Αντίδραση Ερχιουρμάν για τα μέτρα για τ/κ-«Η απόκτηση υπηκοότητας ΚΔ είναι δικαίωμα, όχι χάρη»

Η απόκτηση της υπηκοότητας της ΚΔ από τα παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων είναι «δικαίωμα και όχι χάρη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν καλώντας τον Πρόεδρος Χριστοδουλίδη να αποκαταστήσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των παιδιών και να εξαλείψει τις διακρίσεις εις βάρος τους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανάρτησή του το απόγευμα της Κυριακής για τα ανακοινωθέντα μονομερή μέτρα προς τους Τ/κ από την Κυβέρνηση της ΚΔ που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ο αρχηγός της τ/κ αντιπολίτευσης σημείωσε ότι λίγο πριν την άφιξη στην Κύπρο της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι οι αιτήσεις για την παραχώρηση υπηκοότητας θα εξεταστούν και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε γι’ αυτό το πακέτο εδώ και μήνες.

Αναφερόμενος μόνο στο θέμα της υπηκοότητας ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι αυτό δεν είναι ούτε «διαπραγμάτευση», ούτε «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ούτε «άνοιγμα». «Το ζήτημα συνίσταται στην εξάλειψη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εξάλειψη των διακρίσεων» είπε.

«Μιλάμε για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών, κ. Χριστοδουλίδη. Δεν είναι χάρη, είναι δικαίωμα! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εξαλείψετε τις διακρίσεις και να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα το συντομότερο δυνατό! Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες!» Και η κ. Κουεγιάρ πρέπει να το λάβει υπόψη της αυτό, κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν.

Η δήλωση του προέδρου του ΡΤΚ προβάλλεται σήμερα και σε μερίδα του τ/κ Τύπου, καθώς το θέμα συνεχίζει ν’ απασχολεί.

Η Ντιαλόγκ το έχει σήμερα κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό της και με τίτλο «Οι φανατικοί αντιδρούν» κυρίως αναφέρεται στις αντιδράσεις των ε/κ πολιτικών κομμάτων. Γράφει ότι στο πακέτο μέτρων «με άδειο περιεχόμενο» αντέδρασε το ΔΗΚΟ θεωρώντας ότι δεν πρέπει να δίδεται διαβατήριο της ΚΔ σε όσους μένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Το φασιστικό – όπως αναφέρει – ΕΛΑΜ δήλωσε ότι το πακέτο είναι ανεπίτρεπτο και θα αποτελέσει ντροπή, ενώ το ΑΚΕΛ επέκρινε το ότι δεν περιλαμβάνονται μέτρα που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

Η Ντιαλόγκ γράφει επίσης ότι η επιστολή της Μεντίχα Πίρο Αζέρ (Mediha Piro Azer), εκ των εκπροσώπων της «ένωσης των ατόμων Χωρίς Ταυτότητα», με 675 υπογραφές, που έγινε αποδεκτή ως θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει θορυβήσει την Κυβέρνηση της ΚΔ.

Η Βολκάν σήμερα προβάλλει την ανακοίνωση των 14 μέτρων από την ΚΔ και σε δίστηλο στο πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι το πακέτο είναι «άνευ περιεχομένου» και η ανακοίνωση έγινε με στόχο να επηρεάσει την κ. Κουεγιάρ που ήρθε στην Κύπρο.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»