Σε αναβίωση του «Ευρωδακτύλιος» ελπίζει ο Πρόεδρος-Παρουσίασε βιβλίο του Γιώργου Γεωργή
21:14 - 25 Ιανουαρίου 2024
Σε αναβίωση του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος», με αφορμή και τη νέα Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026, ελπίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος το βράδυ της Πέμπτη απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης».
Ο κ. Γεωργής, όπως είπε ο Πρόεδρος, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέλαβε το ερευνητικό πρόγραμμα «Ευρωδακτύλιος», στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκαν έξι μεγάλοι τόμοι για τις πολιτικές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις της Κύπρου με την Ισπανία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ιρλανδία, ενώ ένας ειδικός τόμος που εκδόθηκε κατά την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε περιλαμβάνει κεφάλαια για τις σχέσεις της Κύπρου με όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ο κ. Γεωργής υπήρξε πρωτοπόρος οραματιστής στην ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας, που είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Υφυπουργού Πολιτισμού και η Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ακόμη περισσότερο. Υπήρξε, πρόσθεσε, ο εισηγητής για την ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, του οποίου υπήρξε διευθυντής για πολλά χρόνια και το ανέδειξε σ’ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της ελληνικής πρωτεύουσας.
Ανέφερε εξάλλου ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην Κύπρο τα βιβλία του για τα Ενωτικά Δημοψηφίσματα και τον αγωνιστή του 1821 Νικόλαο Θησέα, ενώ το νέο του βιβλίο είναι προϊόν πολύχρονης έρευνας, μελετά και αναδεικνύει μια από τις πιο συγκλονιστικές και τραγικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, το δράμα των αιχμαλώτων και αγνοουμένων.
"Είμαι σίγουρος ότι αυτό που ώθησε τον κ. Γεωργή να ασχοληθεί με αυτή τη διάσταση είναι και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή και σίγουρα τα ερείσματα που προέκυψαν μέσα από αυτή την τραγική εμπειρία τον οδήγησαν και στη μελέτη και έχουμε απόψε αυτό το βιβλίο που παρουσιάζουμε", ανέφερε.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.
Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, αφού ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό, είπε ότι «το νέο, πολύτιμο αυτό πόνημα του κ. Γιώργου Γεωργή αποτελεί μια σημαντικότατη συνεισφορά στην ιστορική έρευνα για την ελληνική επανάσταση».
«Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη εργασία, προϊόν ενδελεχούς μελέτης των ιστορικών αρχείων γύρω από το θέμα των αιχμαλώτων και αγνοουμένων της επαναστατικής περιόδου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με πλούσια τεκμηρίωση, η έρευνα του κ. Γεωργή καλύπτει γεωγραφικά τις περισσότερες περιοχές της επαναστατημένης Ελλάδας και περιγράφει με γλώσσα μεστή και ακριβή το σύνολο των πτυχών αυτού του πλέον τραγικού ανθρωπιστικού ζητήματος, που προκύπτει από τις συγκρούσεις».
Ο Δήμαρχος Στροβόλου ευχαρίστησε τον συγγραφέα για το γεγονός ότι η παρουσίαση του βιβλίου του λαμβάνει χώρα στον Δήμο Στροβόλου, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπορούσε να είναι κάπου αλλού η παρουσία του βιβλίου, παρά στην γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, του τέκνου της κοινότητας μας, που με τη θυσία του πριν 200 χρόνια ασφάλισε τον ελληνισμό και την πίστη μας σε τούτο τον τόπο».
Σε ομιλία του, ο συγγραφέας του βιβλίου Γεώργιος Γεωργή ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «για τα όσα είπε για μένα και για την φιλία του» όσο και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.
Ο κ. Γεωργή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Πρεσβευτή της Ελλάδας, λέγοντας ότι «ανήκει σε εκείνη την γενιά που σκιρτούσε προσφωνώντας τον πρέσβη της Ελλάδας ως πρέσβη της μητρός πατρίδος».
Επίσης, ο κ. Γεωργή αναφέρθηκε στις προσπάθειες του να μαζέψει υλικό για το θέμα του βιβλίου του από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας όταν εντόπισε τον φάκελο με τίτλο «Έλληνες αιχμάλωτοι των Τούρκων», ο οποίος άρχιζε από το 1927 και τέλειωνε το 1864.
Ανέφερε ότι ενώ αρχικά δεν του είχε επιτραπεί να βγάλει φωτοτυπίες παρά μόνο 10 σελίδες την ημέρα, μετά από παρέμβαση του Κύπριου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη του δόθηκε άδεια για φωτοτυπίες.
Ο κ. Γεωργή είπε ότι φωτοτύπησε περίπου 10.000 σελίδες εκ των οποίων αξιοποίησε μόνο 1.000 για το βιβλίο του.