Καθοριστικά βήματα προς τις διπλές εκλογές αλλά σε διαφορετικό κλίμα έκαναν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Σημαντική ήταν η χθεσινή ημέρα στην πορεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του τόπου προς τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, το ΑΚΕΛ επέλεξε τα έξι άτομα που θα αποτελούν το ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές, ενώ ο ΔΗΣΥ έστησε κάλπες, από τις οποίες αναδείχθηκαν ένας υποψήφιος δήμαρχος, τρεις υποψήφιοι αντιδήμαρχοι και μια σειρά από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Και για τα δύο κόμματα το Σάββατο έκλεισαν εκκρεμότητες. Ωστόσο, ενώ στο ΑΚΕΛ το κλίμα ήταν πανηγυρικό, η δημοκρατική διαδικασία του ΔΗΣΥ επισκιάστηκε από την εσωστρέφεια που αναπτύσσεται εκ νέου στην παράταξη το τελευταίο διάστημα.

Το ΑΚΕΛ επέλεξε τα πρόσωπα με τα οποία θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο που ξεκάθαρα έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του κατά την ομιλία του: Να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές, έτσι ώστε να διασφαλίσει τη διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι καλά γνωστό ότι το κόμμα της Αριστεράς έχει βάλει στο μάτι την πρωτιά σε αυτές τις εκλογές και έχει ειπωθεί ήδη αρκετές φορές, ωστόσο φαίνεται πως σε ένα τόσο επίσημο πλαίσιο είναι πιο φειδωλοί, αποφεύγοντας σε αυτό το χρονικό σημείο να δημιουργήσουν ένα νέο διακύβευμα για το κόμμα και προτιμώντας να προσηλωθούν στην δουλειά για να μπουν γερά σε τροχιά μιας τέτοιας διεκδίκησης. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά για το ΑΚΕΛ, καθώς στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR έκοβε πρώτο το νήμα, πλην όμως μεσολαβεί πολύς πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο εάν θα έρθει πρώτο. Η διατήρηση της δύναμης των δύο εδρών είναι, όμως, καθαρά δική του δουλειά και προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε το πρόσταγμα.

Η επιλογή προσώπων αντανακλά τις διεργασίες ανανέωσης στις οποίες βρίσκεται το κόμμα τον τελευταίο καιρό και κυρίως τα ανοίγματα που κάνει, με την αξιοποίηση προσώπων που δεν προέρχονται από τις τάξεις του, αλλά με τα οποία υπάρχει ευρύτερη συναντίληψη. Πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους το ΑΚΕΛ έδωσε την πολιτική μάχη των Προεδρικών Εκλογών, καθώς είχαν ενεργό ρόλο στο επιτελείο του Ανδρέου Μαυρογιάννη και οι οποίοι λειτουργούν, αυτή τη στιγμή, ως μια νέα εκδοχή των νέων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, απέφυγε την συμπερίληψη πολλών επαγγελματικών στελεχών και νυν βουλευτών και φρόντισε ο κορμός του ψηφοδελτίου του να αποτελείται από πρόσωπα με αποδεδειγμένη εκλεξιμότητα. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ φρόντισε με τις επιλογές της να στείλει και πολιτικά μηνύματα, καθώς διασφάλισε την έμφυλη ισότητα και την ηλιακή ισορροπία και συμπεριέλαβε και μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τις έδρες τους επαναδιεκδικούν οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γεωργίου (φιλόλογος, 60 ετών) και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (ακαδημαϊκός, 64 ετών). Στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται επίσης ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης (φιλόλογος, 50 ετών), ο οποίος θα επιχειρήσει να μεταπηδήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ευρωπαϊκή πολιτική, παρόλο που το κόμμα σκεφτόταν την αξιοποίησή του ως υποψηφίου είτε για τη δημαρχία Παραλιμνίου-Δερύνειας είτε για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου. Το μοναδικό επαγγελματικό στέλεχος του ΑΚΕΛ που βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο είναι η Σταύρη Καλοψιδιώτη (43 ετών), που είναι η επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΑΚΕΛ. Σε ό,τι αφορά τις δύο υποψήφιες που δεν προέρχονται από τον χώρο του ΑΚΕΛ, η μία έχει στο βιογραφικό της μία κοινοβουλευτική θητεία. Πρόκειται για την οικονομολόγο Άννα Θεολόγου (38 ετών), η οποία είχε εκλεγεί με τη Συμμαχία Πολιτών και ολοκλήρωσε τη θητεία της ως ανεξάρτητη, ενώ στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές διεκδίκησε νέα είσοδο στη Βουλή με δικό της συνδυασμό. Την εξάδα συμπληρώνει η Μέλανη Στέλιου (47 ετών), η οποία είναι κυρίως γνωστή από την επαγγελματική της πορεία ως ηθοποιός και παρουσιάστρια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ενεργή πολιτική παρουσία.

Στον ΔΗΣΥ, παρόλο που η χθεσινή ήταν μια μέρα δημοκρατίας και το κλίμα στα εκλογικά κέντρα ιδιαίτερα χαλαρό και φιλικό, η αναβίωση της κρίσης των Προεδρικών Εκλογών άφησε τις εκλογές να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη και τη στιγμή που ασκούσε το εκλογικό της δικαίωμα στους Τρούλλους, η πρόεδρος του κόμματος αναπόφευκτα αναφέρθηκε στην κατάσταση που δημιουργείται και πάλι στο κόμμα, λέγοντας πως «προχωράμε μπροστά, αποφασιστικά και δυναμικά, αφήνοντας πίσω όσα μας διχάζουν. Για την ενότητα και προοπτική της περήφανης μας παράταξης».

Βέβαια, τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα, προφανώς και δεν αποτελούν πηγή περηφάνειας για τον ΔΗΣΥ, καθώς ξυπνούν μνήμες του έντονου διχασμού των Προεδρικών Εκλογών, που κορυφώθηκε μέχρι και με προπηλακισμούς στο Πολιτικό Γραφείο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Όπως αποδείχθηκε, παρόλο που η νέα ηγεσία προσπάθησε να αφήσει πίσω της τους διαχωρισμούς σε «αβερωφικούς» και «αναστασιαδικούς», «πιστούς» και «αποστάτες» και να κλείσει σιγά σιγά τις μεγάλες πληγές, είναι ξεκάθαρο πως η κρίση από κάποιους συντηρείται και επαναφέρει την εσωστρέφεια στο κόμμα, οι επιπτώσεις της οποίας θα μπορούσαν να ήταν καταστροφικές ενόψει της διπλής εκλογικής προσπάθειας.

Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η Πάφος, καθώς ενδιαφερόμενος για το χρίσμα του κόμματος για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης είναι ο πρώην βουλευτής Κωστάκης Κωνσταντίνου, ένα πρόσωπο που είχε ανοιχτά διαχωρίσει τη θέση του από την επίσημη γραμμή του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές και υποστήριζε την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο άλλος ενδιαφερόμενος, Μάριος Τσέλεπος, τοπικό στέλεχος από την Λέμπα, αρνήθηκε να μπει σε ψηφοδέλτιο απέναντι από τον κ. Κωνσταντίνου, επειδή θεωρεί ότι αυτό θα νομιμοποιούσε την αποστασία του. Ακολούθησε ανακοίνωση 17 στελεχών που υποστήριξαν τη θέση Τσέλεπου, καθώς και επιστολή του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, που ζητούσε τη διαγραφή του Κωστάκη Κωνσταντίνου από τα μητρώα λόγω της στάσης του. Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής θεωρεί, από πλευράς του, ότι ακολουθεί πιστά τις διαδικασίες του κόμματος και έστειλε μηνύματα ενότητας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως στον ΔΗΣΥ έχει ξανανοίξει το κεφάλαιο των διαγραφών που ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε τελικά να μην κάνει, βάζοντας πίεση στην Αννίτα Δημητρίου και τη νέα ηγεσία. Η συζήτηση έχει και νομικές προεκτάσεις, αφού φαίνεται να γίνονται διαφορετικές ερμηνείες του Καταστατικού από διάφορα στελέχη του κόμματος που είναι νομικοί, αλλά κυρίως αποτελεί μια νέα πηγή εντάσεων και αντιπαραθέσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο τρόπος που θα τύχει χειρισμού το θέμα της Πάφου, αλλά και του Παραλιμνίου, που είναι το άλλο καζάνι που βράζει, φαίνεται πως εξελίσσεται σε ένα μεγάλο τεστ για την ηγεσία, που επιδιώκει το κόμμα να πορευθεί στην κάλπη συμφιλιωμένο, αλλά αντιλαμβάνεται πως αν δεν βρει τρόπους να κλείσει τις πληγές, κάθε τρεις και λίγο θα αιμορραγούν. Πριν, όμως, αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για τις δύο τοπικές «βόμβες», προηγείται το Πολιτικό Γραφείο της Δευτέρας, όπου ο ΔΗΣΥ, πέραν της επικύρωσης των υποψηφιοτήτων του Νίκου Σπύρου για τη Δημαρχία Δυτικής Λεμεσού και για τρεις Αντιδημαρχίες (Αλέκα Στυλιανού στον Ύψωνα, Άκης Ζαννέτου στη Λάρνακα και Σάββας Στούππας στη Λεμεσό) θα λάβει τις δικές του αποφάσεις για τις Ευρωεκλογές.

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»