Δύο αμερικανικά πλήγματα κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ακόμη δυο πλήγματα εναντίον των Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως βομβάρδισαν στο έδαφος πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που οι αντάρτες είχαν στρέψει προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη προκειμένου να «προστατεύσουν» την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις επιθέσεις των ανταρτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προσκείμενοι στο Ιράν, σε αυτή την θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, «έπληξαν δυο πυραύλους κατά πλοίων των Χούθι, που ήταν στραμμένοι προς τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη για την αποτροπή του «άμεσου κινδύνου για τα εμπορικά πλοία και τα σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», πρόσθεσε. Η Ουάσιγκτον επιμένει από την αρχή αυτών των βομβαρδισμών πως ο χαρακτήρας τους είναι αμυντικός.

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι ΗΠΑ, μαζί με τη Βρετανία, βομβάρδισαν οκτώ εγκαταστάσεις των υεμενιτών ανταρτών, με τους τελευταίους να διαμηνύουν πως θα ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Οι Χούθι πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, καθιστώντας πιο χρονοβόρες και δαπανηρές τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Υεμένης, χώρας εμπόλεμης επί περίπου μια δεκαετία, λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ ή «συνδέονται» με αυτό, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο υπό πολιορκία του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζουν σθεναρά οι ΗΠΑ.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ
Η Ουάσιγκτον απέλασε 17 «εγκληματίες» προς το Ελ Σαλβαδόρ
Αξιωματούχοι έψαχναν στη Γροιλανδία να βρουν κάποιον που θα ήθελε να συναντηθεί με τη σύζυγο του Βανς και δεν βρήκαν κανέναν
Υποστήριξη στη Λεπέν από κόμματα και πρόσωπα ακροδεξιάς σε Γαλλία και Ευρώπη
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως η σορός του μικρού Εμίλ είχε μπει σε καταψύκτη για αρκετό καιρό
Η σειρά Adolescence θα μεταδοθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κακομεταχείριση των φοιτητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις
Η ζωή κάτω από τα ερείπια-Συγκλονιστικά βίντεο από επιζώντες του σεισμού της Μιανμάρ
Τουλάχιστον 2.056 νεκροί από τον σεισμό στην Μιανμάρ-Πάνω από 3.900 οι τραυματίες
Βρέθηκε ο «Πίκατσου» της Κωνσταντινούπολης-Τι είπε στις πρώτες του δηλώσεις