύτου ότι το αρμόδιο σώμα είναι το Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο δίνει και τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος. «Ένας γιατρός δηλώνει ανδρολόγος, όμως το ιατρικό συμβούλιο δεν το έχει εγκρίνει, εμείς δεν μπορούμε να το αναπαράγουμε αυτό. Ο αρμόδιος φορέας είναι το ιατρικό συμβούλιο Κύπρου και εκείνο είναι αρμόδιο να ελέγχει τα προσόντα».

Έντονες αντιδράσεις για το γιατρό που καταδικάστηκε δύο φορές

Όσον αφορά στην περίπτωση του γιατρού που καταδικάστηκε δύο φορές για άσεμνη επίθεση κατά γυναίκας, θέμα το οποίο τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως σε περιπτώσεις που εναντίον ιατρού εκκρεμεί ποινική υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, ο ΟΑΥ αναστέλλει τη λειτουργία του εντός του ΓεΣΥ. Όσον αφορά στην άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, εξήγησε πως αρμόδιο σώμα είναι το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και σε περίπτωση που εκείνο τον έχει στη λίστα του, δεν μπορεί να κάνει κάτι ο οργανισμός.

«Ο ΟΑΥ είναι ασφαλιστικός οργανισμός. Τα κριτήρια για να συμμετέχει ένας ιατρός στο ΓεΣΥ είναι να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να έχουν έγκριση από το ιατρικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει πρόνοια για λευκό ποινικό μητρώο. Μετά την καταδίκη, τα αρμόδια όργανα που πρέπει να ενεργήσουν άμεσα είναι το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου».

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η συζήτηση γίνεται επειδή κάποιοι γιατροί συμβάλλονται στον ΟΑΥ και σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε να σταματήσει η σύμβαση από τον Οργανισμό. «Το πρόβλημα ως ένα βαθμό είναι στον ΟΑΥ που ανανεώνει τη σύμβαση και δεν την τερματίζει, επειδή δεν έχει τα νομικά όπλα. Το δεύτερο θέμα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να μπορεί ο ΠΙΣ να παίρνει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για να μην λειτουργεί εκτός ΓεΣΥ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε, το θέμα ανάκλησης άδειας.

Προκάλεσε αντιδράσεις η αναφορά για Συνήγορο του Ασθενή

Πάντως, η αναφορά του υπουργού Υγείας ότι το νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή βρίσκεται στις προτεραιότητές τους και υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Αρχικά, η εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣυ, Ευγενία Ευσταθίου εξέφρασε έκπληξη, καθώς εξήγησε πως δεν ήταν εις γνώση του γραφείου, ότι ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις. «Πώς βρεθήκαμε εκτός και συνεχίζεται η συζήτηση; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι προνοεί το νέο νομοσχέδιο. Πώς γίνονται διαβουλεύσεις χωρίς τον Επίτροπο;», διερωτήθηκε

Έκπληξη για το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκολας Κάιζερ, ο οποίος σημείωσε πως με τη σύσταση συγκεκριμένου θεσμού, σημαίνει ότι πλέον είναι τρία σώματα που θα εξετάζουν τα παράπονα των ασθενών.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης, τόνισε πως είναι ένας θεσμός που θα ασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών. «Είναι με έκπληξη που ακούω τις τοποθετήσεις των Επιτρόπων. Οποιαδήποτε σημεία υπερκαλύπτονται από άλλο θεσμό, είχαμε πει ότι θα διασφαλιστούν. Είναι κάτι διαφορετικό ο συνήγορος του ΓεΣΥ και δεν έχει να κάνει μόνο με παράπονα. Η διαχείριση παραπόνων είναι ένα μικρό κομμάτι. Όλο το φάσμα των δράσεων είναι συνηγορία υπέρ των ασθενών».

«Πριν το ΓεΣΥ δεν υπήρχαν μεγάλες λίστες αναμονής»

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτικών Γιατρών Κύπρου, Χάρης Αρμεύτης, στην τοποθέτησή του, όσον αφορά στις μεγάλες λίστες αναμονής, τόνισε πως δημιουργήθηκαν λόγω της νομοθεσίας που διέπει το ΓεΣΥ και ό,τι και να γίνει, η νομοθεσία θα συνεχίσει να τις δημιουργεί. «Ο κάθε γιατρός επιδιώκει να κάνει μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων, επειδή από τον σφαιρικό προϋπολογισμό θα λάβει περισσότερα. Έχουμε τον διπλάσιο αριθμό γιατρών και κλινών. Όσο θα λειτουργεί το σφαιρικός προϋπολογισμούς και έχουμε μετατρέψει τους ειδικούς γιατρούς σε προσωπικούς και τους δίνουμε αμοιβή βάσει των ασθενών που είναι γραμμένοι πάνω του».

Δειτε Επισης

Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία