Γιόχανσον: Η ΕΕ να εστιάσει στην καταπολέμηση διακινητών, επιστροφές και την ενίσχυση της συνεργασία με τρίτες χώρες

Μετά την έγκριση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στην αύξηση των επιστροφών, και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια  κοινής συνέντευξης Τύπου με την Υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου, Ανελίς Βερλίντεν, και την Υπουργό αρμόδια για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης της χώρας, Νικόλ ντε Μουρ, η κ. Γιόχανσον ανέφερε πως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι ένα μεγάλο πακέτο με πολλά νομικά θέματα, ενώ οι Βελγίδες Υπουργοί αναφέρθηκαν στις διεργασίες που πρέπει τώρα να γίνουν προτού η συμφωνία εφαρμοστεί.

Η κ. Γιόχανσον πρόσθεσε πως μετά τη συμφωνία αυτή, παραμένουν τρεις σημαντικές προτεραιότητες. Πρώτον, σημείωσε, πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, και μέρος της προσπάθειας είναι και η πρωτοβουλία της ΕΕ για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της πρακτικής αυτής. Δεύτερον, συνέχισε, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για αποτελεσματικότερες επιστροφές.

Το τρίτο σημείο, πρόσθεσε η Επίτροπος, είναι η συνεργασία με τις χώρες - εταίρους, είτε διέλευσης είτε προέλευσης, τόσο για την αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων, όσο και για τη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την κ. Γιοχάνσον, η συζήτηση για τη μετανάστευση έγινε σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που επιτρέπει την εποικοδομητική συζήτηση, κάτι που όπως είπε δεν υπήρχε όταν η ίδια ξεκίνησε τη θητεία της. Η καλύτερη απόδειξη αυτής της αλλαγής στο κλίμα, συνέχισε, ήταν και η κατάληξη σε συμφωνία για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα τη στήριξη της ΕΕ προς Ουκρανούς πρόσφυγες που έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Εκτός από το θέμα της μετανάστευσης, στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονταν οι κίνδυνοι από κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, και θέματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Ανατράπηκε βάρκα με δύο επιβαίνοντες στην περιοχή του Μαζωτού
Ξέσπασε φωτιά σε όχημα ενώ βρισκόταν σταθμευμένο-Έτρεχε και πάλι η Πυροσβεστική
Άλλες δύο συλλήψεις για την απόδραση του «Κομμωτή»-Αρνούνται εμπλοκή ο πατέρας και ο φίλος του
Έτρεχε να προλάβει τα χειρότερα η Πυροσβεστική-Δύο πυρκαγιές σε οικίες μέσα σε 20 λεπτά
Στην εντατική 89χρονος πεζός-Παρασύρθηκε από όχημα στο Στρόβολο
Στο Νοσοκομείο δύο οδηγοί μετά από τροχαίο ατύχημα
Οκτώ ημέρες πριν το αίτημα για άδεια του ισοβίτη, εγκρίθηκε από Διεύθυνση με λίστα καλεσμένων 23 άτομα-Νέα στοιχεία στο φως
Πάνω από 220 κιλά τροφίμων κατασχέθηκαν στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου (pics)
Πιέζει ο μη εντοπισμός του ισοβίτη, προσπάθεια... απόδρασης από τις ευθύνες-Στον τοίχο Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου