Αντιπαραθέσεις για τροπολογία Κεραμέως για επιστολική στη Βουλή των Ελλήνων

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Νίκη Κεραμέως, στο νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο, το οποίο συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα, στη Βουλή των Ελλήνων.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως κατέθεσε χθες τροπολογία, η οποία προβλέπει την επέκταση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ενώ η αρχική νομοθετική πρόταση επί της οποίας είχαν τοποθετηθεί τα κόμματα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή αφορούσε την επιστολική ψήφο αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές και σε εθνικά δημοψηφίσματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση εκ μέρους της Υπουργού, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που είχαν επί της αρχής δηλώσει ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, να σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Αντίστοιχα, αναμένεται να φανεί ποια θα είναι και η στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τη Νέα Αριστερά να έχουν ήδη καταθέσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και για την αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου. Από την πλευρά της, η Πλεύση Ελευθερίας υπογραμμίζει τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της τροπολογίας και έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει επί του περιεχομένου.

Αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία, η Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, η κ. Κεραμέως κατέθεσε την τροπολογία επέκτασης του δικαιώματος επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές «λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε, τον γόνιμο διάλογο που προηγήθηκε με φορείς και κόμματα, καθώς και το πάνδημο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου και στις εθνικές εκλογές».

«Δηλαδή, γιατί ένας Έλληνας του εξωτερικού να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική στις Ευρωεκλογές αλλά να πρέπει να πάρει το αεροπλάνο για 3 ώρες για να ψηφίσει στις εθνικές;», διερωτήθηκαν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημείωσαν, για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 Βουλευτών.

«Αναφορικά με το ερώτημα που τίθεται στον δημόσιο διάλογο, γιατί η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι και τους εντός επικρατείας εκλογείς, η απάντηση εντοπίζεται στο άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος, υπό τον τίτλο 'Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα', στο οποίο γίνεται ρητή πρόβλεψη μόνο για τους εκτός επικρατείας εκλογείς», υποστήριξαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια