Σεβασμό στις διαδικασίες ζητά η ηγεσία του ΔΗΣΥ από τον Τσέλεπο-Πώς απαντά στα πυρά

Την προσοχή του Μάριου Τσέλεπου στις διαδικασίες που αποφάσισε ο ΔΗΣΥ εφιστά η ηγεσία της παράταξης, στην απαντητική της επιστολή προς το στέλεχος του κόμματος, ο οποίος στρέφει τα πυρά του κατά του πρώην βουλευτή του κόμματος, Κωστάκη Κωνσταντίνου, αλλά και της ίδιας της ηγεσίας για τη διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει. Ο κ. Τσέλεπος, όπως και ο κ. Κωνσταντίνου, ενδιαφέρεται να είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τον Επαρχιακό Οργανισμό Πάφου, αλλά αρνήθηκε να συμμετέχει σε εσωκομματικές εκλογές, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο συνιστά «επιβράβευση της αποστασίας», επειδή ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές.

Στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Μάριο Πελεκάνο, τονίζεται ότι «αναμένουμε από όλα τα μέλη του Κόμματος να επιδείξουν σεβασμό στα αρμόδια όργανα, τις διαδικασίες που δημοκρατικά και σχεδόν ομόφωνα έχουν αποφασιστεί αλλά και στις αποφάσεις αυτών».

Ο κ. Πελεκάνος υποδεικνύει στον κ. Τσέλεπο, απαντώντας ουσιαστικά στα περί επιβράβευσης της αποστασίας, ότι «ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί ούτε να εκβιάζεται αλλά ούτε και να μένει εγκλωβισμένος σε αποφάσεις που δεν λήφθηκαν στο παρελθόν». Τονίζει, παράλληλα, ότι δεν εξαιρέθηκε, αλλά ούτε και το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να εξαιρέσει, οποιοδήποτε μέλος του κόμματος.

«Σεβόμενος την παρουσία και προσφορά σας στο Κόμμα, αλλά και δεδομένης της Προσωπικής μου εκτίμησης προς το πρόσωπο σας, σας εφιστώ την προσοχή σε σχέση με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2024, όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας προχωρήσει με συγκεκριμένες διαδικασίες εκεί και όπου παρατηρηθούν ενέργειες αντίθετες με το ότι συλλογικά έχει αποφασιστεί», σημειώνει περαιτέρω.

Καταληκτικά, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ τονίζει ότι αναμένουμε από όλα τα μέλη του Κόμματος να επιδείξουν σεβασμό στα αρμόδια όργανα, τις διαδικασίες που δημοκρατικά και σχεδόν ομόφωνα έχουν αποφασιστεί αλλά και στις αποφάσεις αυτών.

Η επιστολή Πελεκάνου

«Σε απάντηση της επιστολής σας, με λύπη αντιλαμβάνομαι, ότι η αρχική απόφαση σας να ακολουθήσετε τις ενδοκομματικές διαδικασίες, με τις οποίες και εσείς ο ίδιος συμφωνήσατε από τη στιγμή που υποβάλλατε την υποψηφιότητά σας και δεδομένου ότι συμμετείχατε σε αυτές μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, έχει μεταβληθεί, αφού αρνείσθε να συμμετάσχετε στην ενδοκομματική εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του υποψήφιου του Κόμματος για τη θέση του Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Πάφου.

Η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι στιγμής, η οποία έχει επικυρωθεί σχεδόν ομόφωνα από το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος στις 12 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου του 2023 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξουσιοδότηση των Επαρχιακών Γραμματειών να προβούν σε διαβούλευση με όλα τα μέλη που επέδειξαν ενδιαφέρον, σε συνεργασία με τις Τοπικές μας Επιτροπές, και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους καθ' ύλην αρμόδιους Αντιπροέδρους να καταθέσουν στο Εκτελεστικό Γραφείο συγκεκριμένες εισηγήσεις ανά περιοχή.

Όπως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, από αυτή τη διαδικασία δεν εξαιρέθηκε, αλλά ούτε και το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να εξαιρέσει, οποιοδήποτε μέλος τους Κόμματος.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι, η Ηγεσία του Κόμματος επέλεξε να προτείνει μια καθόλα δημοκρατική διαδικασία, αναγνωρίζοντας πως οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωτίστως εκλογές της τοπικής κοινωνίας. Έτσι σε αντίθεση με την όποια διαδικασία ακολουθείτο στο παρελθόν, αφού πρώτη φορά ενισχύονται και εξουσιοδοτούνται οι Επαρχιακές Γραμματείες, έλαβε τη προαναφερθέν απόφαση γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας απ' την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ωστόσο, παρά τις έντονες προσπάθειες τόσο της Ηγεσίας όσο και των Επαρχιακών Γραμματειών - όπως πολύ καλά γνωρίζετε - για αποφυγή των κατά τόπους εκλογών, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Έτσι, το Πολιτικό Γραφείο μετά από εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αποφάσισε τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών εκεί και όπου δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συνεργασία με άλλη πολιτική δύναμη, και εκεί και όπου οι υποψήφιοι, μέλη του Κόμματος, είναι πέραν του ενός.

Μια διαδικασία η οποία εξ ορισμού θα καταδείξει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και δημοκρατικό τρόπο την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας.

Αγαπητέ Κύριε Τσέλεπο,

Θα ήθελα να τονίσω, ξανά, ότι στόχος της Ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η ενότητα και ανάταξη της Παράταξης. Ένας στόχος ο οποίος μπορεί να υπηρετηθεί μόνο αν επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιων μας.

Είναι λοιπόν, έντονη η πεποίθησή μας ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσα από ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες. Αντιμετωπίζοντας όλα τα μέλη με αντικειμενικό κριτήριο όσο αφορά τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Σεβόμενος την παρουσία και προσφορά σας στο Κόμμα, αλλά και δεδομένης της Προσωπικής μου εκτίμησης προς το πρόσωπο σας, σας εφιστώ την προσοχή σε σχέση με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2024, όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας προχωρήσει με συγκεκριμένες διαδικασίες εκεί και όπου παρατηρηθούν ενέργειες αντίθετες με το ότι συλλογικά έχει αποφασιστεί.

Είμαι βέβαιος, ότι αντιλαμβάνεστε, πως η Ηγεσία του Κόμματος οφείλει να είναι δίκαιη και ίση έναντι όλων.

Ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί ούτε να εκβιάζεται αλλά ούτε και να μένει εγκλωβισμένος σε αποφάσεις που δεν λήφθηκαν στο παρελθόν.

Εν κατακλείδι, ως Ηγεσία, αναμένουμε από όλα τα μέλη του Κόμματος να επιδείξουν σεβασμό στα αρμόδια όργανα, τις διαδικασίες που δημοκρατικά και σχεδόν ομόφωνα έχουν αποφασιστεί αλλά και στις αποφάσεις αυτών.

Παραμένω στη διάθεση σας»

Η επιστολή Τσέλεπου

«Σας έχω ενημερώσει εδώ και αρκετούς μήνες για την πρόθεση μου να διεκδικήσω την θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου και σας έχω επεξηγήσει τους λόγους που πηγάζουν από πραγματικό ενδιαφέρον για το τόπο μας και τους πολίτες μας.

Με μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση πληροφορήθηκα την απόφαση σας για διενέργεια εσωκομματικών εκλογών στην επαρχία Πάφου που αντιμετωπίζει ιδιάζουσες καταστάσεις σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πέρα από το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την θέση του Περιφερειάρχη ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο τέως Βουλευτής του κόμματος μας, Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο οποίος στις πλέον σημαντικές και καθοριστικές εκλογές της Παράταξης μας, όχι μόνο μας γύρισε την πλάτη, όχι μόνο δεν είχε την ευθιξία να ζητήσει ένα συγνώμη από τον Συναγερμικό κόσμο πάνω στον οποίο έχει φτιάξει την πολιτική- οικονομική και κοινωνική του υπόσταση αλλά μέχρι και σήμερα παρευρίσκεται σε όλες τις εξορμήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Πάφο και επιδιώκει και φωτογράφηση του με τον κύριο και την κυρία Χριστοδουλίδη.

Πέραν τούτου καθημερινά και μεθοδικά με ποικίλους τρόπους υποσκάπτει προκλητικά τις υποψηφιότητες άλλων στελεχών μας που διεκδικούν πολιτειακές θέσεις στην επαρχία μας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κωνσταντίνου απέχει ή υποσκάπτει υποψηφιότητες υποψηφίων του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αν η ηγεσία πραγματικά ενδιαφερόταν θα έψαχνε το παρελθόν για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Ανέμενα από την ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τους πραγματικούς λόγους που ο κ. Κωνσταντίνου επιδιώκει την συγκεκριμένη θέση, διότι είμαι βέβαιος ότι δεν ενδιαφέρεται για την στήριξη και την επιτυχία του θεσμού, ούτε βέβαια για την ανάπτυξη και την πρόοδο της επαρχίας μας, κάτι που δεν έκανε στα τριάντα τόσα χρόνια της βουλευτικής του ιδιότητας και του Δημοτικού Συμβούλου.

Ανέμενα από την ηγεσία να προβληματιστεί γιατί κανένα από τα κόμματα δεν δήλωσαν στήριξη στον κ. Κωνσταντίνου. Ανέμενα από την ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει την επιβράβευση της αποστασίας και την ανακύκλωση προσώπων.

Ανέμενα από την ηγεσία μας να προβληματιστεί γιατί ο κ. Κωνσταντίνου ενώ εδώ και δύο χρόνια τόνιζε με το πιο έντονο τρόπο ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Πάφου απέναντι στον νυν δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνος ξαφνικά άλλαξε γνώμη και ενδιαφέρεται για την θέση του Περιφερειάρχη. Μήπως λόγω των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας;

Υποβάλλοντας το ενδιαφέρον μου για την συγκεκριμένη θέση στα πλαίσια της κομματικής διαδικασίας διαπίστωσα τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο την πρόθεση μιας συγκεκριμένης ομάδας στελεχών να προσπαθούν να απαξιώσουν την υποψηφιότητα μου και να προβάλλουν την αδιαπραγμάτευτη θέση για υποστήριξη του κ. Κωνσταντίνου, είτε σε απευθείας ενημέρωση μελών μας είτε μέσω ψίθυρων αλλά και με υποβολιμαία δημοσιεύματα στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνεπώς αρνούμαι να συμμετάσχω σε μια διαδικασία με τον κ. Κωνσταντίνου. Η αποστασία δεν πρέπει να επιβραβευτεί ούτε να νομιμοποιηθεί. Μια τέτοια διαδικασία θα εμβαθύνει το ρήγμα και την διχόνοια των μελών μας και θα δημιουργήσει πληγές στην επαρχία μας, γνωρίζοντας πως και με ποιες μεθόδους λειτουργούν κάποιοι στο κόμμα μας. Ας αναλογιστούν κάποιοι τις συνέπειες εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών».

Δειτε Επισης

Υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου μετέφερε στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ ο Κόμπος
Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ενόψει εκλογών
Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»