Η Βουλή κάνει το πρώτο βήμα για διαχωρισμό των εξουσιών του Γ. Εισαγγελέα-Κατατίθεται πρόταση νόμου
13:15 - 29 Ιανουαρίου 2024
Περιορισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να πάψει να φορά δύο καπέλα, θα επιχειρήσει η Βουλή, καθώς όπως προανήγγειλε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προτίθεται να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται σε διάφορα πλαίσια στη Βουλή εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς μία ομάδα βουλευτών θεωρεί ότι οι υπερεξουσίες είναι παρωχημένες και δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες διαφάνειας και λογοδοσίας και οι πολλαπλοί ρόλοι δεν είναι συμβατοί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αλλαγές θα χρειαστεί να τύχει τροποποίησης το Σύνταγμα, γι’ αυτό και η συζήτηση θεωρείται πολύπλοκη.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Χαραλαμπίδου, ένα από τα ζητήματα που θα ανοίξουν είναι αυτό του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι και δημόσιος κατήγορος και νομικός σύμβουλος του κράτους. Αυτό αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν κατατεθεί οτιδήποτε στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία. Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται ότι σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να εμπλακεί η ίδια η Κυβέρνηση, καθώς τίθενται ζητήματα συνταγματικότητας, ωστόσο επιθυμεί η Βουλή να κάνει την αρχή.
Όπως δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου, «η έκθεση για το κράτος δικαίου της ΕΕ ήταν πολύ εστιασμένη και πολύ σαφής σε αυτό το θέμα. Είναι καιρός λοιπόν να ανοίξει επί συγκεκριμένης πρότασης νόμου αυτή η συζήτηση για τροποποίηση του Συντάγματος, για να διαπιστωθούν και οι προθέσεις όλων».
«Προσωπικά, κουράστηκα να ακούω δηλώσεις άνευ αντικρίσματος και να γίνονται απλώς συνεχείς διαπιστώσεις του προβλήματος. Ξεκίνησα εδώ και δύο χρόνια μελέτη, μαζί με νομικούς και Βρετανούς και Κύπριους. Έχουμε νομικές αποφάσεις που καταδεικνύουν ζητήματα ύψιστης σημασίας για διαφάνεια και λογοδοσία και κάποια στιγμή θα δοθούν και εκείνες στη δημοσιότητα. Η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί λογοδοσία κα διαφάνεια από όλους. Η κοινωνία έχει δικαίωμα να γνωρίζει», τόνισε.
«Αντιλαμβάνομαι πόσο επιθυμητό είναι κάποιοι να διατηρούν τα προνόμια αλλά αυτά τα προνόμια δεν εκφράζουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», σημείωσε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ. «Δεν θα ήμουν συνεπής με τις τοποθετήσεις μου που κάνω τα τελευταία τόσα χρόνια, αν δεν προχωρούσα ένα βήμα παραπέρα. Με την πρόταση νόμου τίθεται το πλαίσιο για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Δηλαδή, το Σύνταγμα πλέον θα αλλάξει με τρόπο που ο διαχωρισμός των εξουσιών να είναι επιτρεπτός και μάλιστα θέτει και το θέμα των ανέλεγκτων εξουσιών σε επίπεδο κατηγόρου», εξήγησε.
Επεσήμανε ότι, από τη στιγμή που θα γίνει η τροποποίηση του Συντάγματα, «είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος για να μπορέσει και η Κυβέρνηση να καταθέσει το νόμο, με τον οποίο θα γίνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις. Δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει με την κατάθεση ενός τέτοιου νόμου, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η Βουλή δεν μπορεί να αυξάνει ούτε κατά ένα σεντς το προϋπολογισμό. Με την τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, ο δρόμος ανοίγει πλέον για την κατάθεση σχετικού νόμου από την Κυβέρνηση. Είναι μια βασική και ουσιαστική μεταρρύθμιση».