Την Παρασκευή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη προσφυγή κατά του Ισραήλ

Αυτή την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που ζητά η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επέμβασή του στη Γάζα, την οποία προκάλεσε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Βάσει της ανακοίνωσης του Δικαστηρίου το σώμα των 17 δικαστών του θα ανακοινώσει την απόφασή του την 26η Ιανουαρίου, στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων ακροαματικών διαδικασιών, η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να δώσει εντολή για την επείγουσα αναστολή της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες περί γενοκτονίας ως «υπερβολικά στρεβλές» και είπε ότι έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ότι στοχοθετεί τους μαχητές της Χαμάς, όχι Παλαιστίνιους αμάχους.

Στην απόφαση της Παρασκευής, το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί σχετικά με το κεντρικό ερώτημα, εάν δηλαδή το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία.

Το Δικαστήριο θα ασχοληθεί με πιθανά έκτακτα μέτρα, ήτοι ένα είδος περιοριστικής εντολής, που εκδίδεται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μια αντιπαράθεση να επιδεινωθεί, ενώ το Δικαστήριο εξετάζει πλήρως την υπόθεση, κάτι που διαρκεί συνήθως χρόνια.

Εάν το Διεθνές Δικαστήριο αποφασίσει στην έκδοση έκτακτων μέτρων, δεν είναι υποχρεωτικό να διατάξει ακριβώς ό,τι αιτήθηκε η Νότια Αφρική.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές και δεν εφεσιβάλλονται, όμως το Δικαστήριο δεν μπορεί να τις επιβάλλει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ανησύχητικές αναφορές Ρούτε-Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί την επόμενη πενταετία
Πώς ο Τραμπ πυροδοτεί την κρίση στο Λος Άντζελες, ενισχύοντας το ηγετικό του προφίλ-«Η κρίση που περίμενε»
Σε ξεχωριστά κελιά οι επιβαίνοντες του Madleen-«Ακτιβισμός για το Instagram, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους»
Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σοβαρά τραυματίες αιχμαλώτους και κάτω των 25 ετών-Η στιγμή της επιστροφής
Κυκλοφόρησε βίντεο με τον εντοπισμό της σορού του Σινουάρ το Ισραήλ-Ήταν σε υπόγειο πέρασμα στην Χαν Γιουνίς
Μαζική επίθεση με 479 ρωσικά drones στην Ουκρανία-Το Κίεβο έπληξε δύο ρωσικά αεροσκάφη σε βάση
Διεθνής κατακραυγή για την ανακοπή του Madleen-«Παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο»
Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος στο Λας Βέγκας-Πληροφορίες για έναν νεκρό
Τα τέσσερα ερωτήματα για τις συγκρούσεις στο Λος Άντζελες-Η μετανάστευση και η κάθοδος της Εθνοφρουράς
Δραματικό βίντεο από βύθιση σκάφους στο Μπαλί-Τουρίστες έσπασαν τα παράθυρα, βούτηξαν στο νερό για να σωθούν