Α. Δημητρίου: Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε στιγμή χαμένη στο Κυπριακό
08:22 - 24 Ιανουαρίου 2024
Μέσα από τη βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση με τις παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, την άλωση της νεκρής ζώνης, τις «αναπτύξεις» στο Τρίκωμο, τη μάστιγα με τον σφετερισμό των κατεχόμενων Ελληνοκυπριακών περιουσιών από κυκλώματα και το παράνομο ξεπούλημα της γης μας σε υπηκόους ξένων χωρών ανέφερε το βράδυ της Τρίτης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων.
Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι δεν μας επιτρέπεται ν’ αφήσουμε ούτε και μία στιγμή να πάει χαμένη και ότι με ήθος και ειλικρίνεια πρέπει να διακηρύξουμε τη βούληση και την ετοιμότητα μας, ειδικά τώρα με την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ, να συμβάλουμε στην εξεύρεση κοινού εδάφους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Διαβεβαίωσε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την εκμετάλλευση του ειδικού τέλους 0,4%, το οποίο ψήφισε αυτοβούλως η Βουλή των Αντιπροσώπων, για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από αυτόν που ήταν η πολιτική βούληση, δηλαδή να αποτελέσει τη μαγιά για την απώλεια χρήσης».
Υπενθύμισε ότι η Βουλή κατάφερε ήδη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο "εντελώς αψυχολόγητο" κουτσούρεμα εκ μέρους της Κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και κέρδισε τη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις υποχρεωτικές στατικές μελέτες σε Τουρκοκυπριακές κατοικίες, για διασφάλιση της ποιότητας διαβίωσης των προσφύγων και την ασφάλεια τους.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Βουλή είναι έτοιμη να υπερψηφίσει άλλη μια πολύ σημαντική νομοθετική ρύθμιση που αφορά την απαγόρευση εγγραφής επιβάρυνσης (μέμο) σε περιουσίες στα κατεχόμενα, προκειμένου να μπορεί απερίσπαστα ο προσφυγικός κόσμος να μεταβιβάσει τις περιουσίες του και να αξιοποιεί τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
Εξήρε την δουλειά που γίνεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων τονίζοντας ότι "μπροστά στο όφελος και την ανακούφιση του προσφυγικού μας κόσμου, δεν υπάρχουν κομματικές αποχρώσεις, μπαίνουν στην άκρη σκοπιμότητες και μικροπολιτικά συμφέροντα και αυτό είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να επιτύχουμε με σύνεση και συλλογικότητα".
Κατέληξε λέγοντας ότι ως πολιτεία έχουμε τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες μας και δεν μπορούμε να λησμονούμε ποτέ ότι πίσω από κάθε πολιτική συζήτηση, πίσω από στατιστικά στοιχεία και αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι με τραγικές ιστορίες.
"Και το ελάχιστο που οφείλουμε, εάν σεβόμαστε τους εαυτούς μας, είναι να διασφαλίσουμε ότι η φωνή τους θα εισακούεται και τα προβλήματα τους θα βρίσκουν άμεσα λύσεις", ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.