Κρούουν τον κώδωνα μετά τη νέα πτώση μπαλκονιού-«Να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους»

Η έγκαιρη λήψη μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας των οικοδομών και ταυτόχρονα της δημόσια ασφάλειας αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) με αφορμή το νέο περιστατικό πτώσης μπαλκονιού σε πολυκατοικία στη Λεμεσό καθώς και παρόμοια συμβάντα στο παρελθόν.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΟΚ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ασφάλεια και υγεία του κοινού, ως υπέρτατο αγαθό, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες».

Η ΟΣΕΟΚ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «συμμερίζεται την εισήγηση του ΕΤΕΚ για τακτικές επιθεωρήσεις και προώθηση του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας Κτιρίου και καλεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο και συντήρηση επικίνδυνων οικοδομών με τα κατάλληλα προσοντούχα και αδειούχα άτομα».

Τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και εντοπισμό από επαγγελματίες εγγεγραμμένους μελετητές τυχόν φθορών και άλλων προβλημάτων σε οικοδομές, σημειώνοντας πως οι πλείστες κατασκευάστηκαν σε μία εποχή που δεν υπήρχαν οι υποχρεωτικές πρόνοιες αντισεισμικότητας ή καταλληλότητας υλικών και των απαραίτητων ελέγχων κάτι που έχει οδηγήσει σε αμφιβόλου ποιότητας γερασμένο κτιριακό απόθεμα.

Η ΟΣΕΟΚ καταλήγοντας υπενθυμίζει ότι «η ανάθεση, ανάληψη και εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης ή συντήρησης οικοδομών πρέπει να γίνεται από αδειούχους εργολήπτες, εγγεγραμμένους στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και να αποφεύγονται οι επιφανειακές εργασίες από μη προσοντούχα άτομα».

Μέτρα για ασφάλεια κατασκευών ζητά ο ΣΠΟΛΜΗΚ

Από πλευράς του ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια ανθρώπινων ζωών και καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα. Η κατάρρευση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΠΟΛΜΗΚ, ακολουθεί παρόμοιο περιστατικό στις 13 Δεκεμβρίου, ενισχύοντας την ανάγκη για τακτική επιθεώρηση και συντήρηση κτιρίων.

«Η ύπαρξη γερασμένου κτηριακού αποθέματος, το οποίο είναι ταυτόχρονα ασυντήρητο, και το γεγονός ότι συνεχίζονται να γίνονται επεκτάσεις και άλλες επεμβάσεις σε κτήρια, χωρίς την απαιτούμενη μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη των εργασιών, έχει ως αποτέλεσμα πρόσφατες περιπτώσεις αστοχιών και καταρρεύσεων τμημάτων κτηρίων», αναφέρεται.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων για την οποία ο ΣΠΟΛΜΗΚ πρωτοστάτησε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Καλεί τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες έχουν τη νομική ευθύνη για την αδειοδότηση ασφαλών κατασκευών ικανοποιητικής αντοχής αλλά και για την επιβολή μέτρων ή/και προώθηση ενεργειών για την άρση της επικινδυνότητας οποιασδήποτε οικοδομής στην περιοχή ευθύνης τους, να ενεργήσουν αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη που προβαίνει σε επεμβάσεις και εργασίες ανακαίνισης, προσθηκο-μετατροπών και συντήρησης κτηρίων, να συμβουλεύεται αρμόδιο Πολιτικό Μηχανικό, εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή, ποιοτική και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών, η ανάθεση των εργασιών σε καταρτισμένους επαγγελματίες εργολάβους και εργατοτεχνίτες που έχουν την απαραίτητη κατάρτιση, τεχνογνωσία και τα μέσα.

«Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των κατασκευών, επιπρόσθετα από την νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων και την ανάπτυξη της κουλτούρας συντήρησης, απαιτείται η ανάπτυξη κουλτούρας επαγγελματισμού, δηλαδή ανάθεσης των εργασιών σε αδειούχους επαγγελματίες», σημειώνεται.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών και της κοινωνίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογικές ενέργειες από την πολιτεία, τους οργανωμένους φορείς και τις επαγγελματικές οργανώσεις.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί την πολιτεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προωθήσουν ενέργειες για το σκοπό αυτό και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Η ευθύνη φέρνει κόλαση και ο φόβος απαγορεύσεις-Απέκρουσε και... σέντραρε την μπάλα σε Αστυνομία η ΚΟΠ
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν