Δεν παραιτείται ο Αρχηγός παρά τις επικρίσεις-Μοιράζει τις ευθύνες, τα ρίχνει στους παράγοντες

«Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την Αστυνομία. Δεν έχω σκέψεις για παραίτηση», δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει βρεθεί για άλλη μια φορά στο στόχαστρο, λόγω των νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Λεμεσό.

Ο κ. Παπαθεοδώρου απέφυγε, επίσης, να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τις αστοχίες της Αστυνομίας, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Εγώ προσωπικά, οι αξιωματικοί και τα μέλη της αστυνομίας προς τον σκοπό της παροχής καλύτερης ασφάλειας στον τόπο», είπε. Υποστήριξε πως «δεν είναι θέμα ευθυνών», επαναλαμβάνοντας ότι η Αστυνομία κάνει το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσει αυτός ο τόπος να έχει καλύτερη ασφάλεια. «Δεν είναι μόνο η οπαδική βία που χειριζόμαστε, είναι και άλλοι στρατηγικοί στόχοι όπως η απειλή της τρομοκρατίας, η πρόκληση του μεταναστευτικού, τα τροχαία δυστυχήματα και οπωσδήποτε το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα», πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό των νέων, ντροπιαστικών και επικίνδυνων επεισοδίων, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως η Αστυνομία, βάσει των πληροφοριών που είχε, ετοίμασε επιχειρησιακό πλάνο με 340 μέλη εντός γηπέδου και 60 μέλη για αστυνόμευση της πόλης. «Οι πληροφορίες αναφέρονται σε ενδεχόμενες σοβαρές συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων», διευκρίνισε. Στήθηκε κέντρο κρίσεων με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και ανώτατος αξιωματικός τέθηκε ως υπεύθυνος αστυνόμευσης. «Στο γραφείο ήμουν και εγώ για ευκολότερη επικοινωνία», είπε.

Πριν την έναρξη του αγώνα, ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, επιχειρήθηκε να γίνει κάποια συμπλοκή μεταξύ των οπαδών έξω από το γήπεδο και η Αστυνομία επενέβη και κατάφερε να μην έρθουν σε επαφή και να διαλυθούν. «Στη συνέχεια, παρά το γεγονός που δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας οι έρευνες, προχωρήσαμε σε ελέγχους και έρευνες με επικεφαλής αξιωματικούς στις θύρες εισόδου, ούτως ώστε να γίνουν αυξημένοι έλεγχοι», σημείωσε.

Ακολούθως, εξήγησε, κατά την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο από πλευράς της μιας ομάδας και ακολούθως και από την άλλη ομάδα. Η Αστυνομία προσέτρεξε για παρεμπόδισή τους και οι ίδιοι έφυγαν και κατευθύνθηκαν προς τις κερκίδες. Επίσης αριθμός φωτοβολίδων, πυρσών και κροτίδων υπήρχαν σε μια κερκίδα.

«Με τα δεδομένα όπως εξελίχθηκαν, με φωτοβολίδα εντός κερκίδας και τον τραυματισμό ενός παιδιού και μιας άλλης κοπέλας, σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση και τον υπεύθυνο αστυνόμευσης του αγώνα, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε, για να προλάβουμε το οποιοδήποτε χειρότερο σενάριο τραυματισμού άλλου προσώπου, στην εισήγηση για μη έναρξη του αγώνα», δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση του διαιτητή. Είπε ότι το ίδιο έκανε η Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022, όταν στο Τσίρειο άρχισαν να ρίχνονται κομμάτια από το πεπαλαιωμένο μπετόν. «Στην ουσία εφαρμόσαμε τη νομοθεσία, όπως αυτή ψηφίστηκε», τόνισε.

«Επαναλαμβάνουμε ότι προέχει για εμάς η ασφάλεια των πολιτών και της σωματικής τους ακεραιότητας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει έξαρση στην οπαδική βία, η οποία ως επί το πλείστον είναι εντός γηπέδου αλλά και κάποιες φορές εκτός. Ως Αστυνομία αξιολογούμε την κατάσταση και δαπανούμε αρκετούς ανθρώπινους πόρους και μέσα προς τον σκοπό της πρόληψης και της καταστολής», ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας.

«Επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά, και το λέμε σε όλες τις συσκέψεις, ότι η Αστυνομία δεν είναι η μόνη αρμόδια αρχή να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας εντός των γηπέδων. Υπάρχουν και άλλοι φορείς, τους οποίους είδαμε πάρα πολλές φορές, που φαίνεται πως δεν έχουν τη βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς τους», είπε. «Θυμάμαι μόνο μια ομάδα που απέκλεισε η ίδια από τις κερκίδες της συγκεκριμένους οπαδούς της. Αυτό μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι», υπέδειξε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να δούμε συλλογικά και να αναλάβει ο καθένας ό,τι του αναλογεί προς τον σκοπό της διεξαγωγής αγώνων χωρίς να έχουμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε, με φαινόμενα χουλιγκανισμού, οπαδικής βίας, μικροτραυματισμούς ή σοβαρούς τραυματισμούς, εις βάρος των αθώων οπαδών που θέλουν να παν να δουν ένα αγώνα και να τον απολαύσουν.

Ερωτηθείς αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στο παιδί που τραυματίστηκε, ο Αρχηγός στην ουσία επέλεξε να μην το πράξει, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η ΚΟΠ σε σχέση με απαγόρευση μετακίνησης και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εμάς και τα νομοθετικά που προωθούνται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να μπορέσει ο καθένας να πηγαίνει στο ποδόσφαιρο και να μην έχει έγνοια για τη σωματική του ακεραιότητα. Διευκρίνισε ότι η υπόθεση αυτή τυγχάνει ξεχωριστής διερεύνησης από το ΤΑΕ.

Ερωτηθείς πώς πέρασαν όλα αυτά τα αντικείμενα στο γήπεδο, ενώ έγιναν έλεγχοι, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου άφησε να νοηθεί πως μέρος των αντικειμένων είχαν μεταφερθεί στο γήπεδο από πριν, λέγοντας πως «τοποθετούμε αρκετούς αστυνομικούς που προβαίνουν σε ελέγχους μαζί με επιτηρητές. Τα πλείστα των αντικειμένων είναι μεγάλα σε μέγεθος και εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχουν περάσει από τις εισόδους που έγιναν οι έρευνες». «Μπορεί να είναι είτε παράγοντες, είτε πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο», είπε, υπενθυμίζοντας προηγούμενα περιστατικά, σε Λευκωσία και Λεμεσό, όταν βρέθηκαν αντικείμενα σε ταβάνια.

Ερωτηθείς γιατί δεν έγινε έρευνα στους παράγοντες, είπε πως έγινα έρευνες και σε άλλα πρόσωπα, πέραν των οπαδών, όπως σε καντίνες και στον σύνδεσμο φιλάθλων της ΑΕΛ. Επανέλαβε ότι η απόφαση για διακοπή ανήκει στον διαιτητή και η Αστυνομία εξέφερε την άποψή της, ότι ένας αγώνας δεν μπορεί να προχωρήσει στη βάση του ότι θα δημιουργηθεί χειρότερο κακό από ότι η διακοπή.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ερωτήθηκε αν ο αξιωματικός αστυνόμευσης στο γήπεδο ήταν ο ίδιος με αυτόν στα επεισόδια στον Μόλο της Λεμεσού και επιβεβαίωσε ότι ήταν ο κ. Σωτηριάδης. Είπε πως «δεν μπορούμε να αποκλείουμε τους βοηθούς αστυνομικούς διευθυντές να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και να αστυνομεύουν αγώνες».

Σε ερώτηση κατά πόσον είναι άγνωστοι οι χούλιγκαν, ο Αρχηγός είπε πως υπάρχει μητρώο και έγιναν 144 συλλήψεις στην τριετία με σχετικούς αποκλεισμούς. Αν και δεν μπορούσε να διευκρινίσει πόσες καταδίκες ακολούθησαν τις συλλήψεις, είπε πως την καταχώρηση ως επί το πλείστον ακολουθεί καταδίκη.

Δειτε Επισης

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Το μήνυμα της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στο Μαγδεμβούργο-«Ο André δεν έκανε τίποτα σε κανέναν»
Το φάντασμα της τρομοκρατίας φοβίζει και διχάζει την Ευρώπη-Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών
Εκδίωξη όλων των Κούρδων μαχητών από τα συριακά εδάφη προσδοκά η Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Νέα σύλληψη αστυνομικού της Ελληνικής Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
Άφησαν τρεις μέρες μέσα στο σπίτι του φονικού στην Εύβοια τον σκύλο της οικογένειας
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά