Περίπου 110 ασθενείς την ημέρα στο ΤΑΕΠ Απολλωνείου, δεν άλλαξε κάτι στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας

Τρεις μήνες πέρασαν από τότε που το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Απολλώνειου ιδιωτικού νοσοκομείου, εντάχθηκε στο ΓεΣΥ στο πλαίσιο της νομοθεσίας του συστήματος υγείας της χώρας μας, που προνοεί την ένταξη τουλάχιστον δύο ΤΑΕΠ ανά επαρχία.

Ως εκ τούτου, αφού ακολουθήθηκαν οι κατάλληλες διαδικασίες και οι απαραίτητες αλλαγές στους χώρους του νοσοκομείου, το ΤΑΕΠ του Απολλωνείου λειτούργησε, με κυριότερο σκοπό την αποσυμφόρηση του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Το ΤΑΕΠ το Απολλωνείου νοσοκομείου, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΥ, δέχεται περίπου 110 ασθενείς την ημέρα, ενώ το ΤΑΕΠ του δημόσιου νοσοκομείου Λευκωσίας δέχεται καθημερινά περίπου 150 ενήλικες ασθενείς και περίπου 30 παιδιά.

Ο αριθμός των ασθενών που δέχεται το ΤΑΕΠ του Απολλωνείου, θεωρείται από τον ΟΑΥ ως ικανοποιητικός και ότι έχει καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο και τις ουρές αναμονής στο δημόσιο ΤΑΕΠ της Λευκωσίας, σε αντίθεση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που αναμένει τα αναλυτικά δεδομένα της χρονιάς για να σχολιάσει το κατά πόσον ο σκοπός για τον οποίο εντάχθηκε το ΤΑΕΠ του Απολλωνείου στο ΓεΣΥ, εξυπηρετείται.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον REPORTER ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως υπό άλλες συνθήκες τα περιστατικά που μεταβαίνουν στο ΤΑΕΠ του Απολλωνείου, θα μετέβαιναν στο ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ, «έτσι θεωρητικά ο στόχος μας που ήταν να αποφορτίσουμε την κατάσταση, έχει επιτευχθεί, αφού οι περίπου 110 ασθενείς την ημέρα είναι ένας σημαντικός αριθμός, που εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να φτάσει περίπου τις 36 χιλιάδες τον χρόνο», είπε.

Παράλληλα, ο κος Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως με την ένταξη του ιδιωτικού ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, γίνεται καλύτερη κατανομή των περιστατικών και ο Οργανισμός έχει διαπιστώσει ότι έχουν περιοριστεί τα παράπονα όσον αφορά και τον χρόνο αναμονής. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα ακόμη, όμως υπήρξε μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ΟΚΥπΥ να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του», ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Πάντως από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ αναμένει τα στοιχεία που θα έχει ενώπιόν του μέχρι τέλος του χρόνου, αφού θεωρεί πως οι τρείς πρώτοι μήνες δεν είναι ενδεικτικοί λόγω των αυξημένων εποχικών λοιμώξεων και του κορωνοϊού. Στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπο Χαριλάου, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση στους αριθμούς των ασθενών που δέχεται το νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα ο κος Χαριλάου ανέφερε πως, «ο αριθμός των ασθενών παραμένει στα ίδια επίπεδα ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και το χρονικό διάστημα που κατά τους φθινοπωρινούς μήνες το σύστημα υγείας δέχθηκε πίεση λόγω των αυξημένων λοιμώξεων. Θα πρέπει να δούμε στο τέλος του χρόνου και στο σύνολό τους να σχολιάσουμε του αριθμούς».

Πάντως, σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του Απολλώνειου Νοσοκομείου, Αγάθη Μακρή, ανέφερε πως στόχος τους είναι να αυξηθούν οι κλίνες σε διάφορα Τμήματα του νοσοκομείου, όπως του Παθολογικού και του Καρδιολογικού. «Μπορεί ένα περιστατικό να έρθει στο ΤΑΕΠ μας και να μην έχουμε κλίνη για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Άρα, με την αύξηση των κλινών θα έχουμε θα μας δίνεται η δυνατότητα να εξυπηρετούμε περισσότερους ασθενείς που θα χρειαστούν εισαγωγή».

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ΟΑΥ, βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις και με άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με σκοπό την ένταξή τους των ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ. Μάλιστα, αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους του ιδιωτικού νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στην Πάφο.

Όσον αφορά το ιδιωτικό νοσοκομείο «Άγιος Ραφαήλ» στη Λάρνακα φαίνεται απομακρυσμένο στο σενάριό για ένταξη του ΤΑΕΠ του σύστημα υγείας.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία