Θέλει ρόλο αρχιδιαιτητή το Υπουργικό για τα κεκλεισμένων-Στη Βουλή η τύχη των μέτρων
06:00 - 27 Ιανουαρίου 2024
Στο γήπεδο της Βουλής μεταφέρεται πλέον η μπάλα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στον ποδοσφαιρικό κόσμο, καθώς μετά από ένα μαραθώνιο γύρο συσκέψεων επί συσκέψεων, η Κυβέρνηση κατέληξε σε δυο μέτρα τα οποία και θα προωθήσει με τη μορφή κατεπείγοντος για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί στις 17 Ιανουάριου από την Κυβέρνηση, ωστόσο, μετά από τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ετοίμασε Νομοσχέδιο το οποίο προνοεί πως Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει την εξουσία για να αποφασίζει τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους, όπως επίσης και να απαγορεύει τη λειτουργία Συνδέσμου Φιλάθλων, το οποίο δεν θα βρίσκεται υπό την εποπτεία Αθλητικού Σωματείου.
Μετά και τα όσα συζήτησε και άκουσε στον τρίτο όροφο της ΚΟΠ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, από τον ισχυρό άνδρα της Ομοσπονδίας, Γιώργο Κούμα, αλλά και τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με το πλήρες κλείσιμο των γηπέδων, ζητώντας χρόνο να διαφανούν τα αποτελέσματα από την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού εξέφρασε την άποψη πως τα μέτρα της Ομοσπονδίας δεν είναι αρκετά, κατέληξε πως θα πρέπει να προωθηθεί Νομοσχέδιο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοιου είδους απόφαση, όπου μεταφέρονται στο Υπουργικό εξουσίες που μέχρι σήμερα κατέχει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία άλλωστε δρα στη βάση του αυτοδιοίκητου, έτσι ώστε να πληροί της προϋποθέσεις που θέτει η ΟΥΕΦΑ για συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Την ώρα που η μπάλα για την 21η αγωνιστική έχει ήδη στηθεί στη σέντρα και οι αγώνες ήδη διεξάγονται με την παρουσία φιλάθλων μόνο της γηπεδούχου ομάδας, μετά και από το μέτρο που έχει εφαρμόσει η ΚΟΠ, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Βουλή, η οποία καλείται να συζητήσει και ακολούθως να εγκρίνει ή να απορρίψει τα κυβερνητικά Νομοσχέδια. Αυτή η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών.
Παράλληλα, πέραν από τα ποικίλα ερωτήματα που προκύπτουν από τα δυο μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, εγείρεται και το ζήτημα της σύγκρουσης των προνοιών του Νομοσχέδιου που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης για τη βία στα γήπεδα και των προνοιών του κατεπείγοντος νομοσχεδίου που ανακοίνωσε την Παρασκευή και πάλι ο Μάριος Χαρτσιώτης. Ειδικότερα στο πρώτο Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ‘’στις περιπτώσεις όπου προκύπτει θέμα ασφαλούς διεξαγωγής ή συνέχισης του αγώνα, η Αστυνομία θα εφαρμόζει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και θα εισηγείται την μη διεξαγωγή ή την διακοπή του’’. Πρόνοια η οποία συγκρούεται με το νέο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση, αφού στην ουσία υπάρχουν δυο νομοσχέδια, όπου το ένα δίνει το δικαίωμα στον Αρχηγό να αποφασίζει για κεκλεισμένων και το άλλο στο Υπουργικό. Ως εκ τούτου, αναμένεται να διαφανεί ποιος τελικά θα έχει τον τελικό λόγο, αν και θεωρείται δεδομένο, πως το Υπουργικό θα αποφασίζει στη βάση των δεδομένων που θα έχει ενώπιον του από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα λαμβάνει ενημέρωση από την Αστυνομία, ως προς τις πληροφορίες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ωστόσο, με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που μιλά για αναθεωρημένο τροποποιητικό Νομοσχέδιο, σε συνέχεια αυτού που έχει ήδη κατατεθεί στις 17 Ιανουαρίου, ενδεχομένως η εξουσία για κεκλεισμένων των θυρών αγώνες να αφαιρείται από τον Αρχηγό και να μεταφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όσον αφορά τη δεύτερη πρόνοια του Νομοσχεδίου, που επιδιώκει να θέσει τους Συνδέσμους Φιλάθλων κάτω από την εποπτεία των Σωματείων, αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, τόσο από τα Σωματεία, όσο και από τους Συνδέσμους. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, το βάρος πέφτει στα Αθλητικά Σωματεία, τα οποία καλούνται από τη μία να προσεγγίσουν τους οργανωμένους φιλάθλους τους και να βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους και από την άλλη, να αναλάβουν και το κομμάτι της επιτήρησης. Κάτι που και στο παρελθόν είχε προταθεί, ωστόσο, κανένα Σωματείο δεν ήταν έτοιμο να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Άλλωστε, και από την πλευρά τους οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων οι οποίοι σήμερα λειτουργούν αυτόνομα με το καθεστώς Σωματείου, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να βρεθούν υπό κηδεμονία.
Πάντως, στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός πως οι αποφάσεις της ΚΟΠ, συνεχίζουν να υφίστανται μέχρις ότου ψηφιστεί το τροποποιητικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ενώ σημαντικό παράγοντα φέρει πλέον και ο ίδιος ο Αθλητικός Δικαστής, στον οποίο έγινε σύσταση για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ.
Παράλληλα, από την εξίσωση δεν μπορούν να αγνοούνται και οι κύριοι επηρεαζόμενοι, που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν ήδη δείξει κόκκινη κάρτα στο μέτρο για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αφού όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΠΑΣΠ, οι ποδοσφαιριστές πρόκειται να απέχουν από τους αγωνιστικούς χώρους σε τέτοιου είδους απόφαση.