Μπλόκο ΥΠΟΙΚ στα σχέδια του ΤΕΠΑΚ για ορισμό του Πρύτανη ως υπεύθυνου για κονδύλια δαπανών

Τις θέσεις του για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το ΤΕΠΑΚ, κατέθεσε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων θέτει μπλόκο στην απόφαση του ΤΕΠΑΚ να οριστεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ως ο υπεύθυνος λειτουργός, που ασκεί έλεγχο στα κονδύλια δαπανών.

Την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Παντελή, εκφράζει την άποψη ότι «η συγκεκριμένη εισήγηση αντίκειται στις βασικές αρχές διακυβέρνησης ενός Οργανισμού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επί τούτου, σημειώνεται η πρωτοτυπία που το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου επιθυμεί να προωθήσει, καθότι διαφαίνεται ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή θα συγκεντρώνονται πολλές και διαφορετικής φύσεως εξουσίες στον εκάστοτε Πρύτανη, ο οποίος πέρα από τα ακαδημαϊκά και εκτελεστικά του καθήκοντα θα ασκεί και τον ρόλο του Ελέγχοντος Λειτουργού, γεγονός που ενδεχομένως να ενισχύσει τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου πλαισίου».

Την ίδια ώρα αναφέρει πως, όπως προκύπτει και από τις Νομοθεσίες των άλλων Κρατικών Πανεπιστημίων, ο ρόλος του Ελέγχοντος Λειτουργού είναι διακριτός από το Ακαδημαϊκό προσωπικό για να υπάρχουν και οι απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας για θέματα χρηστής διοίκησης και μορφές λογοδοσίας.

Την ίδια ώρα υποδεικνύει πως, «θα πρέπει να ακολουθείται οριζόντια προσέγγιση για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατ' αντιστοιχία στον κρατικό προϋπολογισμό Ελέγχων λειτουργός διορίζεται για κάθε υπουργείο ο Γενικός Διευθυντής και όχι ο Υπουργός, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος. Ως εκ τούτου, είναι διακριτή η ανεξαρτησία του Ελέγχοντος Λειτουργού από τον προϊστάμενο ο οποίος διορίζεται ή εκλέγεται, αναλόγως της περίπτωσης, ώστε να διασφαλίζεται η μη σύγκρουση και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Επιπρόσθετα και ο όρος «Λειτουργός» παραπέμπει σε υπάλληλο, με χαρακτηριστικά μονιμότητας, ο οποίος δεσμεύεται από την κείμενη νομοθεσία και είναι υπόλογος για την ορθή εφαρμογή της και σε περίπτωση παραβίασής της καθίσταται τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά υπόλογος».

Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών καταπιάνεται με την καταβολή κατ' αποκοπήν επιδόματος οδοιπορικών σε ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.

Αφού υπενθυμίζει πως το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερ. 7.7.2021 και αρ. 91.477 ενέκρινε Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφορικά με τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου στο ΤΕΠΑΚ και τη δημιουργία της υπό αναφορά Σχολής.

Αναφέρει επιπλέον πως στο παράρτημα της πρότασης περιλήφθηκε αναφορά ότι για τυχόν ανάγκες μετακίνησης σε άλλη επαρχία μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και λειτουργών του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου που θα επέλεγαν να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο, θα καταβάλλεται κατ' αποκοπή οδοιπορική αποζημίωση.

Είναι σαφές υποδεικνύει το Υπουργείο Οικονομικών, «είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη πρόνοια αναφέρεται σε ενδεχόμενες μετακινήσεις, έκτακτης φύσεως και δεν αφορά μια μόνιμη κατάσταση και διευθέτηση. Ως εκ τούτου, η προκειμένη περίπτωση δεν εμπίπτει στα πλαίσια της μετακίνησης καθότι η Πάφος θεωρείται η έδρα εργασίας του προσωπικού (είτε πλήρως είτε μερικώς), από τη στιγμή που οι υπηρεσιακές ανάγκες επιβάλλουν την απασχόλησή του στην Πάφο. Με βάση την πολιτική που ακολουθείται στη δημόσια υπηρεσία και ενδείκνυται να υιοθετείται από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν καταβάλλεται επίδομα οδοιπορικών για τη μετάβαση υπαλλήλου στην έδρα/έδρες εργασίας του.

Τελος σε σχέση με τη μελέτη περιορισμένης εμβέλειας για διερεύνηση των τρόπων εξορθολογισμού των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των Κρατικών Πανεπιστημίων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων, το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στην τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ κατά την πρώτη συνεδρία, στην παρούσα φάση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής της η σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς το ΥΠΟΙΚ σχετικά με την ετοιμασία μελέτης περιορισμένης εμβέλειας για διερεύνηση των τρόπων εξορθολογισμού των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των Κρατικών Πανεπιστημίων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Σημειώνει μάλιστα πως «στα πλαίσια αξιολόγησης των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στην υπό αναφορά μελέτη, θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απώλεια εσόδων και τους τρόπους αύξησής τους μέσα από, για παράδειγμα, την παροχή προγραμμάτων στα αγγλικά ώστε να διασφαλιστεί η υιοθέτηση κοινής προσέγγισης για τα τρία Κρατικά Πανεπιστήμια, συνυπολογίζοντας πάντοτε τις ιδιαιτερότητές τους».

Σημειώνεται ότι για τη διεκπεραίωση της μελέτης ο Ανάδοχος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και με τα τρία κρατικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), με σκοπό την καταγραφή των θέσεων των εμπλεκομένων φορέων και τη συλλογή δεδομένων και στοιχείων.

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»