«Μεγάλη αξία για αγορά ηλεκτρισμού και πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία»-Τι δείχνει η μελέτη για τον Great Sea Interconnector

Θετική είναι η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για το έργο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), το οποίο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου–Κρήτης.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του οίκου παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την παρουσίαση της μελέτης του οίκου για το έργο υπήρξε συζήτηση και σειρά ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους.

Οι ενότητες αξιολόγησης του Great Sea Interconnector, στους οποίους προέβη ο διεθνής οίκος, αφορούν τη βιωσιμότητα του έργου, τη συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και τη γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αξιολόγηση του οίκου κατέδειξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο Great Sea Interconnector θα έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», λόγω του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο διεθνής οίκος προέβη σε παρουσίαση σε σχέση με την αξία του έργου, ποια είναι η συμβουλή του και τι είναι τα ρίσκα τα οποία αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Η αξιολόγηση έγινε στην βάση μελετών που είχαν γίνει στο παρελθόν από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, EuroAsia Interconnector, και επιπρόσθετης πληροφόρησης που έδωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο υφιστάμενος φορέας υλοποίησης του έργου και ο οποίος διαθέτει εμπειρία από άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που διαχειρίζεται.

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα ληφθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Νέα δεδομένα για τον πόλεμο στο Ισραήλ-«Την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα»
ΒΙΝΤΕΟ: Αναταραχή στο στρατό του Ισραήλ-Μασκοφόρος έφεδρος απειλεί τον Γκάλαντ με ανταρσία
Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη-«Βρέθηκε οστό από έναν επιβάτη σε οικόπεδο και ταυτοποιήθηκε»
Διώκεται ποινικά ιερέας στη Λεμεσό-Φώναζε «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»
Αρχές Ιουνίου ενημερώνει τον Γκουτέρες για το Κυπριακό η Ολγκίν-Έτοιμος για συνάντηση ο ΠτΔ
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης σε εταιρείες για στρατηγικά έργα-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Ζητά να δοθεί χρόνος στις έρευνες για την υπόθεση Θανάση ο Χριστοδουλίδης-«Όλα στο φως»
Ταύτιση της θέσης Κύπρου με Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αεράμυνα-«Εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»
Κατέγραψε εκκρεμότητες για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ στις κοινότητες ο Ιωάννου-Ολοκλήρωσε τις επαφές
Η αντίδραση ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση από Moody's-«Συνεχίζεται η υπεύθυνη στήριξη της οικονομίας»