Πρώτο πρόβλημα των Τ/κ η οικονομία, τρίτο το Κυπριακό-Όσα κατέδειξε έρευνα

Οικονομία, πληθωρισμός, Κυπριακό, ανικανότητα των πολιτικών ηγετών και το υψηλό κόστος διαβίωσης είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με δείγμα 500 ατόμων με κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις, από το κέντρο έρευνας, μετανάστευσης, ταυτότητας και δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες κάθε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Χαλκίν Σεσί γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα ότι, το 52,52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί πως θα είναι χειρότερη από την παρούσα η οικονομική του κατάσταση μετά από δύο χρόνια, ενώ μόλις το 13,08% ανέφερε ότι θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό της τάξης του 74,1% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα μετά από δύο χρόνια.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ευτυχισμένοι, με ανώτατο βαθμό το 10, ήταν 6,32 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023. Επίσης το ποσοστό εκείνων που θεωρούν την «χώρα» βιώσιμη, με ανώτατο βαθμό το 10, ήταν 5,45 μονάδες.

Στην ερώτηση από ποιους «θεσμούς» είναι περισσότερο ευχαριστημένοι, οι ερωτηθέντες απάντησαν πρώτα από την «αστυνομία», μετά από τη «δικαστική εξουσία» και ακολούθως από τα ΜΜΕ.

Στην ερώτηση «από ποιους θεσμούς είναι λιγότερο ευχαριστημένοι», απάντησαν από την «κυβέρνηση», τη «βουλή» και ακολούθως την «προεδρία».

Οι θεσμοί με την χαμηλότερη εμπιστοσύνη από πλευράς ερωτηθέντων είναι η «κυβέρνηση», η «προεδρία», η «βουλή» και τα πολιτικά κόμματα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με τις Ευρωεκλογές. Η έρευνα κατέδειξε ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά και πληροφόρησης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όσον αφορά στις Ευρωεκλογές Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, μόνο το 10,66% ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές του 2019.

Εξάλλου, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 24,23% θεωρούν τον νυν Ευρωβουλευτή Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ επιτυχημένο, ενώ το 26.07% τον θεωρούν αποτυχημένο. Το 49,69% ανέφερε ότι δεν έχει άποψη στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα ΕΕ και θέματα που αφορούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο