Ευρύτερα μέτρα από ΕΕ για τον έλεγχο των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να επιτρέψει στα ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, καθώς παρατείνει την απελευθέρωση του εμπορίου με το Κίεβο για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2025.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ έχει αναστείλει τους εισαγωγικούς δασμούς, τις ποσοστώσεις και τα μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία από τον Ιούνιο του 2022 για να στηρίξει την οικονομία της μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, οι φθηνές ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από κυβερνήσεις, αγρότες και φορτηγατζήδες σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει πρόταση για τη νέα περίοδο έως τον Ιούνιο του 2025, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των γεωργικών τομέων στα ανατολικά κράτη μέλη του μπλοκ.

Η υφιστάμενη ρύθμιση περιλαμβάνει διασφαλίσεις, αλλά αυτές εφαρμόζονται μόνο εάν επηρεάζεται ολόκληρη η αγορά της ΕΕ.

«Εξετάζουμε τους καλύτερους τρόπους για να το κάνουμε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να έχουμε τις εγγυήσεις όχι μόνο σε περίπτωση διαταραχών στην αγορά της ΕΕ στο σύνολό της, αλλά και σε περίπτωση διαταραχών σε ένα μόνο κράτος μέλος ή σε μερικά κράτη μέλη», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει πώς θα διασφαλίσει τα πιο ευαίσθητα προϊόντα, προσθέτοντας ότι συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς Γεωργίας της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τα τελευταία 24ωρα.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε χώρες - Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία - να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σιταριού, αραβοσίτου, κραμβόσπορου και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεπε τη διαμετακόμισή τους για εξαγωγή αλλού.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ
Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης
Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ (vid)
Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό-Στόχος ήταν ο Χασάν Νασράλα
Προειδοποιήσεις Νετανιάχου από τον ΟΗΕ-«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που δεν μπορούμε να φτάσουμε»
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone