Σε δύο εβδομάδες ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τις ενδεχόμενες αυξήσεις λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα

Αισιόδοξοι εμφανίζονται παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τόσο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, όσο και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, για την αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα ως αποτέλεσμα των κλιμακωτών επιθέσεων των δυνάμεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κύπρος, δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων της Μέσης Ανατολής, αφού οι περισσότερες εισαγωγές πραγματοποιούνται μέσω ευρωπαϊκών χωρών, με τους αρμόδιους να κρατούν μικρό καλάθι για το ύψος των αυξήσεων που μπορεί να παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την η προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνους, η κατάσταση με τις πιθανές αυξήσεις σε προϊόντα λόγω των δεδομένων που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της ναυτιλίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER η κα Ιορδάνους, λόγω των μειωμένων εισαγωγών προϊόντων από χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις, αυξήσεις ή αλλαγές στις τιμές των τροφίμων, αλλά εάν θα παρατηρηθούν αυξήσεις αυτές θα αφορούν σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης ή μηχανήματα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλούν τα δεδομένα που δημιούργησαν οι Χούθι στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με την ίδια, είναι ο χρόνος αναμονής και τα επιπλέον καύσιμα που χρειάζονται για την μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων στον προορισμό τους, γεγονός αύξησε την τιμή τους. «Εάν εμπλακούν το Ιράν και άλλες χώρες, τότε θα έχουμε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία αυτή τη στιγμή διατηρείται στα ίδια επίπεδα», είπε η κα Ιορδάνους, ωστόσο σημείωσε πως εάν υπάρξει μικρή αύξηση αυτή θα οφείλεται στις συσκευασίες των τροφίμων ππυ εισάγουμε και όχι στα ίδια τα τρόφιμα.

«Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση»

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως το μοναδικό κόστος που αυξήθηκε λόγω των πρόσφατων γεγονότων και την επιδείνωση της πολιτικογεωγραφικής κατάστασης, είναι αυτό των ναύλων και πως οποιαδήποτε αύξηση στα προϊόντα, δεν θα ήταν δικαιολογημένη αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η γενική εικόνα έδειξε ότι κατά τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και ότι το ίδιο αναμένεται να καταγραφεί μέχρι τέλος του μήνα. «Μπορεί ο κόσμος να αναμένει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, όμως εγώ παραμένω αισιόδοξος. Εάν υπάρξουν αυξήσεις, οι αυξήσεις αυτές δεν θα είναι του επιπέδου που μας παρουσιάζονται από ειδικούς, αλλά εκτιμώ ότι πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει αυτόν του Οκτωβρίου», εξήγησε ο κος Δρουσιώτης και εξέφρασε την άποψη ότι, δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις μέχρι το επόμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, ο κος Δρουσιώτης είπε πως μπορεί να υπάρξει αύξηση στις τιμές, όμως θα είναι προσωρινή. «Εκτιμώ πως δεν θα είναι πιο ψηλές από αυτές που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Καμία αύξηση δεν δικαιολογείται, από τη στιγμή που το μόνο που έχει αυξηθεί είναι το κόστος των ναύλων. Όμως, άλλο το δεν πρέπει να έχουμε αύξηση στις τιμές και άλλο το δεν θα έχω αύξηση στις τιμές» είπε τέλος.

Πάντως, το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο κατέγραψε πτωτική πορεία στις τιμές των βασικών προϊόντων και πρόσφατα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο σύγκρισης των τιμών σε υπεραγορών συνέχισαν να διατηρούνται στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Δειτε Επισης

ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία