Θέλει να κλείσει τρύπες και αγγίζει ξανά στο τραπέζι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων η Βουλή

Το νομοθετικό κενό αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο διαφάνηκε ότι υπάρχει μέσα από τη συζήτηση που άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο, θέλει να καλύψει η Βουλή, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές. Μία συζήτηση που δεν είδαν με καλό μάτι οι οργανώσεις που εκπροσωπούν εργοδότες και εργαζόμενους.

Τον περασμένο Νοέμβριο και λίγο πριν τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, όποτε και ο κόσμος ήταν έξω στους δρόμους νυχθημερόν για τα ψώνια του, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής είχε επιχειρήσει να ανοίξει τη συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορούσε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Μία συζήτηση που δεν φάνηκε να έχει κάποια κατάληξη, αφού το συμπέρασμά της ήταν ότι οι απόψεις διίστανται.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτά που δηλώνουμε και στην ανάγκη να γίνουν ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε πει και τότε και είναι μπροστά μας και τώρα, η ανάγκη για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε ό,τι αφορά στην ουσία του και στην πολιτική θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Εργασίας θέλει να καλύψει το κενό που έχει υπογραμμιστεί ενώπιον της στη συζήτηση του Νοεμβρίου, κάτι που ξεκαθαρίζεται είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της νομοθετικής. Με αυτό τον τρόπο θέλει να θέσει τον υπουργό Εργασίας στο επίκεντρο, εξ ου και η πρόσκληση που έλαβε ο Γιάννης Παναγιώτου, ώστε να παρουσιάσει την πρόθεση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένο ωράριο για τα γενικά καταστήματα και πώς πρέπει να δουλεύουν, αλλά δεν προβλέπει πώς πρέπει να δουλεύουν τις Κυριακές. Από εκεί και πέρα υπάρχει στο νόμο και είναι σωστή η άποψη ότι είναι η εκτελεστική εξουσία που μπορεί να καθορίσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά μέσω διατάγματος. Σήμερα δεν υπάρχει διάταγμα σε ισχύ, γι’ αυτό λέμε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό».

Πάτων, θέση της Επιτροπής Εργασίας είναι ότι ως νομοθετικό σώμα δεν μπορεί να παρέμβει στις εξουσίες της Κυβέρνησης, καταθέτοντας πρόταση νόμου για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς θα χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό, αφού είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν να γίνει κάτι τέτοιο, με το Ανώτατο να κρίνει την εν λόγω νομοθεσία αντισυνταγματική.

«Υπήρξε προσπάθεια από τη Βουλή για να το ρυθμίσουμε αυτό το θέμα, όμως υπήρξε απόφαση από το Ανώτατο και δεν υπάρχει πρόθεση να αμφισβητήσουμε το ποιος είναι αρμόδιος για αυτά τα θέματα. Υπάρχουν γνωματεύσεις για το θέμα, που λένε ότι αρμόδια είναι η εκτελεστική εξουσία. Απλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε ρόλους που δεν μας ανήκουν, αλλά υπάρχει νομοθετικό κενό, που πρέπει να το καλύψουμε».

Αναγνώρισε το κενό που υπάρχει το Υπουργείο Εργασίας

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, το Υπουργείο Εργασίας είχε αναγνωρίσει το νομοθετικό κενό που υπάρχει, μετά και την σχετική τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Ανδρέα Ζαχαριάδη να τονίζει πως υπάρχει και είναι κάτι που θα καλύψει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση. Πάντως, σε εκείνη τη συνεδρία είχε ξεκαθαριστεί πως η Κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν στην αλλαγή του ωραρίου, όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αυτό που περιμένουν οι βουλευτές, αλλά και οι προσκεκλημένοι στη συνεδρία, κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή ή όχι και αυτό θα το ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο υπουργός.

Διαφωνούν με αλλαγή εργοδότες και εργαζόμενοι

Από πλευράς τους, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργοδότες είχαν κάνει γνωστές τις θέσεις τους, αφού ξεκαθάρισαν πως δεν δέχονται να υπάρξει αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά τις Κυριακές. Μία θέση που επανάλαβε η ΟΕΒ στον REPORTER, μέσω της βοηθού Γενικής Διευθύντιας, Λένας Παναγιώτου.

«Κατά καιρούς γίνεται αυτή η συζήτηση. Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που έγιναν ενέργειες από την μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου για να ενισχύσει την απασχόληση σε μία κρίση, που οι άνεργοι είχαν φτάσει τις 50,000 και πλέον η συζήτηση γίνεται με άλλα δεδομένα. Για εμάς, το να πάμε πίσω στον οποιοδήποτε περιορισμό στη λειτουργία των καταστημάτων, δεν είναι κάτι που συζητούμε. Οποιαδήποτε πρόταση για περιορισμό στη λειτουργία, είναι κάτι που δεν θα συμφωνήσουμε. Το μέτρο λειτούργησε σωστά και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η τοποθέτηση της ΣΕΚ, με τον εκπρόσωπό της, Μιχάλη Καζαμία να τονίζει πως θέση τους είναι ότι έχει παγιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και δεν είναι εύκολο να αλλάξει.

«Όσον αφορά σε ειδικά και γενικά καταστήματα, ζητούμε να έχουν τις ίδιες ημέρες που είναι ανοιχτά και να έχουν το ίδιο ωράριο. Όσον αφορά στο ωράριο της Κυριακής, η άποψή μας είναι ότι παγιόθηκε, θα παραμείνει, έχει ωφελήσει στις περιόδους που είχαμε οικονομική κρίση και σοβαρή ανεργία και είναι δύσκολο να αλλάξει», εξήγησε.

Πάντως, στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθούν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας και ελέγχου, αλλά και της ορθοστασίας, που φαίνεται ότι δεν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία.

Δειτε Επισης

«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων
Τις προκλήσεις του επαγγέλματος ανέλυσε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε νέους δικηγόρους
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία- «Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Δεν κάνουν πίσω ούτε ο ΟΚΥπΥ ούτε οι συντεχνίες-Ζήτησε νέα πρόταση για οικονομικά κριτήρια η Επ. Υγείας
Τραβά κόκκινη γραμμή η Μητρόπολη ΓΟΧ Κιτίου για μοναχούς Αββακούμ-Δεν προσχωρούν στους Παλαιοημερολογίτες
Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά ζητούν Πρυτάνεις Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Σε ομάδα εργασίας στις Βρυξέλλες το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων