Κλείνει εκκρεμότητες με δέκα κάλπες, αφήνει πίσω Παραλίμνι και Πάφο ο ΔΗΣΥ

Χωρίς κάλπες στην Πάφο και στην Αμμόχωστο θα πραγματοποιήσει την εσωκομματική του διαδικασία το Σάββατο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού τόσο σε σχέση με τον περιφερειάρχη Πάφου, όσο και με τον δήμαρχο Παραλιμνίου, δεν δέχονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στη ψηφοφορία. Εκεί, συνεπώς, που η ηγεσία πίστευε ότι θα ξεμπερδέψει σύντομα και στο Πολιτικό Γραφείο της Δευτέρας θα επικυρωθούν και οι τελευταίες υποψηφιότητες του κόμματος, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της εξεύρεσης υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται πως αυτές οι δύο περιπτώσεις θα παραμείνουν στο καλάθι των εκκρεμοτήτων, μέχρι να εξευρεθεί κάποιου είδους χρυσή τομή.

Οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αλλά χαρακτηρίζονται αμφότερες από πείσματα και υψηλούς τόνους. Στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Πάφου το ζήτημα εντοπίζεται καθαρά στην εσωτερική αντιπαράθεση του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές. Στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας η ατζέντα είναι πιο προσωπική και δεν φαίνεται να είναι αυτό το υπόβαθρο, παρόλο που για πολλούς η κρίση που προηγήθηκε έχει πλήξει το συναγωνιστικό φρόνημα, με αποτέλεσμα να διευκολύνει αυτές τις προσωπικές διαμάχες.

Για τον Επαρχιακό Οργανισμό της Πάφου οι ενδιαφερόμενοι είναι ο πρώην βουλευτής Κωστάκης Κωνσταντίνου και το τοπικό στέλεχος της Λέμπας Μάριος Τσιέλεπος. Ο κ. Κωνσταντίνου υπήρξε υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές. Και όλα αυτά δεν είναι υποψίες, ούτε το έκανε υπογείως, καθώς υποστήριζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανοιχτά. Η στάση του τότε διασυνδεόταν από κάποιους με την πολύ ένθερμη υποστήριξη του Φαίδωνα Φαίδωνος στο πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς μεταξύ τους υπάρχει αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσιέλεπος θεωρεί απαράδεκτο να ανταγωνιστεί στην κάλπη με κάποιον που λειτούργησε ενάντια στις κομματικές αποφάσεις στις Προεδρικές και που, όπως καταγγέλλει, και σήμερα λειτουργεί ενάντια στην υποψηφιότητα Φαίδωνος για τη Δημαρχία της Πάφου, λέγοντας ότι «η αποστασία δεν πρέπει να επιβραβευτεί ούτε να νομιμοποιηθεί». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τη στιγμή που η (τότε) ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν έλαβε οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα ενάντια στους αντάρτες των Προεδρικών, δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο αν ο κ. Κωνσταντίνου επιθυμεί να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος, ιδιαίτερα εάν ακολουθεί τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες και να διαφανεί κατά πόσον όντως υπάρχουν δύο υποψήφιοι για το αξίωμα ή διατηρεί το ενδιαφέρον του μόνο ο Κωστάκης Κωνσταντίνου. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα θα βγάλει τον ΔΗΣΥ από τη δύσκολη θέση άλλο κόμμα, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας, καθώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι από τον χώρο του Κέντρου για το αξίωμα.

Η περίπτωση του Παραλιμνίου είναι πολύ πιο σύνθετη, κατ’ αρχάς επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι μόνο δύο και η αντιπαράθεση μεταξύ τους δεν έχει τις ρίζες της στην εσωκομματική κρίση, η οποία μπορεί ακόμη ξεκάθαρα να δημιουργεί προβλήματα, αλλά είναι καλά γνωστή και δεν αποτελεί αχαρτογράφητα νερά για όποιον προσπαθεί να τη διαχειριστεί.

Στην ουσία υπάρχουν αρκετοί που πρόσκεινται στον ΔΗΣΥ, δύο εκ των οποίων, ο Θεόδωρος Πυρίλλης και ο Κώστας Φυτιρής, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να διεκδικήσουν το κομματικό χρίσμα (σ.σ. ο κ. Πυρίλλης είναι στέλεχος), αφού εξήγγειλαν απευθείας την υποψηφιότητά τους. Ως εκ τούτου, θεωρούνται δεδομένοι υποψήφιοι. Το πρόσωπο που φαίνεται να προκρίνεται από την ηγεσία, εξού και βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τη ΔΗΠΑ, είναι ο Γιώργος Νικολέττος, ο οποίος για να διεκδικήσει τη Δημαρχία θέλει να έχει το επίσημο χρίσμα της παράταξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΔΗΠΑ, η οποία κάνει ευρεία, στρατηγική συνεργασία με τον ΔΗΣΥ στις τοπικές εκλογές, είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τον κ. Νικολέττο (ή άλλο πρόσωπο που θα επιλέξει η Πινδάρου), αλλά όχι να συρθεί στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του ΔΗΣΥ και να λάβει απόφαση εκ μέρους του. Μέχρι στιγμής, συνεπώς, η συνεργασία δεν έχει κλειδώσει, άρα δεν θεωρείται σίγουρο ότι η επιλογή θα είναι ο Γιώργος Νικολέττος. Αποφασισμένος να κατέλθει είναι ο Λούκας Πολυκάρπου, ο οποίος, όμως, προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να είναι ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος πριν εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Πάντως, ούτε ο κ. Νικολέττος, ούτε ο κ. Πολυκάρπου ήθελαν να λάβουν μέρος σε ψηφοφορία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Στο κάδρο προστίθενται άλλα δύο πρόσωπα προσκείμενα στον ΔΗΣΥ, ο Κλεάνθης Κουτσόφτας και ο Παναγιώτης Κύζας, οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι αρκετά πιθανόν ο ΔΗΣΥ να έχει έναν επίσημο υποψήφιο σε συνεργασία με την ΔΗΠΑ, απέναντι από τον οποίον θα βρίσκονται τουλάχιστον δύο άλλοι Συναγερμικοί (μπορεί και περισσότεροι), καθώς και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Σε αυτό το στάδιο έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι η ηγεσία δεν θα καταφέρει να μεταπείσει όλους αυτούς, άρα αναζητεί την φόρμουλα για να ληφθεί απόφαση όσο πιο σωστά και ανώδυνα γίνεται. Αυτό θα ήταν εύκολο εάν κλείδωνε η συμφωνία με την ΔΗΠΑ, καθώς η απόφαση θα λαμβανόταν από το Πολιτικό Γραφείο, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις συνεργασιών παγκύπρια, και ακολούθως θα εκκρεμούσε η απόφαση κατά πόσον θα ληφθούν ή όχι πειθαρχικά μέτρα εναντίον των ανταρτών. Η παρουσία, όμως, τόσων πολλών υποψηφίων δυσκολεύει τη θέση της ηγεσίας και καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας. Για αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε ότι το Παραλίμνι θα ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό για την επαρχία Αμμοχώστου, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται τελικά και το σενάριο της ψήφου κατά βούληση, παρόλο που η συνεργασία είναι το προτιμητέο σενάριο.

Πού θα γίνουν εκλογές

Με την Πάφο και το Παραλίμνι εκτός ατζέντας, σε ό,τι αφορά τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάλπες θα στηθούν σε τέσσερις περιπτώσεις, τρεις στη Λεμεσό και μία στη Λάρνακα:

Δημαρχία Δυτικής Λεμεσού

Υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Σπύρου και ο Άριστος Αριστείδου. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα, στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα και στο Γυμνάσιο Επισκοπής.

Αντιδημαρχία Λεμεσού

Υποψήφιοι θα είναι ο Σάββας Στούππας και ο Μιχάλης Φελλάς. Για την ψηφοφορία θα στηθούν κάλπες σε δύο εκλογικά κέντρα, στο Γυμνάσιο Καθολικής.

Αντιδημαρχία Ύψωνα

Υποψήφιοι θα είναι ο Μάριος Νεοφύτου και η Αλέκα Στυλιανού. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα.

Αντιδημαρχία Λάρνακας

Υποψήφιοι θα είναι ο Άκης Ζαννέτου και ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λάρνακας και ένα στη ΣΕΚ Τσιακκιλερού.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, ως ακολούθως:

Δημοτικοί σύμβουλοι Αγλαντζιάς

Υποψήφιοι είναι οι Ιάκωβος Ιακώβου, Γιώργος Κιτής, Χρίστος Λιβέρδος (Κίττος), Περικλής Νικολαϊδης (Πέρη), Χρίστος Πατσαλής, Θεοφάνης Παττίχη και Προκόπης Προκοπίου. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει από δύο μέχρι τέσσερα άτομα. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο σωματείο Διγενής Ακρίτας Μόρφου.

Δημοτικοί σύμβουλοι Έγκωμης

Υποψήφιοι είναι οι Ανδρέας Γεωργιάδης, Μάριος Ηλία, Αναστάσιος Καλλινίκου, Δώρα Κρίνου, Χρίστος Σαββίδης και Αναστασία Στυλιανού. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει από δύο μέχρι τέσσερα άτομα. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στα τοπικά γραφεία του ΔΗΣΥ Έγκωμης.

Δημοτικοί σύμβουλοι Ύψωνα

Οι υποψήφιοι είναι οι Σώτος Βασιλείου, Άριστος Γεωργίου (Χατζίης), Άντρος Θεοφάνους, Αντώνης Κωνσταντίνου, Φύτος Νικολάου, Φίλιππος Παναγή, Στράτος Παναγιώτου και Φάνος Περμανός. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει από δύο μέχρι τρία άτομα. Για τη ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα.

Δημοτικοί σύμβουλοι Επισκοπής

Οι υποψήφιοι είναι οι Μαυρίκιος Μαυρικίου, Κωνσταντίνος Μιχαήλ και Χρίστος Φωτίου. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει ένα με δύο άτομα. Για τη ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο Γυμνάσιο Επισκοπής.

Δημοτικοί σύμβουλοι Τρούλλων

Οι υποψήφιοι είναι οι Μάμας Καλογήρου, Δημήτρης Χατζηαντώνης και Παναγιώτης Χριστοφής. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει μόνο ένα άτομο. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο σωματείο Σουρουκλής Τρούλλων.

Δημοτικοί σύμβουλοι Περβολιών

Οι υποψήφιοι είναι οι Χρίστος Κλεάνθους, Ιωάννης Παυλίδης και Ειρήνη Σάββα. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει ένα με δύο άτομα. Για την ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο ΘΟΙ Περβολιών.

Τα εκλογικά κέντρα θα λειτουργούν από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οργανωτικού του ΔΗΣΥ δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές Εκλογές για την Επαρχία, Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα που θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και ήσαν εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο Μελών τουλάχιστον ενενήντα μέρες πριν, δηλαδή μέχρι την 29η Οκτωβρίου 2023, και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα (συνδρομή) για το έτος 2024. Τα μέλη μπορούν να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, προσερχόμενα για τη ψηφοφορία, και εκ των προτέρων στα επαρχιακά γραφεία ή διαδικτυακά στην ηλεκτρονική πύλη μελών του κόμματος https://my.disy.cy.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα επικυρωθούν σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου τη Δευτέρα, κατά την οποία αναμένεται επίσης να εκκινήσει και η εσωκομματική διαδικασία για τις Ευρωεκλογές.

Δειτε Επισης

Χαιρετίζουν τον διορισμό ποινικών ανακριτών για υπόθεση Θανάση οι Οικολόγοι-Χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα»
ΑΚΕΛ: Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για τις παρατυπίες στον Ακάμα
ΑΚΕΛ σε Εισαγγελία για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Εκτεθειμένη για ακόμα μια φορά, δημιουργεί την αίσθηση συγκάλυψης»
Ν. Κιζιλγιουρέκ: Σύγκλιση συμφερόντων στο δρόμο προς μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος
Εξαίρει τη συνεργασία με ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία το ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της «Αμάλθειας»
Η Πρόεδρος της Βουλής καταδικάζει την επίθεση κατά του Σλοβάκου Πρωθυπουργού
Υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου μετέφερε στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ ο Κόμπος
Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ενόψει εκλογών
Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη