Ξεκαθαρίζει ο Ιωάννου για επανεξέταση καθεστώτος της Συρίας-Πρόταση της Κυβέρνησης, θετικά μηνύματα εντός ΕΕ

Την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, προκάλεσε η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε σχέση με το Μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα η Πινδάρου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καλούσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικά βήματα, ώστε να διεκδικήσει την επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος της Συρίας, κάτι μάλιστα που παρουσίασε ως πρόταση του ΔΗΣΥ.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, εξέφρασε οδύνη για τον θάνατο του ενός από τα τρία μικρά παιδιά που εντοπίστηκαν στην επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, που διακομίσθηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα», ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλο μέρος του νέου μεταναστευτικού κύματος που προκύπτει από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς δεν είμαστε προετοιμασμένοι και διαπιστώνουμε τρανταχτές αδυναμίες στη διαχείριση του ζητήματος».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο ΔΗΣΥ, αναφέρει πως, «είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη όπως η κυβέρνηση κινηθεί δυναμικά ώστε να διεκδικήσει την επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος για τη Συρία, τουλάχιστον για τις ασφαλείς περιοχές. Ανάλογη και άμεση πρέπει να είναι και η διεκδίκηση της μέγιστης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στα ανάλογα διπλωματικά βήματα».

Την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ, o αντιπρόεδρος του κόμματος, Μάριος Πελεκάνος, στην οποία απάντησε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την Άτυπη Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος υπέδειξε μεταξύ άλλων στον κ. Πελεκάνο, πως η εν λόγω πρόταση για αλλαγή καθεστώτος της Συρίας, δεν ήταν πρόταση του ΔΗΣΥ, αλλά μια πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Η πρωτοβουλία για επανεξέταση καθεστώτος Συρίας έχει ήδη αναληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι από την Κυβέρνηση όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει σε τοποθετήσεις μου στα Συμβούλια Υπουργών και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Χαίρομαι που ο ΔΗΣΥ στηρίζει την πρωτοβουλία», ανέφερε με νόημα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Εξάλλου ο κ. Ιωάννου, διαβίβασε την εν λόγω πρόταση, τόσο σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους είχε επαφές το τελευταίο διάστημα όσο και σε ομολόγους του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη, κάποιοι εκ των ομολόγων του υπουργού Εσωτερικών, από κράτη μέλη της ΕΕ, συνεχάρησαν τον κ. Ιωάννου για την εν λόγω πρωτοβουλία και εξέφρασαν την θετική τους στάση, αφού και οι χώρες τους αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, με τις ροές των Σύρων μεταναστών.

Σε σχέση με τα διαβήματα που καλεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, να προχωρήσει, σημειώνεται πως πολύ πρόσφατα, στις εννέα Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον στη Λευκωσία, ο υπουργός, έθεσε το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο. «Επανέλαβα τη θέση μας ότι έφτασε η ώρα, συλλογικά, να ανοίξουμε τη συζήτηση για στην επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας ή συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα και, κατ’ επέκταση, του καθεστώτος προστασίας των Σύρων. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συνολική κατάσταση, στη βάση των ισχυουσών πραγματικοτήτων και να εξεύρουμε τον πιο ισορροπημένο τρόπο για να διαχειριστούμε αυτό το θέμα, έχοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε εκείνη τη συνάντηση από την πλευρά της η υψηλόβαθμη Ευρωπαία αξιωματούχος, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τη διαχειρίση του Μεταναστευτικού από την Κύπρο, τους τελευταίους δέκα μήνες. Έχουμε δει εντυπωσιακή πρόοδο από τη συνεργασία των Κυπριακών Αρχών με την Επιτροπή. Αυτό που έχετε πετύχει με την τεράστια μείωση των παράτυπων αφίξεων, την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, την εντυπωσιακή αύξηση των επιστροφών, που είναι πραγματικά εξαιρετική σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Γιόχανσον, η οποία εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την προσέγγιση της Κύπρου σε σχέση με την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης προς αντικατάσταση της παράνομης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό με μεθοδικότητα.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών