Εν αναμονή της απόφασης Ανωτάτου για την εκπρόθεσμη καταχώρηση αίτησης στην υπόθεση Πάνοβιτς
16:55 - 26 Ιανουαρίου 2024
Το πλαίσιο της αγόρευσης του, ώστε το Ανώτατο να επιτρέψει την εκπρόθεσμη καταχώρηση αίτησης για ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης κατά του Ανδρέα Κυριάκου Πάνοβιτς, ο οποίος εξέτισε ποινή για ανθρωποκτονία, ωστόσο το 2008 αθωώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του, Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος υπέδειξε την δυσκολία του Νόμου, ώστε ο πελάτης του να γνώριζε πως έχει αυτό το δικαίωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξέτισε ποινή για φόνο, δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ και από το 2009 περιμένει αποζημίωση
Σημειώνεται, πως ο Πάνοβιτς, σε ηλικία 17 ετών, καταδικάστηκε σε δεκατέσσερα χρόνια φυλάκιση για υπόθεση ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε το 2000 στην περιοχή της Επίχωσης στη Λεμεσό, ενώ για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε άλλο ένα πρόσωπο, σε ποινή φυλάκισης δεκατριών ετών. Ωστόσο και οι δύο δεν παραδέχθηκαν ποτέ ενοχή, με τον Πάνοβιτς στη συνέχεια να προσφεύγει στο ΕΔΑΔ, το οποίο τον αθώωσε, ενώ έκτοτε, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια μετά, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στην Κύπρο, αφού από τη μια εκκρεμεί το θέμα των αποζημιώσεων και από την άλλη, δεν έχει αποκατασταθεί το ποινικό μητρώο του, το οποίο παραμένει «μαυρισμένο».
Ο δικηγόρος του Πάνοβιτς, κ. Κληρίδης, δεδομένου ότι ο πελάτης του έχει δικαιωθεί από το ΕΔΑΔ, χωρίς όμως να αποκατασταθεί, προσέφυγε στο Ανώτατο, αιτούμενος την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου, που συνεπάγεται και με την αποκατάσταση του ποινικού του μητρώου. Αίτημα το οποίο υποβάλλεται για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως ανέφερε και το ίδιο το Ανώτατο κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία.
Ο Αλέξανδρος Κληρίδης, κατέθεσε γραπτώς την αγόρευση του, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η προώθηση της διαδικασίας παρά την καθυστέρηση, αφού τα γεγονότα της υπόθεσης συμφωνούν ότι τέτοιος χειρισμός είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, τονίζοντας παράλληλα πως ο πελάτης του δεν έχει άλλο νομικό ή νόμιμο μέσο να προωθήσει, ώστε να αποκατασταθεί.
Πέραν όμως της γραπτής αγόρευσης του, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Κληρίδης, υπέδειξε πως παρά την αθωωτική απόφαση του ΕΔΑΔ, οι συνέπειες στον πελάτη του παραμένουν, αφού δεν έχει καθαρίσει το ποινικό μητρώο του, με ότι αυτό συνεπάγεται, και είναι ένας από τους λόγους που ζητά να επιτραπεί η καταχώρηση της αίτησης, παρά το γεγονός πως έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, είναι αποδεκτό πως τα χρονικά πλαίσια είναι για να υπάρχει η ασφάλεια δικαίου, ωστόσο μεταξύ άλλων υπέδειξε πως τα γεγονότα και οι περιστάσεις γύρω από την υπόθεση, μπορούν και πρέπει να επιτρέψουν την καταχώρηση αίτησης, παρά το γεγονός πως είναι εκπρόθεσμη.
Ερωτηθείς από το Ανώτατο ως προς τον λόγο της καθυστέρησης, αναφέρθηκε πως ο πελάτης του δεν ενημερώθηκε σχετικά από τον προηγούμενο του δικηγόρο, ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο νόμο, που ούτε το πρωτοκολλητείο, κατά την καταχώρηση της αίτησης, δεν είχε γνώση ως προς το ποια έντυπα θα έπρεπε να συμπληρωθούν.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος της Εισαγγελίας, έφερε ένσταση ως προς την καταχώρηση της αίτησης, δεδομένου πως έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο, υποδεικνύοντας πως είχε δικηγόρο που τον εκπροσώπησε στο ΕΔΑΔ και ο σχετικός νόμος είχε δημοσιοποιηθεί, συνεπώς είχε πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Το Ανώτατο, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, επιφυλάχθηκε για την απόφαση του, ως προς το εάν θα αποδεχθεί την εκπρόθεσμη καταχώρηση αίτησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρωτοφανής η υπόθεση Πάνοβιτς ενώπιον Ανωτάτου-Εξετάζεται η συμμόρφωση της Κύπρου στην απόφαση του ΕΔΑΔ