Δίνει μάχη και η αδελφή της τρίχρονης που απεβίωσε-Συγκλονίζουν οι συνθήκες του μοιραίου ταξιδιού

Μόνο συγκλονισμό μπορούν να προκαλέσουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εντοπίστηκαν οι εξήντα ένα μετανάστες που επέβαιναν στη ξύλινη βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη λόγω μηχανικής βλάβης, πριν τον εντοπισμό της από το ΚΣΕΔ το πρωί της Τετάρτης, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Ενήλικες και μικρά παιδιά στοιβαγμένοι, χωρίς τροφή και νερό, έτυχαν εκμετάλλευσης των διακινητών στο δρόμο διαφυγής από την χώρα τους, ενώ οι κακουχίες και οι άσχημες συνθήκες που έζησαν τα παιδιά, είχαν ως τραγική κατάληξη τον θάνατο τρίχρονου παιδιού που βρισκόταν διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Μακάρειο Νοσοκομείου.

Το τρίχρονο παιδάκι δεν άντεξε και τα ξημερώματα της Πέμπτης απεβίωσε, ενώ τη δική της μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει και η πεντάχρονη αδελφή της που βρίσκεται επίσης στη ΜΕΘ του Μακαρείου, με δύο παιδάκια, το ένα εξ αυτών, ηλικίας οκτώ ετών, μεταφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το Kέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, με χρόνιο νόσημα. Στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου νοσηλεύονται άλλο ένα παιδάκι, καθώς επίσης τέσσερις ενήλικες νοσηλεύονται με κατάγματα στα άκρα.

Η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών, κρίνεται από τους θεράποντες γιατρούς ως κρίσιμη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φαίνεται να έπιναν θαλασσινό νερό για να μην αφυδατώνονται.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ανέφερε πως η κατάστασή τους είναι δύσκολη και πως είναι πρόωρο ακόμη να γνωρίζουν ποια θα είναι η έκβαση της υγείας τους. «Τα παιδιά εκτέθηκαν σε άθλιες συνθήκες και υπέστησαν ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Βίωσαν άσχημες καταστάσεις και κακουχίες. Η κατάστασή τους είναι αρκετά δύσκολη και λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία», είπε.

Όσον αφορά τα παιδιά που βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία, ο κος Χαριλάου είπε πως η κατάστασή τους είναι σοβαρή και αξιολογείται, όμως στο παρόν στάδιο δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσε το ένα από τα τρία παιδιά μεταναστών που νοσηλεύονταν στο Μακάρειο

Είχαν ξεκινήσει το ταξίδι από τις 18 Ιανουαρίου

Οι περίπου εξήντα μετανάστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουν ενώπιον τους Αρχές, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Λίβανο, με προορισμό την Κύπρο, στις 18 Ιανουαρίου τα μεσάνυκτα, ενώ διαπιστώθηκε πως η ξύλινη βάρκα δεν διέθετε πυξίδα, ασύρματο, GPS και ούτε αρκετά καύσιμα για το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν επιβαίνοντες, η βάρκα υπέστη μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να κινείται ακυβέρνητη στη θάλασσα.

Οι μετανάστες, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους μετέφεραν νερό, ενώ λίγο πριν τους προσεγγίσει εμπορικό σκάφος, που πίστευαν πως επρόκειτο για άκατο της Λιμενικής, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους ζητήθηκε να το πετάξουν στη θάλασσα, ώστε να μην γίνει αντιληπτό ότι έρχονταν από το Λίβανο, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό.

Οι Αρχές είχαν λάβει πληροφορία για την άφιξη του σκάφους, από συγγενικό πρόσωπο επιβαινόντων, στις 20 Ιανουαρίου και παρά τις έρευνες από το ΚΣΕΔ δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπου άρχισε η ευρεία έρευνα και διάσωσης των μεταναστών από το Κέντρο Συντονισμού και την ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας-Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιμέτωπος με ανθρωποκτονία ο 47χρονος φερόμενος διακινητής των μεταναστών-Ήταν στην Κύπρο πριν δύο χρόνια

Οι μαρτυρίες που είχαν ενώπιον τους οι Αρχές, οδήγησαν στη σύλληψη 47χρονου από τη Συρία, που είχε κατονομαστεί ως ο πλοηγός της βάρκας. Ο 47χρονος οδηγήθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο διέταξε την οκταήμερη προσωποκράτησή του, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με δέκα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της απόπειρας παράνομης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, της παροχής βοήθειας σε παράνομο μετανάστη, της υποβοήθησης παράνομου μετανάστη στην είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία, της μεταφοράς προσώπων με μη ασφαλή υπερφορτωμένου σκάφους, της απόπειρας ναυαγίου και της ανθρωποκτονίας, μετά και τον θάνατο του τρίχρονου παιδιού.

Το εν λόγω πρόσωπο, πριν από δύο χρόνια είχε φτάσει ξανά στην Κύπρο ως παράνομος μετανάστης και φαίνεται να διέφυγε από τα κατεχόμενα και να επέστρεψε πίσω στην χώρα του, με τις Αρχές να διερευνούν κατά πόσο ήταν αιτητής πολιτικού ασύλου.

Το τραγικό περιστατικό δεν άφησε ασυγκίνητη την κοινή γνώμη, ούτε τα πολιτικά κόμματα, αλλά ούτε και την ίδια την Κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη σε δηλώσεις του να σημειώνει πως το νέο περιστατικό «αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το μεταναστευτικό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα που επιτάσσει μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση και πολιτική. Υπάρχει, μια πολύ σκοτεινή πτυχή του μεταναστευτικού, άθλια κυκλώματα εγκληματιών, διακινητών που εκμεταλλεύονται το δράμα των συνανθρώπων μας».

Σημειώνεται πως, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών η κηδεία του τρίχρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του θα πραγματοποιηθεί με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Ριπή ερωτήσεων από την υπεράσπιση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Μαραθώνια διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δεκαοκτώ μέλη έστειλε στην Κύπρο η Ιορδανία
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα