Μετρούν εκκρεμότητες και περιμένουν να ξεκαθαρίσει η εικόνα τα κόμματα του Κέντρου

Εκκρεμότητες συνεχίζουν να έχουν σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν για τις Δημαρχίες και τις Προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τα κόμματα του Κέντρου, ενώ αρκετά είναι τα κενά και ως προς τα πρόσωπα που θα στηρίξουν για τις Αντιδημαρχίες.

Η δημόσια εικόνα είναι κάπως πλασματική, υπό την έννοια πως υπάρχουν περιπτώσεις που θεωρούνται κλειδωμένες, ωστόσο δεν πέρασαν από τη διαδικασία των συλλογικών οργάνων και δεν ανακοινώθηκαν. Συνεπώς, στην πραγματικότητα, οι εκκρεμότητες είναι λιγότερες από όσες φαίνονται, όμως είναι αρκετές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια των αντιδημάρχων.

Ουσιαστικά τα τρία κόμματα του Κέντρου βρίσκονται, σε κάποιο βαθμό, σε στάση αναμονής, αφού περιμένουν να ξεκαθαρίσουν οι εκκρεμότητες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, για να έχουν ενώπιον τους όλες τις επιλογές προς αξιολόγηση και να αποφασίσουν εάν θα συμπορευθούν με κάποια από αυτές στο πλαίσιο συνεργασίας ή θα αποφασίσουν διεκδίκηση με δικά τους πρόσωπα. Γίνεται, όμως, κατανοητό και στις τρεις περιπτώσεις, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει το θέμα των ψηφοδελτίων για τα υψηλόβαθμα αξιώματα να κλείσει, ώστε να ασχοληθούν με τα όποια κενά υπάρχουν στα υπόλοιπα και πολύ πιο πολυάριθμα ψηφοδέλτια, καθώς και με το θέμα των Ευρωεκλογών.

Το ΔΗΚΟ αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση κόμματος όπου έχον δρομολογηθεί συγκεκριμένες συνεργασίες από τη Γραμματεία αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου. Αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα οριστεί μια ολοήμερη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Γραμματείας, ώστε να εξεταστούν αυτές οι περιπτώσεις και να ανάψει το πράσινο φως ή, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να προχωρήσουν, να εντοπιστεί το όποιο πρόβλημα και να αποφασιστεί ο τρόπος που θα κινηθεί το μεγάλο κόμμα του Κέντρου.

Η ηγεσία είναι αντιμέτωπη και με λίγες περιπτώσεις όπου υπάρχει πάνω από ένας ενδιαφερόμενος προερχόμενος από το κόμμα για κάποιες θέσεις και θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα κινηθεί με βάση τις ενδεδειγμένες εσωτερικές διαδικασίες, σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να μεταπεισθούν. Ωστόσο, εκεί και όπου θα υπάρξουν αντάρτες (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λεμεσού, που αναμένεται πως θα είναι υποψήφιος ο Δώρος Αντωνίου), οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση κίνησης πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον τους. Το κλίμα δεν είναι εχθρικό, δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά σύγκρουση και δεν φαίνεται η ηγεσία να ευνοεί τη διατάραξη οποιονδήποτε εσωκομματικών ισορροπιών για χάρη των συνεργασιών που επιτεύχθηκαν με άλλες πολιτικές δυνάμεις και έχουν χαρακτήρα συμβιβασμού με γνώμονα τη μεγάλη εικόνα.

Η ΕΔΕΚ, από πλευράς της, παρά τις μαζεμένες ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας, έχει εκκρεμότητες σε σημαντικούς Δήμους, σε ό,τι αφορά τόσο τις Δημαρχίες όσο και τις Αντιδημαρχίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση για τους υποψήφιους δημάρχους στους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου και Παραλιμνίου. Σε ό,τι αφορά τον Στρόβολο, η ΕΔΕΚ έχει ενώπιον της δύο κεντρώες επιλογές, τον Χρίστο Τσίγκη και τον Σταύρο Σταυρινίδη, και αναμένεται ότι θα επιλέξει έναν από αυτούς. Για το Παραλίμνι, αναμένει να δει ποια θα είναι η επιλογή και του ΔΗΣΥ, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Λευκωσίας, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, θα συναντηθεί τόσο με τον Νίκο Τορναρίτη όσο και με τον Χαράλαμπο Προύντζο, ενώ δεν φαίνεται να έφυγε από το τραπέζι το ενδεχόμενο οι σοσιαλιστές να διεκδικήσουν με δικό τους υποψήφιο. Πάντως, την Τετάρτη η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να βρουν με πνεύμα συναίνεσης κοινούς υποψηφίους στους Δήμους Λευκωσίας και Αμμοχώστου, «οι οποίοι να διαθέτουν και πολιτική εμπειρία, για να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες που προκύπτουν από την πολιτική διάσταση των δύο αυτών Δήμων». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θεωρείται απομακρυσμένο υπό τα δεδομένα, σε αυτό το χρονικό σημείο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Δήμο Λευκωσίας.

Σε στάση αναμονής βρίσκεται και η ΔΗΠΑ για τους πέντε Δήμους που δεν έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα υποστηρίξει για τη Δημαρχία, κυρίως εν αναμονή των κινήσεων του ΔΗΣΥ, με τον οποίο έκανε ευρεία συνεργασία. Πρόκειται για τον Δήμο Παραλιμνίου, στον οποίο, κατά κάποιο τρόπο, η παράταξη αναμένεται να βγάλει τα κάρβουνα του ΔΗΣΥ από την φωτιά, αφού ο πιο εύκολος τρόπος να ληφθεί απόφαση από την Πινδάρου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, είναι να υπάρξει συνεργασία με τη ΔΗΠΑ. Ωστόσο, το κόμμα του Κέντρου, παρά την πρόθεση για συνεργασία και σε αυτόν τον Δήμο, θέλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα πρώτα εσωτερικά στον ΔΗΣΥ και ακολούθως να ανάψει το πράσινο φως.

Οι υπόλοιποι Δήμοι που είναι σε εκκρεμότητα, σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους δημάρχους, είναι οι Δήμοι Ακάμα, Πόλης Χρυσοχούς και Ανατολικής Πάφου στην Πάφο, καθώς και ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού στη Λάρνακα. Σε επίπεδο αντιδημάρχων, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μία σειρά από εκκρεμότητες, που πρέπει να επιλυθούν το επόμενο διάστημα, είτε με εσωτερικές λύσεις, είτε κατόπιν διαβούλευσης με τα άλλα κόμματα.

Σημειώνεται ότι καμία από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις δεν έχει καταλήξει και στους πέντε υποψηφίους που θα υποστηρίξει για τις Προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και αποτελούν και αυτές οι περιπτώσεις εκκρεμότητες για τις ηγεσίες τους.

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές