Κλείνει ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών και καθορίζει πορεία νίκης το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα ανακοινώσει τους υποψήφιούς του για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνέρχεται το πρωί του Σαββάτου με αποκλειστικό αντικείμενο τις Ευρωεκλογές και μετά το πέρας της συνεδρίας αναμένεται να γίνουν γνωστά τα έξι πρόσωπα, με τα οποία το κόμμα της Αριστεράς θα ριχθεί στη μάχη των εκλογών.

Η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου προς την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής δεν έγινε εκ των προτέρων γνωστή. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους δύο υφιστάμενους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, να επαναδιεκδικήσουν τις έδρες τους για δεύτερη θητεία. Από εκεί και πέρα, το όνομα που «παίζει» πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως να θεωρείται κλειδωμένο, προέρχεται από την ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που επιδιώκει να χτίσει το ΑΚΕΛ και είναι αυτό της πρώην βουλεύτριας Άννας Θεολόγου. Η κ. Θεολόγου ήταν ενεργό στέλεχος του επιτελείου Ανδρέα Μαυρογιάννη και θεωρείται ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά που αναζητεί το ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία στο ψηφοδέλτιό του ατόμων που δεν προέρχονται από τις δικές του τάξεις.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, ενδεχομένως να αποτελούν στελέχη του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται η συμπερίληψη περισσότερων του ενός ατόμου από την ευρύτερη κοινωνία. Αναμένεται να είναι ενισχυμένη η παρουσία των γυναικών και να αντανακλάται το νέο προφίλ που καλλιεργεί το ΑΚΕΛ ως ένα πιο σύγχρονο και πιο ανοιχτό προς την κοινωνία κόμμα. Άλλωστε, στον χρόνο που μεσολάβησε από τις Προεδρικές Εκλογές μέχρι και σήμερα, το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται σε μία σταδιακή πορεία προσαρμογής σε ένα πιο σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει από το λογότυπό του μέχρι τον τρόπο εκφοράς πολιτικού λόγου και αναμένεται αυτή η νέα προσέγγιση να υιοθετηθεί και στον τρόπο που θα τρέξει την προεκλογική του εκστρατεία.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση ως προς τα πρόσωπα, την Κεντρική Επιτροπή θα προσφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας της, καθορίζοντας τις βασικές γραμμές για την πορεία του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Ο μεγαλύτερος στόχος του ΑΚΕΛ είναι, βεβαίως, να διατηρήσει τις δύο έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, το πολιτικό περιβάλλον είναι τέτοιο, που επιτρέπει στο κόμμα της Αριστεράς να μιλά και για πρωτιά, αν και δεν είναι σίγουρο ότι ο Στέφανος Στεφάνου θα επιδιώξει να την θέσει ως στόχο σε αυτό το επίπεδο. Έτσι κι αλλιώς η διατήρηση των δύο εδρών εξαρτάται αποκλειστικά από το κόμμα και τη δουλειά που κάνει προεκλογικά, ενώ η πρωτιά εξαρτάται και από την πορεία του ΔΗΣΥ και τον τρόπο που θα επηρεαστεί από τις νέες εσωκομματικές του φουρτούνες.

Ο κ. Στεφάνου αναμένεται να δώσει το πολιτικό πρόσταγμα των Ευρωεκλογών, να στείλει μηνύματα νίκης αλλά και να προσδιορίσει το προγραμματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο τα τυπικά κυπριακά ζητήματα, αλλά και η ευρύτερη ευρωπαϊκή ατζέντα, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ, όπως και όλα τα κόμματα στην ΕΕ, έχει τη δική του φιλοσοφία και αντίληψη για την Ευρώπη του μέλλοντος.

Η άλλη εκλογική διαδικασία του Ιουνίου δεν θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία. Τις προηγούμενες ημέρες το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε πολλούς υποψηφίους του για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, ενώ έλαβε και αποφάσεις για κάποια από τα υψηλόβαθμα αξιώματα, αφήνοντας κάποιες εκκρεμότητες, που αναμένεται να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων, την Τετάρτη επικυρώθηκε πανηγυρικά σε συνεδρία του ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αμμοχώστου η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Βύρα για άλλη μια θητεία στη Δημαρχία Λάρνακας.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων