Από τον ανασχηματισμό στους ημικρατικούς και πώς θα γυρίσει το κλίμα

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και για την Κυβέρνηση, το 2024 δεν ξεκίνησε καλά. Αρχικά ήταν οι επικρίσεις για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα του ανασχηματισμου, ενώ ακολούθησαν οι διορισμοί των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών. Η κριτική προς την Κυβέρνηση, είναι σχεδόν από παντού. Τόσο για τον ανασχηματισμό όσο και για το θέμα των ημικρατικών, πέραν από τη σκληρή αντιπολίτευση που άσκησαν τα δύο μεγάλα κόμματα, υπήρξαν αντιδράσεις και εκ των έσω.

Από τα κόμματα, δηλαδή της συμπολίτευσης. Κι ακόμα κι εκεί που η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε, τουλάχιστον δεν βγήκε μπροστά για να στηρίξει τους κυβερνητικούς ή καλύτερα τους Προεδρικούς χειρισμούς. Αντίθετα, στελέχη κομμάτων της συμπολίτευσης, στις παρεμβάσεις τους, παραδέχθηκαν αστοχίες και αδυναμίες, ενώ κάποιοι προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω, ασκώντας κριτική ανάλογη με αυτή που ασκείται από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Για το πώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται αμφότερα τα ζητήματα, το περιέγραψε πολύ παραστατικά, κατά τη διάρκεια της τελετής διορισμού των νέων υπουργών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο για το θέμα του ανασχηματισμού αλλά ακόμα πιο πολύ για τον διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών, εξέφρασε την άποψη, πως πρόκειται για καινοτομίες που φέρνει η Κυβέρνηση, θέλοντας να υπηρετήσει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, που φέρνει την αντίδραση των κομματικών κατεστημένων.

«Το έργο μας, δεν είναι καθόλου εύκολο, και όταν το παλιό αλλάζει, οι αντιστάσεις σε όσους το συνήθισαν ή τους εξυπηρετεί είναι μεγάλες. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να σας φοβίσει», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της τελετής διαβεβαίωσης των νέων υπουργών. «Άστε το παλιό να αντιστέκεται και δουλέψετε χωρίς να αναμένετε καμία επιβράβευση. Η επιβράβευση θα επέλθει μόνο μέσα από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας από την Κοινωνία. Επαναλαμβάνω ότι μόνο εκεί είμαστε υπόλογοι», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Το ζήτημα, βέβαια για την Κυβέρνηση, είναι αν αυτή η κατάσταση που ο Πρόεδρος περιγράφει, αποτυπώνεται και στην πραγματικότητα. Το πρώτο που θα πρέπει να λεχθεί, είναι όντως, για το θέμα των διορισμών στους ημικρατικούς, ακόμα και τα ίδια τα κόμματα παραδέχονταν τα τελευταία χρόνια, πως πρόκειται απλά για μεταξύ τους διαμοιρασμό των λαφύρων εξουσίας. Το κανόνισμα των ημετέρων, οι οποίοι αναλάμβαναν τα ρουσφέτια «των δικών μας», μέσα στους ημικρατικούς, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Και ειδικά στα δύο μεγάλα κόμματα, που αναλόγως των Κυβερνήσεων, έκοβαν κι έραβαν. Σε αυτό το πλαίσιο, όντως η κοινωνία επικρότησε την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη για τη λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, την οποία κλήθηκε να φέρει εις πέρας, ένας ομολογουμένως, αξιόλογος πρώην Δικαστής, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο και του Ανωτάτου, Γιώργος Αρέστη, ο οποίος προεκλογικά στήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτό που θα πρέπει να πιστωθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι πως μια από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, εφαρμόστηκε και μάλιστα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνταν, ώστε να καλύψει τη λήξη των θητειών των απερχόμενων Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών. Από εκεί και πέρα, η κριτική που ασκείται, έγκειται στο γεγονός, ότι ανάμεσα στους διορισμούς, υπάρχουν πρόσωπα, που προεκλογικά τον στήριξαν, προερχόμενα κυρίως από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το αν αυτά τα πρόσωπα, είναι κατάλληλα για τις συγκεκριμένες θέσεις, είτε στον ΚΟΑ, είτε στην Αρχή Λιμένων, είτε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών, είναι κάτι που θα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος. Αν όμως ακολουθήθηκε διαφορετική πορεία, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με τον διορισμό «ημετέρων» και κομματικών, χωρίς να ληφθούν όπως αφήνεται να νοηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπόψη οι ικανότητες και το υπόβαθρο των υποψηφίων, τότε είναι άλλο θέμα.

Διότι αν το όλο ζήτημα ιδωθεί εκτός του στενού πλαισίου της μικροπολιτικής επιρροής του, τότε προκαλεί προβληματισμό και αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα, ότι ακόμα κι εκεί που γίνονται βήματα για εκσυγχρονισμό του κράτους, βρίσκουμε τρόπο για να εξυπηρετούμε το παλιό. Αυτό δηλαδή που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε στους υπουργούς του ότι θέλει να αλλάξει, αλλά βρίσκει αντιστάσεις. Και την ίδια ώρα, οι διάφορες αστοχίες, όπως αυτή του διορισμού φιλοχουντικού στο ΤΕΠΑΚ, δημιουργούν τέτοιο θόρυβο, που καπελώνουν την ουσία του ζητήματος που ως είθισται στην Κύπρο, περνά σε δεύτερη μοίρα.

Το ερώτημα είναι τώρα, πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κακή εικόνα που εκπέμπει στην κοινωνία. Αναμφίβολα οι διορισμοί που έγιναν, μπορεί να ενισχύουν τα ερείσματα του προς συγκεκριμένους χώρους, που τον υποστήριξαν προεκλογικά και το τελευταίο διάστημα υπήρχε μουρμούρα, ωστόσο δεν αλλοιώνει και πολύ την εικόνα που κυριαρχεί ανάμεσα στους πολίτες για την Κυβέρνηση.

Το πρώτο βήμα για την προσπάθεια ανατροπής του κλίματος, θα συμβεί την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα εκδήλωση, θα παρουσιάσει αναλυτικά τους στόχους της Κυβέρνησης της για το 2024. Θα παρουσιάσει δηλαδή, τα κεφάλαια του προγράμματος διακυβέρνησης του, που θα ανοίξουν και θα μεταρρυθμιστούν εντός του τρέχοντος έτους.

Στην εν λόγω παρουσίαση θα προσκληθούν όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι εμπλέκονται στη δημόσια ζωή, ώστε να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο από πρώτο χέρι. Το μήνυμα που θα επιδιώξει να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτό της ανάγκης για Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι αναφορές του Προέδρου στα όσα έχει ήδη πετύχει η Κυβέρνηση θα είναι αρκετά περιορισμένες, αφού αναμένεται πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα ακολουθήσει μια συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του Κυβερνητικού έργου, στον πρώτο χρόνο της Κυβέρνησης.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ