Ανέλεγκτο Αστυνομίας για φρούρηση και οχήματα σε αξιωματούχους-Ψάχνουν τη φόρμουλα για τα ωφελήματα

Χωρίς έλεγχο φαίνεται να είναι η Αστυνομία, όσον αφορά στην παραχώρηση οχημάτων σε ανώτατους αξιωματούχους για αποκλειστική χρήση, εκεί και όπου κριθεί ανάγκη. Αυτό διαπιστώθηκε από τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση νόμου για περιορισμό των ωφελημάτων σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και Προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Όπως εξηγήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, τα εν λόγω ωφελήματα που η πρόταση νόμου θέλει να ελέγχει άπτονται του επιδόματος για γραμματέα, αλλά και για φρουρούς ασφαλείας και κατά συνέπεια αυτοκίνητο που θα τους μεταφέρει στις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο, η εισηγήτρια της πρότασης, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξήγησε πως με την πρόταση νόμου, επιδιώκεται να υπάρχει περιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία οι πιο πάνω αξιωματούχοι θα δικαιούνται με την αποχώρησή τους επίδομα απασχόλησης γραμματέα, ώστε να δικαιούνται το ωφέλημα αυτό για χρονική περίοδο πέντε ετών.

Εκτός αυτού, άλλη πρόνοια της πρότασης νόμου είναι ο περιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία οι πιο πάνω αξιωματούχοι θα κατέχουν το όχημα που τους παραχωρήθηκε με την αποχώρησή τους, ώστε η χρονική διάρκεια κατά την οποία θα δύναται να κατέχουν το όχημα αυτό θα είναι ίση με πέντε έτη.

Παράλληλα, η πρόταση νόμου προβλέπει πως θα υπάρχει σύναψη σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και οι προϋποθέσεις απασχόλησης γραμματέα από τους πιο πάνω αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι οι απολαβές του θα καταβάλλονται απευθείας από τη Δημοκρατία, εκ μέρους του αξιωματούχου και το ύψος των εν λόγω απολαβών μειώνονται, ώστε να αντιστοιχεί στην αρχική βαθμίδα της μισθολογικής κλίμακας Α2-Α5-Α7, αντί σε αυτή της στενογράφου πρώτης τάξεως που προβλέπεται στον υφιστάμενο νόμο.

Την ίδια ώρα, στην πρόταση νόμου περιλαμβάνεται ότι θα προστεθεί πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που οι πιο πάνω αξιωματούχοι αιτούνται στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως την παραχώρηση μέτρων ασφαλείας, θα απαιτείται απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία θα καθορίζεται η χρονική διάρκεια παραχώρησης αυτών, καθώς και η επαναξιολόγηση της αναγκαιότητάς τους. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θα κοινοποιείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενημέρωση.

Η κα. Ατταλίφου τόνισε, δε, ότι έχει ήδη ζητήσει από το Γενικό Ελεγκτή όπως προβεί σε μία έρευνα, για το τι συμβαίνει με τα ωφελήματα των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρων της Βουλής, από το 1988 που είχε θεσπιστεί ο νόμος. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, σημείωσε πως έχει ξεκινήσει και από τη Βουλή μία έρευνα για το τι συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού, ως προς αυτό το θέμα.

Η τοποθέτηση της Κυβέρνησης

Η υφυπουργός παρά το Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση στην συνεδρία, σημείωσε πως ως θεσμός οι πρώην Προέδρο της Δημοκρατίας και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής είναι ψηλά στο πρωτόκολλο και οι κρατικές υπηρεσίες τους χειρίζονται με προτεραιότητα.

«Εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, για να δούμε πόσα δίνουν, επειδή μπορεί να είναι πιο λίγα ή πιο πολλά. Πρέπει να πούμε ότι τα θέματα των ωφελημάτων είναι κάτι που απασχολεί όλους και γι’ αυτό υπάρχουν προτάσεις νόμου και νομοσχέδια. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία επειδή είναι σημαντικό, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, η κα. Πική επεσήμανε πως όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας και την παροχή φρουρών, υπάρχει επιτροπή στην Αστυνομία, η οποία αξιολογεί τους κινδύνους, ανάλογα με το πρόσωπο και στη συνέχεια προβαίνει σε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις.

Η τοποθέτηση Γενικού Ελεγκτή

Παίρνοντας το λόγο, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε πως είναι καλό παράδειγμα τι κάνουν οι άλλες χώρες και χαρακτήρισε καλή πρωτοβουλία την έναρξη έρευνας από πλευράς Βουλής. Όσον αφορά στο θέμα της φρουράς/οδηγών, εξήγησε πως στην κυπριακή νομοθεσία, πλέον, δεν υπάρχει η έννοια οδηγός και κανένας δεν πρέπει να έχει οδηγό.

«Αυτό που γίνεται στην πράξη, είναι ότι υπάρχει αξιολόγηση κινδύνων, πάει πρόταση της Αστυνομίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίζει. Δεν έχουμε τρόπο να ελέγξουμε το θέμα, επειδή δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε πληροφορίες», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όσον αφορά στην πρόταση νόμου της κας. Ατταλίδου, ο Γενικός Ελεγκτής αναφορικά με την παροχή ασφαλείας σε αξιωματούχους, έκανε αναφορά στην πρόσφατη τοποθέτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για την οποία είχαν δημιουργηθεί αρκετές αντιδράσεις αφού υπήρχε αναφορά για τη μετακίνηση των ανήλικων παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο σχολείο, από όχημα της Αστυνομίας. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως στην εν λόγω έρευνα, η Αστυνομία είχε καταθέσει τη θέση της που έλεγε ότι για όποιο κρίνει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας, δικαιούται να δώσει αυτοκίνητο για αποκλειστική χρήση.

«Με αυτή τη λογική και να υπάρχει νομοθεσία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας μπορεί να δώσει αυτοκίνητο για αποκλειστική χρήση στους πρώην Πρόεδρους της Δημοκρατίας. Αυτό που λέω είναι ότι η αξιολόγηση, με τον τρόπο που καταλήγει, δεν έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και παρουσιάζεται ως δικαιώματα. Στο πρωτόκολλο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από τον Γενικό Εισαγγελέα και κάτω από τους αρχηγούς των κομμάτων. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να δώσουμε και στους αρχηγούς των κομμάτων αυτοκίνητα. Πρέπει να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες».

Αναφορικά με το επίδομα για ιδιαιτέρα γραμματέα, το οποίο λαμβάνουν οι πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής θέλησε να αντιπαραβάλει αυτή την περίπτωση, με την περίπτωση της χορηγίας στα κόμματα για τις εκλογές και συγκεκριμένα ανέφερε ότι όταν ρώτησε τη Νομική Υπηρεσία για το συγκεκριμένο θέμα, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αφού δεν τα αξιοποίησαν για τις εκλογές, θα τα δώσουν πίσω. «Άρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι απασχολούν γραμματέα».

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε, δε, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών όπως τους καταβάλει μία λίστα με τα ονόματα των γραμματέων των πέντε πρώην ανώτατων αξιωματούχων του κράτους (σ.σ. Γιώργου Βασιλείου, Μάριου Κάρογιαν, Γιαννάκη Ομήρου, Δημήτρη Συλλούρη, Νίκου Αναστασιάδη), ώστε να προβούν σε έλεγχο ότι είναι υπαρκτά πρόσωπα, ότι εργοδοτούνται από τους εν λόγω πρώην αξιωματούχους και λαμβάνουν το μισθό που δηλώνεται.

Αναφορικά με τις δαπάνες για τα οχήματα που είχαν, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε πως έλαβαν στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, για τα ποσά που έλαβαν οι πέντε πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι. Βάσει των στοιχείων ως ωφέλημα για γραμματέα:

-Ο Γιώργος Βασιλείου έλαβε 709,000 ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα.

-Ο Γιαννάκης Ομήρου έλαβε 279,000 ευρώ από το 2016 μέχρι σήμερα.

-Ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 364,000 ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα.

-Ο Δημήτρης Συλλούρης έλαβε 64,000 ευρώ από το 2021 μέχρι σήμερα.

-Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε 20,000 ευρώ από την ημέρα που έχουν τερματιστεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η περίπτωση Καρογιάν

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του προέδρου της ΔΗΠΑ, Μάριου Καρογιάν, ο οποίος είναι εν ενεργεία βουλευτής, ενώ διατέλεσε και πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Όπως εξήγησε ο Γενικός Ελεγκτής, ο κ. Καρογιάν δεν λαμβάνει επίδομα οδοιπορικών ούτε επίδομα γραμματέως. Όσον αφορά στο θέμα της σύνταξης, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως ο κ. Καρογιάν δεν λαμβάνει σύνταξη πρώην Προέδρου της Βουλής.

«Αυτό δείχνει ότι το Γενικό Λογιστήριο κάνει ό,τι θέλει. Ο κ. Ομήρου έφυγε από Πρόεδρος της Βουλής το 2016. Το 2014 έλαβε επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο ότι θα λαμβάνει επίδομα και βουλευτή. Τους απάντησε ότι δεν δέχεται να πάρει σύνταξη βουλευτή και την αποποιήθηκε. Το Γενικό Λογιστήριο απάντησε στο Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν θα έπρεπε να λάβει επίδομα βουλευτή, αφού είναι Πρόεδρος της Βουλής. Ο Εισαγγελέας έδωσε γνωμάτευση ότι για να είναι Πρόεδρος είναι και βουλευτής, άρα χαρακτηρίζεται ότι είναι εν ενεργεία βουλευτής. Είναι σε αυτή τη λογική που δεν λαμβάνει τα επιδόματα ο Καρογιάν. Ο υπουργός Οικονομικών παίρνει σύνταξη πρώην υπουργού, ενώ είναι εν ενεργεία».

Η τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας

Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Γιάννα Χατζηχάννα, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά νομοτεχνικά ζητήματα στην πρόταση νόμου, ενώ όσον αφορά στα νομικά θέματα, υπέδειξε ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναφορά ότι θα πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία τη γραμματέα. «Ανάλογη θέση είχε και ο κ. Πόλυς Πολυβίου προς τη Βουλή, για να μην υπάρχει σύγχυση ότι η Δημοκρατία έχει το καθεστώς εργοδότη. Η θέση μας επί του συγκεκριμένου είναι όπως παραμείνει ο νόμος ως έχει. Πρέπει να το αναφέρω».

Η κ. Χατζηχάννα, όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας, σημείωσε «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μην υπάρχουν θέματα ασφάλειας για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Από αυτά που ακούσαμε είναι ότι υπάρχει θέμα ελέγχου που μπορεί να αλλάξει το θέμα με διαφορετικό τρόπο».

Η απάντηση Αστυνομίας

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Χρυσοστόμου, σημείωσε πως το κατ’ εξοχή όργανο, για την αξιολόγηση κινδύνου για ένα πρόσωπο, είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας. «Το αίτημα που θα πρέπει να αναφέρεται στον υπουργό Δικαιοσύνης και να λαμβάνει απόφαση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, δεν είναι αρμόδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης να το κάνει αυτό. Σε ό,τι αφορά το θέμα να υπάρχει νομοθετική διάταξη για να υποβληθεί αίτημα για ασφάλεια οι ίδιοι προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτό γίνεται αυτόματα».

Από πλευράς του, ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, επεσήμανε πως «ως Αστυνομία εξετάζουμε τα θέματα για τους πρώην ΠτΔ, πριν να υποβάλουν αίτημα. Το κάνουμε μόνοι μας πριν φύγουν από το αξίωμα. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, έχει τα δικά της δεδομένα και ανάλογα με τις πληροφορίες και τα δεδομένα, γίνεται μία εισήγηση για να δούμε τα άτομα που είναι θα εξετάσει την κάθε περίπτωση. Είναι πενταμελής».

Διχασμένοι οι βουλευτές

Πάντως, κατά τις τοποθετήσεις τους, οι υπόλοιποι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών είχαν παρουσιαστεί διχασμένοι όσον αφορά στο θέμα του περιορισμού των ωφελημάτων των πρώην ανώτατων αξιωματούχων. Ο κ. Δημητρίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ τόνισε πως θέλουν να υπάρχει ένας έλεγχος των μισθών των γραμματέων, ενώ ο Νίκος Γεωργίου, επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε την άποψη ότι όσον αφορά στους φρουρούς ασφαλείας, όταν υπάρχει αναφορά για πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, ουσιαστικά εννοείται ότι πρόκειται για άτομα που είχαν για χρόνια εις γνώση τους τα μυστικά της Κύπρου και θα πρέπει να υπάρχει ως παράγοντας, για παραχώρηση φρουρών ασφαλείας.

Από πλευράς της, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου έδωσε συγχαρητήρια στην κα. Ατταλίδου, καθώς θεώρησε πως είναι καιρός η Κύπρος να συμβαδίζει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εκεί που χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά για τους γραμματείς, για να συνεχίζεται η καταβολή του ωφελήματος.

Πιο συγκρατημένοι, αλλά προβληματισμένοι παρουσιάστηκαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, Ζαχαρίας Κουλίας και Μαρίνος Μουσιούττας που θέλησα να τονίσουν ότι πρόκειται για άτομα που ήταν πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να αποκοπούν κάποια ωφελήματα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, επεσήμανε πως είχε καταθέσει πρόταση νόμου ο Γιώργος Περδίκης το 2011, για το συγκεκριμένο θέμα και την καταθέτει εκ νέου ο ίδιος, με τη διαφορά στο θέμα της φρουράς.

Από την άλλη πλευρά, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την αντίθεσή του με την εν λόγω πρόταση νόμου σημειώνοντας πως ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κινείται με όχημα που δεν είναι ανάλογο της εικόνας του, ενώ έχει αρκετή αλληλογραφία και χρειάζεται γραμματέα της εμπιστοσύνης του, για να την διαχειρίζεται.

Δειτε Επισης

Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους