Χωρίς στήριξη τα τυφλά παιδιά μέχρι τριών ετών-Πρόβλημα και με την έλλειψη ειδικών εκπαιδευτικών

Το κενό που υπάρχει, όσον αφορά στην βοήθεια και στήριξη που παρέχεται προς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην όραση από την ημέρα της γέννησης μέχρι και τα τρία έτη, ανέδειξαν παράπονα και καταγγελίες που έφτασαν ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας. Τις ανάγκες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους θέλει να καλύψει πρόταση νόμου που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ώστε να λυθεί ένα από τα μεγαλύτερα και χρόνια προβλήματα της εν λόγω ομάδας του πληθυσμού.

Την περασμένη Πέμπτη, κατά την πρώτη Ολομέλεια του πρώτου χρόνου, κατατέθηκε η πρόταση νόμου που υπογράφεται από τον πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Παύλο Μυλωνά και Χρύσανθο Σαββίδη, η οποία αναφέρει πως «σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί αγωγής και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες νόμου, ώστε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση να παρέχεται απρόσκοπτα σε παιδιά από τη γέννησή τους, μέχρι την ολοκλήρωση όλου του φάσματος του κύκλου σπουδών τους».

Ουσιαστικά, μέσα από αυτή την πρόταση, οι δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουν να παρέχουν μία ομπρέλα προστασίας προς τις οικογένειες όσων παιδιών γεννιούνται τυφλά, ώστε να μην περιμένουν τα 3 έτη, για να αρχίσει η παροχή βοήθειας.

«Τα εν λόγω παιδιά από τις ηλικίες 0-3 δεν έχουν καμία στήριξη, δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια. Είναι στο έλεος του Θεού. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει. Θέλουμε να έχουν αυτά τα μωρά κάποιες διευκολύνσεις και βοηθήματα για την εκπαίδευσή τους από την αρχή», εξήγησε στον REPORTER ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και ένας εκ των εισηγητών, Χρύσανθος Σαββίδης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έφτασε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Παιδείας μετά τις επαφές που είχε με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς των παιδιών, μετά από εξέταση του θέματος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σχολή Τυφλών, ως προς την κατάρτιση και εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων.

Πάντως, η εν λόγω πρόταση νόμου έρχεται σε μία περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της Κυβέρνησης, για μετάβαση από την ειδική εκπαίδευση στην ενιαία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι αφορά ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι από εκείνο που αγγίζει η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και γι’ αυτό το λόγο δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση.

Πρόβλημα και με την έλλειψη εκπαιδευτικών

Σημειώνεται πως εκτός από το πρόβλημα που προέκυψε με τα παιδιά που δεν λαμβάνουν βοήθεια και ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, οι επαφές των βουλευτών ανέδειξαν και ένα άλλο πρόβλημα που αφορά στην εκπαίδευση, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες για να διδάξουν αυτά τα παιδιά.

«Αυτή τη στιγμή τα τυφλά παιδιά πηγαίνουν στις γενικές τάξεις και απλά το Υπουργείο Παιδείας στέλνει κάποιους ειδικούς καθηγητές για να κάνει το μάθημα, που αυτή τη στιγμή είναι μόνο πέντε σε όλη την Κύπρο, που έχουν εξειδίκευση στην ειδική εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα όρασης και γνωρίζουν κάποιες δεξιότητες. Οι περισσότεροι διορίζονται στη Σχολή Τυφλών, χωρίς να είναι το αντικείμενό τους και τους μαθαίνουν κάποια πρακτικά θέματα, για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Μετά στέλνονται στις επαρχίες, για να μαθαίνουν κάποια πράγματα στους μαθητές, όμως αυτό δεν είναι σωστό», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε, δε, ότι το επόμενο βήμα της Επιτροπής Παιδείας είναι να ανοίξει το θέμα της απουσίας επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών, καθώς αυτό έχει συνέπειες και στα άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, δεδομένου ότι πρέπει να μετακινούνται προς τα σχολεία όπου υπάρχουν οι καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί.

«Πρέπει να προωθηθεί το θέμα, ότι είναι καλό το κράτος να δώσει κίνητρα ή υποτροφίες, ώστε κάποιοι εκπαιδευτικοί να εξειδικευτούν στο θέμα των προβλημάτων όρασης, για να υπάρχουν περισσότεροι καθηγητές».

Δειτε Επισης

Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»