Η Πάφος στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ-Αποφασίζεται διαδικασία Ευρωεκλογών

Συνεδριάζει στις 6:00 το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ με αντικείμενο τις διπλές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η συνεδρία θα ασχοληθεί τόσο με το σκέλος των Ευρωεκλογών όσο και με το σκέλος των Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις τοπικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνει διαδικασία επικύρωσης. Δηλαδή, να καταστούν επίσημα υποψήφιοι του κόμματος οι τέσσερις εκλεγέντες από την εσωκομματική κάλπη την Κυριακή για τα υψηλόβαθμα αξιώματα. Πρόκειται για τον Νίκο Σπύρου για τη Δημαρχία της Δυτικής Λεμεσού, τον Σάββα Στούππα για την Αντιδημαρχία Λεμεσού, τον Άκη Ζαννέτου για την Αντιδημαρχία Λάρνακας και την Αλέκα Στυλιανού για την Αντιδημαρχία Ύψωνα. Περαιτέρω, το Πολιτικό Γραφείο αναμένεται να επικυρώσει όλα τα ψηφοδέλτια για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες παγκύπρια, εκτός από οποιεσδήποτε περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διαδικασία του Σαββάτου, επιλέχθηκαν και οι υποψήφιοι για έξι ψηφοδέλτια Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς υπήρχαν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι παρά θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη της ηγεσίας, η οποία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου το μεσημέρι, είναι να τεθεί το πολύκροτο ζήτημα της Πάφου ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και ψηφοφορία για τον τρόπο που θα προχωρήσει η παράταξη. Η Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σημείο τριβής στο κόμμα και επί της ουσίας αυτή είναι που ξύπνησε την αντιπαράθεση των Προεδρικών Εκλογών.

Το ενδιαφέρον τους για το χρίσμα του κόμματος για τον περιφερειάρχη Πάφου είχαν εκδηλώσει δύο πρόσωπα: Ο πρώην βουλευτής Κωστάκης Κωνσταντίνου και το τοπικό στέλεχος Μάριος Τσέλεπος. Υπό κανονικές προϋποθέσεις, θα πραγματοποιείτο ψηφοφορία, όπως έγινε για παράδειγμα με τη Δημαρχία Δυτικής Λεμεσού, για να αποφασίσουν οι Παφίτες μέλη του ΔΗΣΥ ποιος θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος. Ο κ. Τσέλεπος, ωστόσο, αρνείται να βρίσκεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον κ. Κωνσταντίνου, επειδή ο δεύτερος στις Προεδρικές Εκλογές κινήθηκε εκτός κομματικής γραμμής και υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη αντί του Αβέρωφ Νεοφύτου και θεωρεί ότι το να μπει σε μια τέτοια διαδικασία αποτελεί επιβράβευση και νομιμοποίηση αντικομματικής συμπεριφοράς.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο αν ο Μάριος Τσέλεπος παραμένει, επί της ουσίας, υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος ή αν ο μόνος ενδιαφερόμενος είναι ο Κωστάκης Κωνσταντίνου. Η συζήτηση αυτή άνοιξε εκ νέου τις πληγές των Προεδρικών. Μάλιστα 17 στελέχη ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στη θέση Τσέλεπου, ενώ ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ζήτησε επίσημα από την ηγεσία τη διαγραφή του κ. Κωνσταντίνου από τα μητρώα του κόμματος. Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνου αντιτείνει πως ακολουθεί πιστά τις κομματικές διαδικασίες και κάλεσε και σε ενότητα της παράταξης.

Οι νομικές προσεγγίσεις αποκλίνουν, πάντως, με κάποιους νομικούς, όπως ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, και ο κ. Παπαχαραλάμπους να δίνουν μία ερμηνεία του Καταστατικού και άλλους, όπως ο Ιωνάς Νικολάου, διαφορετική. Το γεγονός παραμένει, πάντως, ότι ενώ το ζήτημα των διαγραφών συντηρείτο για πάρα πολλούς μήνες στον ΔΗΣΥ, τελικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου το είχε πάρει πάνω του και δεν κινήθηκε καμία πειθαρχική διαδικασία εναντίον προσώπων που ενεργά υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή παραμένουν μέλη του ΔΗΣΥ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υπηρετούν μία Κυβέρνηση την οποία το κόμμα τους αντιπολιτεύεται.

Επί της ουσίας, το Πολιτικό Γραφείο θα κληθεί να αποφασίσει τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος της Πάφου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η συντήρησή του αναβιώνει την κρίση των Προεδρικών. Δεν αποκλείεται είτε να καταλήξει σε επικύρωση του Κωστάκη Κωνσταντίνου, είτε σε απόφαση για κατά βούληση ψήφο, αφαιρώντας έτσι από την εξίσωση τα αντάρτικα. Την ίδια στιγμή, παρόλο που ο χρόνος τελειώνει στην κλεψύδρα, είναι θεωρητικά πιθανή μια συνεργασία με άλλο κόμμα (υπό τα δεδομένα με τη ΔΗΠΑ) για υποστήριξη κεντρώου υποψήφιου για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού.

Αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί το πρόβλημα της «πολυκοσμίας» σε ό,τι αφορά τους ενδιαφερόμενους για τη Δημαρχία Παραλιμνίου-Δερύνειας, αν και στον ορίζοντα υπάρχει συμφωνία με την ΔΗΠΑ για υποστήριξη του Γιώργου Νικολέττου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το πρόβλημα των πολλών ενδιαφερομένων θα λυθεί μέσα από συνεργασία, η οποία ενδεχομένως να επικυρωθεί απόψε.

Σημαντική θα είναι η σημερινή συνεδρία και σε ό,τι αφορά το σκέλος των Ευρωεκλογών, καθώς θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Αναμένεται ότι το Εκτελεστικό Γραφείο θα εισηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο να πραγματοποιηθεί διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος στις 9 Φεβρουαρίου και ακολούθως, είτε στις 10 είτε στις 17 του μήνα, να γίνει διαδικασία επιλογής από το Πολιτικό Γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι τους εκλεκτούς του κόμματος θα αποφασίσουν τα μέλη του συλλογικού οργάνου, ενδεχομένως μέσα από ψηφοφορία.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών