Κυβέρνηση και κόμματα για το θάνατο του παιδιού μεταναστών-«Σκοτεινή πτυχή του προβλήματος»
14:03 - 25 Ιανουαρίου 2024
Το μεταναστευτικό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα που επιτάσσει μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση και πολιτική, είπε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εκφράζοντας τον συγκλονισμό της Κυβέρνησης για τον θάνατο ενός εκ των τριών μικρών κοριτσιών που νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιμέτωπος με ανθρωποκτονία ο 47χρονος φερόμενος διακινητής των μεταναστών-Ήταν στην Κύπρο πριν δύο χρόνια
Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε τον συγκλονισμό της Κυβέρνησης «για τον άδικο χαμό» ενός εκ των τριών μικρών κοριτσιών που νοσηλευόταν στο Μακάριο Νοσοκομείο. «Αυτό το νέο περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το μεταναστευτικό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα που επιτάσσει μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση και πολιτική», είπε. Σημείωσε ότι υπάρχει «μια πολύ σκοτεινή πτυχή του μεταναστευτικού, άθλια κυκλώματα εγκληματιών, διακινητών που εκμεταλλεύονται το δράμα των συνανθρώπων μας».
«Οι σκέψεις μας είναι με τα δύο κορίτσια που νοσηλεύονται», είπε τέλος ο κ. Λετυμπιώτης.
Το ένα εκ των τριών παιδιών που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μακάρειου Νοσοκομείου, απεβίωσε αιφνίδια από καρδιακή ανακοπή.
Τα παιδιά εντοπίστηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση τα ξημερώματα της Τετάρτης σε βάρκα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο μαζί με άλλα 55 άτομα. Τρία παιδιά νοσηλεύονταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Εξέφρασαν συγκλονισμό τα κόμματα
Σημειώνεται πως και τα πολιτικά κόμματα είχαν εκδώσει ανακοινώσεις για το θάνατο του παιδιού. Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε «την οδύνη μας για τον θάνατο ενός από τα τρία μικρά παιδιά που εντοπίστηκαν χτες σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και είχαν μεταφερθεί στο Μακάρειο νοσοκομείο. Είναι μια απώλεια που υπογραμμίζει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις δραματικές διαστάσεις του μεταναστευτικού και τις οδυνηρές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από τους αδίστακτους διακινητές».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλο μέρος του νέου μεταναστευτικού κύματος που προκύπτει από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς δεν είμαστε προετοιμασμένοι και διαπιστώνουμε τρανταχτές αδυναμίες στη διαχείριση του ζητήματος. Είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη όπως η κυβέρνηση κινηθεί δυναμικά ώστε να διεκδικήσει την επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος για τη Συρία, τουλάχιστον για τις ασφαλείς περιοχές. Ανάλογη και άμεση πρέπει να είναι και η διεκδίκηση της μέγιστης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Ο ΔΗΣΥ, καταλήγοντας, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στα ανάλογα διπλωματικά βήματα».
Εξάλλου, το ΑΚΕΛ στη δική του ανακοίνωση εξέφρασε τη θλίψη και τον συγκλονισμό του για τον θάνατο ενός από τα μικρά παιδιά που εντοπίστηκαν σε βάρκα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες.
«Εκφράζουμε την αγωνία μας για τα άλλα παιδιά που νοσηλεύονται αλλά και την εκτίμηση μας προς όλους τους επαγγελματίες υγείας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν να σώσουν τις ζωές. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και μερικές μέρες η βάρκα σταμάτησε να εκπέμπει σήμα και οι άνθρωποι που επενέβαιναν σε αυτή, όταν τελικά εντοπίστηκαν, είχαν μείνει χωρίς νερό και προμήθειες. Χρειάζεται να διερευνηθεί και να εξακριβωθεί τι είχε μεσολαβήσει κατά τις προηγούμενες μέρες μέχρι τη διάσωση κι αν η κατάσταση ήταν σε γνώση των αρχών».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το νέο περιστατικό έρχεται να υπενθυμίσει τις τραγωδίες που συντελούνται στη Μεσόγειο με εκατόμβες νεκρών. Πόλεμοι, συγκρούσεις, φτώχεια και εξαθλίωση, είναι η ρίζα πίσω από τις θαλάσσιες τραγωδίες, το σύγχρονο δουλεμπόριο και τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Ασήκωτες ήταν και είναι η ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρών κρατών-μελών της που όχι μόνο συνέβαλαν, τα προηγούμενα χρόνια στην αποσταθεροποίηση χωρών προκαλώντας προσφυγιά και μετανάστευση, αλλά και τώρα, συνεχίζουν να αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στο προσφυγικό».
Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ τόνισε ότι «βασικό πρόβλημα είναι η εμμονή της ΕΕ -ακόμα και με το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο- στην αρχή του Κανονισμού του Δουβλίνου που εγκλωβίζει όλους τους πρόσφυγες στον μεσογειακό νότο αντί να εφαρμόσει σύστημα φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ανάλογα με τον πληθυσμό του καθενός. Πρόκειται για μια κραυγαλέα έλλειψη αλληλεγγύης τόσο προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο όσο και προς τα κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, που δέχονται τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές».
Την λύπη του για το θάνατο του παιδιού εξέφρασε και το Κίνημα Οικολόγων, που σε σχετική ανακοίνωση υπέδειξε πως «από τις 18 Ιανουαρίου, η βάρκα με τους μετανάστες / πρόσφυγες αγνοείτο και εντοπίστηκε μια βδομάδα μετά, με τους επιβαίνοντες να μην έχουν καμία προμήθεια, ούτε καν πόσιμο νερό. Είναι άξιο απορίας γιατί χρειάστηκαν τόσες μέρες για να εντοπιστεί η συγκεκριμένη βάρκα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν χρειαζόμαστε ενίσχυση σε συστήματα και τρόπους εντοπισμού, οφείλουμε ως Κύπρος να απευθυνθούμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη αναφέρεται σε ασφαλείς διόδους και συστήματα ασφαλείας για τους μετανάστες και είναι η ώρα, μετά και το τελευταίο περαστικό, να μας παρέχει την όποια βοήθεια προκειμένου να μην χάνονται ζωές στη θάλασσα».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «εκτιμούμε την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων που έδρασαν ακαριαία όταν αποφασίστηκε η διάσωση, όμως η Κυβέρνηση επιβάλλεται να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην λήψη της απόφασης για την επιχείρηση διάσωσης. Ζήτημα αποτελεί και η ενίσχυση της προσπάθειας για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην πηγή, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενισχύσει με δικές της δυνάμεις την προσπάθεια επιτήρησης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».
Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κάλεσε την Κυβέρνηση «να δει με σοβαρότητα το θέμα της μετανάστευσης και να στραφεί για βοήθεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να ενισχύσει κι από μόνη της συστήματα που βοηθούν στην ταχύτερη αντίδραση και διάσωση μεταναστών. Ορθώς, ο Υπ. Εσωτερικών καλεί την FRONTEX να αναλάβει τις ευθύνες της και να εντάξει στα προγράμματα περιπολιών της στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου. Ας μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα της Μεσογείου».