Κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου 17 χρόνια μετά την διάπραξη των αδικημάτων
06:00 - 28 Ιανουαρίου 2024
Δεκαεπτά χρόνια μετά την διάπραξη των αδικημάτων, όταν ο σήμερα 37χρονος κατηγορούμενος ήταν σε ηλικία 20 ετών, η... γερασμένη υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο βέβαια, κατά την επιβολή της ποινής του, έλαβε υπόψη όλα αυτά τα χρόνια που έχουν παρέλθει, επιβάλλοντας στον κατηγορούμενο, ποινή με αναστολή.
Πρόκειται για υπόθεση του 2006, οπότε ο τότε νεαρός είχε συλληφθεί για αυτόφωρο αδίκημα, αφού στην κατοχή του εντοπίστηκε ένα χειροποίητο τσιγάρο, που περιείχε ξηρή φυτική ύλη κάνναβη, για το οποίο παραδέχθηκε ενοχή, ενώ ακολούθως συνελήφθη για κατοχή 400 γραμμαρίων κάνναβης.
Ακολούθησε η διενέργεια επιστημονικών εξετάσεων και εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης, καθότι δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του για να κατηγορηθεί γραπτώς. Δεκαεπτά χρόνια μετά, όπου ο 37χρονος, που σπούδασε και έκανε οικογένεια στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Κύπρο, με την Αστυνομία να τον συλλαμβάνει στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να προχωρεί στην καταχώρηση της υπόθεσης, οδηγώντας τον στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Στα πλαίσια της αγόρευσης του για σκοπούς μετριασμού της ποινής του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλέξανδρος Κληρίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο χρόνος που έχει παρέλθει, αναπόφευκτα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, ενώ εξέφρασε τη θέση πως είναι «οριακά καταχρηστική η προώθηση της ποινικής υπόθεσης», υπό την άποψη ότι αυτή εκφεύγει του πραγματικού σκοπού της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία είναι να τιμωρούνται οι παραβάτες για την ποινική συμπεριφορά τους. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, όπως υπέδειξε ο κ. Κληρίδης, «μετά από δεκαεπτά χρόνια ενώπιον Δικαστηρίου, αναπόφευκτα βρίσκεται ένα εντελώς διαφορετικό άτομο, το οποίο πρέπει να τιμωρηθεί για συμπεριφορά του πριν δεκαεπτά χρόνια, η οποία συμπεριφορά, πλέον δεν τον αντιπροσωπεύει».
Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης υπέδειξε στο Δικαστήριο, πως ο πελάτης του είχε μεταβεί για σπουδές στην Αγγλία, χωρίς προηγουμένως να είχε κατηγορηθεί από την Αστυνομία, ενώ ακολούθως, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, δημιούργησε οικογένεια στην Βραζιλία, χώρα από την οποία είναι η σύζυγος του, όπου διέμενε όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με το ανήλικο παιδί τους. Λόγω του ότι όμως ο κατηγορούμενος πλέον ήθελε να μετακομίσουν στην Κύπρο, ως μια καλύτερη τοποθεσία για να μεγαλώσουν το παιδί τους, με την άφιξη τους, συνελήφθη.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης, υπέδειξε επίσης πως ο πελάτης του δεν έχει πλέον οποιαδήποτε σχέση με ναρκωτικά και προς υποστήριξη της θέσης του, κατέθεσε αρνητικά αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων σε σχέση με την ανίχνευση στον οργανισμό του κατηγορούμενου, 10 διαφορετικών εξαρτησιογόνων ουσιών. Καταληκτικά, τόνισε ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό και έκτοτε ουδέποτε απασχόλησε τη Δικαιοσύνη.
Αφού άκουσε τις δύο πλευρές, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ανέφερε αρχικά πως το Ανώτατο Δικαστήριο, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτείται αυστηρή αντιμετώπιση αδικημάτων αυτού του είδους, σημειώνοντας ωστόσο, πως οι χρήστες τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους εμπόρους.
Το Δικαστήριο, προς όφελος του κατηγορουμένου, έλαβε υπόψη την άμεση παραδοχή του, το λευκό του ποινικό μητρώο, τις προσωπικές του περιστάσεις, τη συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές και ειδικότερα το γεγονός ότι κατέβαλε επιτυχώς προσπάθειες απεξάρτησης. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο σημαντικότερος μετριαστικός παράγοντας στην συγκεκριμένη περίπτωση, αποτέλεσε η πολυετής καθυστέρηση στην ποινική δίωξη του.
«Εν προκειμένω, θα συμφωνήσω με τον κ. Κληρίδη, ότι σήμερα εμφανίζεται ενώπιον του Δικαστηρίου ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος από τον 20χρονο που διέπραξε το ποινικό αδίκημα της πρώτης κατηγορίας», ανέφερε μεταξύ άλλων το Δικαστήριο, το οποίο σημείωσε πως προβληματίστηκε έντονα, αναφορικά με το είδος της ποινής που θα επιβάλει, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που περιβάλλουν την υπόθεση.
«Άλλωστε», όπως υπέδειξε το Δικαστήριο, «δεν άγονται καθημερινά ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις με καθυστέρηση 17 ετών στην ποινική δίωξη. Από την άλλη όμως, δεν παραγνωρίζω την ποσότητα ναρκωτικών που ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι κατείχε και που σαφώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή»
Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη και παραπέμποντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ημερομηνίας, 20.6.2023 στην Krashias and Others v. Cyprus, κατέληξε πως, αν και θα επέβαλλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 18 μηνών, όπως είπε, με δεδομένη την διαπιστωθείσα εκτεταμένη καθυστέρηση, επέβαλε στον 37χρονο, ποινή φυλάκισης εννέα μηνών.
Ωστόσο, η ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο είναι με αναστολή, με το Δικαστήριο να υποδεικνύει, πως: «Εν προκειμένω κρίνω ότι η διαφοροποίηση στις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου με την πάροδο 17 ετών και ειδικότερα η γέννηση του παιδιού του, η επαγγελματική του πορεία και η απεξάρτησή του, συνιστούν παράμετρους που δικαιολογούν την αναστολή της επιβληθείσας ποινής φυλάκισης. Ευελπιστώ ότι ο κατηγορούμενος θα αξιοποιήσει αυτή την δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται».
Το Δικαστήριο στην απόφαση του, θέλησε επίσης να σχολιάσει την μάστιγα των ναρκωτικών, ανέφερε ότι, «δυστυχώς παρά την διαχρονικά αυστηρή στάση των Δικαστηρίων, εξακολουθεί να υφίσταται και να έχει σήμερα γιγαντωθεί και να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του εγκλήματος στην Κύπρο. Η αυστηρή αντιμετώπιση αδικημάτων αυτής της φύσης είναι η μοναδική επιλογή, επομένως για τα Δικαστήρια«.