Φωνάζουν οι περιπτερούχοι για τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες-Δεν εφαρμόζεται το Cashback
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 26 Ιανουαρίου 2024
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι περιπτερούχοι, όσον αφορά στα μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, λόγω των πληρωμών με κάρτες ακόμα και για τα πιο μικρά ποσά, με το σύνδεσμό τους να καλεί επίμονα την Κυβέρνηση σε διάλογο, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που να τους εξυπηρετεί όλους. Την ίδια ώρα, εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ενώ το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι είχε αναδειχθεί στη Βουλή, τον Ιούνιο του 2022, μέχρι και σήμερα, δεν έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι για συζήτηση.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το πλαστικό χρήμα (σ.σ. συναλλαγές με κάρτες) έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των καταναλωτών, ειδικά την εποχή που η μία τράπεζα μετά την άλλη κλείνει τα υποκαταστήματά της, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσβαση σε ATM, όπως παλιά, ενώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και ένα από τα κατάλοιπα που άφησε η πανδημία, αφού τότε ήταν προτιμότερο να μην υπήρχε άμεση ανταλλαγή χρημάτων. Ωστόσο, αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε μία μερίδα επαγγελματιών, τους περιπτερούχους, που παλεύουν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των περιπτερούχων παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι με το γεγονός ότι οι πελάτες τους πληρώνουν κατ’ εξοχήν με κάρτα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να έχουν ζημιά αντί για κέρδος στα έσοδά τους. Αυτό το πρόβλημα είχε αναδειχθεί και στο παρελθόν, ωστόσο δεν φαίνεται να υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση.
«Είχα εξηγήσει και στη Βουλή και στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν θα σταματήσει ο περιπτεράς να λαμβάνει κάρτα για αυτά τα προϊόντα, όμως εκείνο που θέλουμε είναι να είμαστε νόμιμοι. Όταν ο περιπτεράς κρίνει ότι ένας πελάτης απλά αγοράζει μία εφημερίδα ή μία κάρτα, τότε είναι μεγάλο το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα ο περιπτεράς να αρνηθεί να πιάσει κάρτα, χωρίς να κινδυνεύει ότι θα πληρώσει 4,000 ευρώ πρόστιμο. Αυτό είναι το πρόβλημα», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του Νέου Συνδέσμου Περιπτερούχων, Σπύρος Ξυναρής.
Το πρόβλημα με τις πληρωμές με κάρτες είναι πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, ενώ επιφέρει σοβαρές συνέπειες για τους περιπτερούχους, που εκείνο το ποσό θα το πληρωθούν αργότερα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι ούτε την ίδια ημέρα.
«Αν ο περιπτεράς συνεργάζεται με μία εταιρεία στο εξωτερικό ή ακόμη και στην Κύπρο, για τις πωλήσεις Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, ο περιπτεράς θα λάβει τα λεφτά του τη Δευτέρα. Σε περίπτωση που είναι αργία η Δευτέρα, τότε ο περιπτεράς θα πάρει τα λεφτά του την Τρίτη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο να έχει λεφτά. Το περίπτερο δεν έχει περίσσευμα. Άρα, πώς θα πληρωθούν οι προμηθευτές;».
Οι περιπτερούχοι έχουν φτάσει στα όρια τους, καθώς καθημερινά αναγκάζονται να δέχονται κάρτα για πληρωμές που κάποιες φορές δεν ξεπερνούν το ένα ευρώ, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ένας πελάτης μπορεί να αγοράσει μόνο ένα μπουκαλάκι νερό και να μην έχει μαζί του 50 σεντ. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης θα μπορούσε να είναι η επιβολή ενός κατώτατου ύψους λογαριασμού, το οποίο ο πελάτης θα πρέπει να ξεπεράσει ώστε να γίνεται αποδεχτή η πληρωμή με κάρτα, ωστόσο αυτή τη στιγμή, αυτό δεν είναι εφικτό.
«Ένα από τα μέτρα που ενδεχομένως να βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η επιβολή ενός συγκεκριμένου ελάχιστου ποσού, το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουν οι πελάτες των περιπτέρων. Όμως, αυτή τη στιγμή ο περιπτεράς δεν μπορεί να βάλει όριο στο ύψος του λογαριασμού για να λάβει κάρτα και είναι αυτό που τονίζω στα μέλη του Συνδέσμου. Δεν μπορούν να αρνηθούν να πάρουν κάρτα ούτε για ένα ευρώ, αλλά δεν μπορούν να χρεώσουν και οποιοδήποτε ποσό για να πάρουν κάρτα».
Σε συγκεκριμένα προϊόντα το μεγαλύτερο πρόβλημα
Πάντως, αυτό που διαμηνύει ο κ. Ξυναρής είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα στα οποία δημιουργείται το πρόβλημα με την πληρωμή με κάρτα και αφορούν κατά κύριο λόγο, όπως τα καπνικά προϊόντα, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν και από τα κατεχόμενα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες.
«Είναι το θέμα των καπνικών, που όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα κατεχόμενα και φωνάζουν ότι έχουμε πρόβλημα επειδή γίνεται μεγάλο χάσιμο πωλήσεων και χάνει λεφτά και το κράτος. Θέλουμε και μείωση του καπνίσματος, όμως εμείς λέμε ότι δεν γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρας τα προϊόντα καπνίσματος να πωλούνται σε ειδικά καταστήματα και στην Κύπρο να μπορεί κάποιος με άδεια από τον έπαρχο να πουλά τσιγάρα. Να υπάρχει έλεγχος και τα περίπτερα να πουλούν τσιγάρα. Μέσα στη νομοθεσία μπορεί να λέει ότι όποιος πουλά λαθραία τσιγάρα, να του παίρνουν την άδεια εφ’ όρου ζωής και να μην πουλά. Τρόποι υπάρχουν, θέληση δεν υπάρχει».
Η δυσμενής κατάσταση, από την οποία δεν βρίσκουν διέξοδο οι περιπτερούχοι, αλλά και το γεγονός ότι καθημερινά οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται και οι λογαριασμοί φουσκώνουν, έχουν φέρει αρκετούς επαγγελματίες στα όριά τους και τους σπρώχνουν στην παραίτηση.
«Έχω ακούσει από πολλούς επαγγελματίες ότι θέλουν να κλείσουν ή να πωλήσουν τα περίπτερά τους, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη μία και από την άλλη λόγω της ακρίβειας του ρεύματος, που έχει χτυπήσει τις επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τα περίπτερα, το μέρος της δουλειάς τους είναι το ψυγείο και από εκεί βγάζουν τα έξοδα της επιχείρησης. Ο πιο σοβαρός λόγος που κλείνουν τα περίπτερα είναι επειδή ο κόσμος είναι απογοητευμένος, επειδή δεν πιστεύουν ότι θα έρθει μία καλύτερη ημέρα».
Δεν εφαρμόζεται το Cashback
Εκτός από το θέμα των πληρωμών με κάρτες, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περιπτερούχοι είναι και αυτό του Cashback, μία πρακτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και αφορά στην πληρωμή ενός ποσού στους καταναλωτές με μετρητά, αφού πρώτα πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό με κάρτα. Αυτή η πρακτική, αν και έχει προωθηθεί και στην Κύπρο, μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζεται, καθώς θεωρείται δύσκολο για ένα περιπτερούχο να έχει στο ταμείο του επιπλέον χρήματα, δεδομένου ότι το 50% των καθημερινών εσόδων προέρχονται από πληρωμή με κάρτα.
«Δεν εφαρμόζεται το Cashback σε κανένα περίπτερο, επειδή δεν μπορεί να το κάνει. Την ίδια ώρα, τα περίπτερα παίρνουν κάρτα και έφτασαν στο σημείο οι μισές πωλήσεις να είναι έτσι. Άρα, τα μετρητά που έχει στο ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλες συναλλαγές. Άρα, θα πρέπει να πηγαίνει ο περιπτερούχος συνεχώς στις τράπεζες για να τραβούν λεφτά και να έχουν στο ταμείο τους μετρητά. Είναι μία υπηρεσία που θα έπρεπε να απαγορευτεί από την Κυβέρνηση ή την Κεντρική Τράπεζα».
Εκτός από αυτό, όπως εξήγησε ο Σπύρος Ξυναρής, προκύπτει και θέμα ασφαλείας, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που περίπτερα έγιναν στόχος επιτήδειων κατά τη διάρκεια της νύκτας. «Είναι θέμα ασφάλειας. Πριν λίγες ημέρες, μέσα σε μία νύχτα, είχα δεχτεί αρκετά μηνύματα για ένα ζευγάρι που έμπαινε σε περίπτερα με μαχαίρι για να κλέψει. Αν ξέρουν ότι στα περίπτερα υπάρχουν και μετρητά για δίνονται στον κόσμο, ο κίνδυνος αυξάνεται για τους περιπτερούχους».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Νέου Συνδέσμου Περιπτερούχων εξαπέλυσε πυρά και κατά των τραπεζών, για το γεγονός ότι με την εφαρμογή του Cashback ουσιαστικά, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θέλει να τους μετατρέψει σε δωρεάν υπαλλήλους τους.
«Η Τράπεζα θέλει να εφαρμόσουμε το Cashback, δηλαδή να έρχεται ο πολίτης και να θέλει να του δίνω μετρητά, χωρίς να χρεώνεται τίποτε. Δεν βλέπουμε λογική πίσω από αυτό το πράγμα. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους, απολύουν κόσμο και θέλουν να μας κάνουν υπαλλήλους τους δωρεάν».
Κρούσεις προς Βουλή και Κυβέρνηση
Σημειώνεται πως ενώ το θέμα αναδείχθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Εμπορίου, τον Ιούνιο του 2022, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από πλευράς Κοινοβουλίου για να συζητηθεί ξανά το θέμα.
«Είχαμε καλεστεί στη Βουλή το καλοκαίρι του 2022 αλλά δεν μας έχουν ξανακαλέσει από τότε. Εμείς εξασκήσαμε αρκετές πιέσεις προς τη Βουλή και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου για να συζητήσουμε ξανά το θέμα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανταπόκριση. Παρόλο που είχα ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, για να δούμε το θέμα και μαζί τους, επειδή τους αφορά άμεσα. Είχαμε μία συνάντηση με ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου και άλλα άτομα, ζητήσαμε συνάντηση και με τον γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και αναμένουμε απάντηση».
Την ίδια ώρα, ο Νέος Σύνδεσμος των περιπτερούχων χτύπησε την πόρτα και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς είναι το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο, δεδομένου ότι υπάρχει εμπλοκή και των τραπεζών, ώστε να συζητήσουν το θέμα και να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
«Το θέμα των καρτών και το θέμα του cashback είναι καθαρά θέμα του Υπουργείου Οικονομικών και θέλουμε να έχουμε συνάντηση μαζί τους. Τους έχω προτείνει, αν δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση του κλάδου, με ένα διάταγμα ο υπουργός μπορεί να εξαιρέσει εκείνα τα πέντε έξι προϊόντα, για τα οποία έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι πολλά, όμως, αυτά τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 80% των πωλήσεων των περιπτέρων. Είναι ψηλό το ποσοστό στις πωλήσεις, για να επωμιζόμαστε το κόστος».
Ενέργειες Βουλής για φωτοβολταϊκά στα περίπτερα
Σημειώνεται πως από πλευράς Επιτροπής Εμπορίου, αυτό που τονίζεται από τον πρόεδρο της και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκο Χατζηγιάννη, είναι ότι νοιάζονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι και γίνονται προσπάθειες να δοθούν λύσεις. Συγκεκριμένα, ως προς τα θέματα ενέργειας, γίνονται προσπάθειες οι περιπτερούχοι να είναι δικαιούχοι για φωτοβολταϊκά, ενώ τα επιμέρους ζητήματα για τις πληρωμές αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σε ειδική συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί σε κατοπινό στάδιο.