Έκκληση Τατάρ για συνεργασία σε θέματα ενέργειας-«Ας συνδεθούμε με ΕΕ μέσω της Τουρκίας»

«Ας συνεργαστούμε, ας συνδεθούμε με την Ευρώπη μέσω καλωδίου μέσω της Δημοκρατίας της Τουρκίας» ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απευθυνόμενος προς την ε/κ πλευρά κατά την ομιλία του σε σύνοδο για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που έγινε στο τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

Κατά τον Τ/κ ηγέτη, δεν είναι λογικό και πρακτικό η ε/κ πλευρά να αρνείται τη μεταφορά Ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, λέγοντας ότι οι παράμετροι του παιχνιδιού, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον αλλάξει και η φόρμουλα που θα διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του ενεργειακού δυναμικού είναι η λύση δύο κρατών.  

Υποστήριξε ότι το ναυτικό και το διεθνές δίκαιο αποτελούν τη βάση ώστε το ψευδοκράτος να πάρει το μερίδιό του από τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και δήλωσε ότι "το κράτος της τδβκ", μαζί με την Τουρκία, έχει δικαίωμα σε 462.000 τ. χλμ ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματα στη «Γαλάζια Πατρίδα’».

Ο διάδρομος της Λιβύης, που τώρα έχει ανοίξει, αξιολογείται «μαζί με την τδβκ», είπε, και θα δημιουργηθούν νέοι χάρτες και ισορροπίες που ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο σε κάποια έργα που προσπαθεί να προωθήσει η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε δε ότι η ε/κ πλευρά βλέπει τη Μεσόγειο σαν «ελληνική λίμνη» και προσπαθεί να περιορίσει την Τουρκία. Είναι σημαντικό, συνέχισε, για την τουρκική πλευρά να θέσει αυτά τα ζητήματα σε ένα διαφορετικό δικαστήριο και να αναζητήσει τα δικαιώματά της.

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Τατάρ, βρίσκεται στην διασταύρωση του παγκόσμιου εμπορίου όπου τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα μεγέθη, Υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «παράνομες» γιατί, εφόσον στην Κύπρο υπάρχουν "δύο χωριστά κράτη" – κατά την άποψή του – γι’ αυτές τις έρευνες και τις γεωτρήσεις η «νότια Κύπρος» - κατά την έκφρασή του – χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας, που είναι εγγυήτρια δύναμη, και του ψευδοκράτους.

«Υπάρχει λοιπόν μια σύγκρουση. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η σύγκρουση. Αν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, όλα αυτά τα πλούτη θα μεταφερθούν μέσω Τουρκίας σε πολύ καλύτερη τιμή, με πολύ πιο αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο τρόπο... Αρνούμενοι να μεταφερθούν μέσω Τουρκίας, (οι Ε/κ) κάνουν την δουλειά πολύ πιο δύσκολη. Η Ελλάδα απέχει 1000 χιλιόμετρα. Είναι πολύ πιο δαπανηρή και δύσκολη η μεταφορά (Ενέργειας) μέσω σωλήνων σε απόσταση χιλιάδων χλμ μακριά. Φυσικά, εάν βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η μεταφορά αυτού του πλούτου στις δυτικές αγορές μέσω Τουρκίας μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη και κάτι πιο ρεαλιστικό», συμπλήρωσε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν απάντησε καν στην πρότασή του για συνεργασία σε έξι σημεία και πως η «σύνδεση με Ελλάδα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτή. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα χρηματοδοτηθεί το κόστος δισεκατομμυρίων. Τους καλώ για άλλη μια φορά. Ας συνεργαστούμε. Ας λύσουμε το ενεργειακό ζήτημα της Κύπρου με αυτήν την καλωδιακή σύνδεση μέσω Τουρκίας, δηλαδή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μέχρι την ΕΕ", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "επί του παρόντος, η ηλεκτρική ενέργεια και στις δύο πλευρές γίνεται με καύση πετρελαίου. Ξέρουμε πόσο αρνητικά επηρεάζει αυτό το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Παρόλο που ο κόσμος και τα ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν θετικά αυτά που λέμε, η ε/κ διοίκηση δεν το εγκρίνει γιατί δεν αναγνωρίζει την 'τδβκ'», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί για την δίκαιη κατανομή των αποθεμάτων στη Μεσόγειο. «Η μορφή αυτής της λύσης είναι πλέον τα δύο κράτη, γιατί από εδώ και πέρα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα εγκρίνουμε μια λύση στην οποία η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειοψηφία σε ομοσπονδιακή βάση, και η Τουρκία θα αποκλειστεί εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο, επειδή οι ισορροπίες και οι παράμετροι του παιχνιδιού έχουν πλέον αλλάξει πραγματικά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»