Είχε προειδοποιήσει με δύο επιστολές ο Δήμος Γερμασόγειας για την επικινδυνότητα του κτιρίου

Το θέμα της επικινδυνότητας παλιών οικοδομών επαναφέρει η πτώση μπαλκονιού πολυκατοικίας στο Δήμο Γερμασόγειας. Ο Δήμος είχε προειδοποιήσει, με δυο επιστολές του, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, ενώ ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής, Αντρέας Παπάς, κάνει λόγο για «καλούς και κακούς ιδιοκτήτες» και ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας.

Το περιστατικό καταγράφηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας, επί της οδού Γεωργίου Α’, να υποχωρεί και να καταλήγει σε βεράντα του πρώτου ορόφου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί οποιοσδήποτε.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, ανέφερε ότι το 2019 είχε αποσταλεί επιστολή στη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, στην οποία γίνονταν συστάσεις για λήψη μέτρων, αφού εξ’ όψεως φαινόταν ότι η πολυκατοικία παρουσίαζε πρόβλημα.

Σε επιστολή της μετά από ένα περίπου μήνα, πρόσθεσε, η διαχειριστική επιτροπή διαβεβαίωσε πως θα διόριζε πολιτικό μηχανικό για να ελέγξει τη στατικότητα του κτιρίου και θα προχωρούσε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Τον Μάιο του 2022, συνέχισε ο κ.Ξυδιάς, υπήρξε ενημέρωση από επιστάτη του Δήμου, ότι το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί και με νέα επιστολή του, ο Δήμος ζήτησε εκ νέου από τη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, να επιληφθεί του ζητήματος.

Προφανώς και δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις μας, συνέχισε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ένα από τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας. Ο Δήμος, συνέχισε, απέστειλε σήμερα συνεργείο για καθαρισμό των χαλασμάτων και τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων, ενώ έχει εκ νέου αποστείλει επιστολή στη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας.

«Εάν σε ένα μήνα δεν ανταποκριθούν, τότε πλέον θα αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά εναντίον τους», είπε και διερωτήθηκε κατά πόσο ένα βαρύ πρόστιμο θα έλυνε το πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προθυμία από τους ιδιοκτήτες για διάθεση 2-3 χιλιάδων για επιδιόρθωση του προβλήματος.

Λέγοντας πως έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε επικίνδυνες πολυκατοικίες στα όρια του Δήμου Γερμασόγειας, ο Κυριάκος Ξυδιάς σημείωσε πως είναι οικονομικά αδύνατον για τον Δήμο να αναλάβει την επιδιόρθωση τους, να εξεύρει χώρο διαμονής των ενοίκων και να αναμένει ότι θα πάρει πίσω το κόστος που θα επωμιστεί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής της πολυκατοικίας, Αντρέας Παπάς, ανέφερε πως εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται προσπάθειες για ανακαίνιση και συντήρηση της πολυκατοικίας, «αλλά εισπράξαμε μόνο το 50% του κόστους».

«Είμαι για 35 χρόνια Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής στην πολυκατοικία, δυστυχώς έχουμε και τους καλούς, έχουμε και τους κακούς ιδιοκτήτες», είπε και πρόσθεσε ότι «οι νομοθεσίες μας είναι τέτοιες που δεν βοηθούν στην καλή συντήρηση των πολυκατοικιών και πρέπει άμεσα το κράτος, η Βουλή, να αλλάξουν τους νόμους, να τους κάνουν πιο απλούς για να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις συντηρήσεις στις πολυκατοικίες».

Ο ίδιος πρότεινε μάλιστα τη θέσπιση κανονισμών, που θα επιτρέπει σε μια διαχειριστική επιτροπή πολυκατοικίας, να προχωρεί σε άμεση εξασφάλιση δανείου από τραπεζικό ίδρυμα, με ταυτόχρονη υποθήκευση περιουσιών των ιδιοκτητών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροπος Διοικήσεως: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για επιταγμένο επί 50 χρόνια τεμάχιο
Αυξημένη κινητικότητα στα αεροδρόμια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή-Πάνω από 500 πτήσεις ημερησίως
Τελεσίδικη η απόφαση της ακύρωσης των τηλεπικοινωνιακών Σήφη-Δεν πάει Ολομέλεια, αναγκάστηκε και απέσυρε η Εισαγγελία
Προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ οι ΗΠΑ-«Θα ήταν πολύ κακή απόφαση να εμπλακείτε στον πόλεμο»
Όχημα «πέτασε» από τον αυτοκινητόδρομο στη Λεμεσό και έπεσε σε άλλο δρόμο που περνά από κάτω
Δεσμεύτηκε περιουσία από το 1996 για ανέγερση σχολείου και δεν έγινε τίποτε-Ενοχλημένοι οι βουλευτές
Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
BINTEO: Στη μάχη και τέσσερα εναέρια μέσα για τη φωτιά κοντά στη σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο
Συνεχίζεται στις 2 Ιουλίου η δίκη για την υπόθεση πολιτογραφήσεων με τελευταίο μάρτυρα τον ανακριτή
Έντονη αντίδραση Χατζηαβραάμ για αναφορές στη ψευδοβουλή-«Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της»